Album „U po’ ure” uskoro na vinilu

Ljubitelji gramofonskih ploča i Gibonnija uskoro će moći da dopune svoju kolekciju još jednom

2220 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon što je singlovima “Kiša” i “Lažu fotografije” s aktuelnog albuma “U po’ ure” poharao regionalni eter te još jednom potvrdio kako se njegove pjesme zaista isplati čekati, Gibonnijevo EP izdanje uskoro stiže i na vinilu. Splitski muzičar nakon pauze od nekoliko godina objavio je album “U po’ ure” u maju ove godine i već tada najavio da će se pjesme najprije naći na CD-u jer se za izdanje na vinilu čeka duže, zbog aktuelne pandemije.

Uz preostale “Mlijeko proliveno”, ‘Ko si da si’ i ‘Pijesak nošen vjetrom’, Gibonnijev novi album donosi pet novih priča kojima ćemo iznova tumačiti i uvijek iznova pronalaziti svoje živote, pet singlova različite atmosfere i zvuka, ali pet priča prepoznatljivog rukopisa autora koji je već odavno izgradio i potvrdio svoj muzički kod i status.

Iako je publika navikla da Gibonni na albumu objavi više pjesama i da isti mogu preslušavati mnogo duže od pola sata, poznati muzičar istakao je da je imao opravdan razlog što je ovaj sveo na toliko:

”Došao sam do toga da više nemam energije da poslušam cijeli album od svojih najvećih uzora. Dogodi mi se da nemam strpljenja da poslušam više od četiri pjesme. Zato sam i odlučio da umjesto jednog albuma od sat vremena, napravim dva albuma od pola sata”, ispričao je tada poznati autor.

Album je najavljen numerom “Kiša” u kojoj gostuje muzičar Hadis Alemajehu Hadinko, svirač tradicionalnog etiopijskog gudačkog instrumenta masinko, kao i back vokali hora Etiopian Moseb iz Adis Abebe, uz dodatnu podršku hora župe Sv. Petra iz Nkejeme u Zambiji.

Bonus video: