Reizdanje kultnog albuma “Daleko je Dizni”

Srpska reperka Sajsi MC objavila je specijalno Delux izdanje 11 godina nakon originala sa četiri bonus pjesme

1713 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Zdravko Kevrešan
Foto: Zdravko Kevrešan

Sajsi MC, beogradska reperka i autorka, objavila specijalno Deluxe izdanje albuma “Daleko je Dizni (Deluxe Reissue)” za Lampshade Media, 11 godina nakon originala.

Nakon 11 godina od originalnog izdanja albuma “Daleko je Dizni”, Sajsi MC ponovo izdaje album sa 18 pesama, od kojih su četiri bonus i to “Wu Tange”, “Torima”, “Dobacuju na ulici” i “Malo lajkiram (Sheytan Yamaha Remix)”, cjelokupno specijalno reizdanje dostupno je na svim streaming servisima sa remasterizovanim zvukom.

Reperka navodi da ovaj poduhvat nije imala u poslovnoj viziji, ali da se kao i sve u njenoj karijeri dešavalo potpuno neočekivano i spontano, pa ističe da je na ideju o reizadnju došla zahvaljujući saradnicima i prijateljima, kao i izdavačkoj kući “Lampshade Media”.

”Album spada među pionirske solo hip-hop albume, a mnogi ga izdvajaju i kao prvi ženski solo album ovog žanra. Svojevremeno je govorila da se ovaj album prosto morao da desiti i da je većina kolega, repera, nije uzela za ozbiljno i umanjivala je vrijednost njenog rada”, stoji u saopštenju.

Album “Daleko je Dizni” ispostavilo se, bio je i prekretnica - otvorio je vrata mnogim ženskim izvođačima, a upravo je to bio moment probijanja leda za žene autore na našim prostorima.

“Interesantna je simbolika predstavljena na omotu albuma. U pitanju je, ženska ikonografija u formatu freske sa oreolom, izgrađenim od ženske intime. Ovime reperka potvrđuje svoj status hrabre i avangardne muzičke figure koja ne preza od kontroverze u radu”, dodaje se u saopštenju.

“Vizual označava oslobođanje, žensku energiju, borbu i jačinu, sve ono što mi je trebalo od početka do sad i za dalje. Kada sam izbacila album, shvatila sam da zapravo sama na velikoj sceni, sa malom podrškom, malim mogućnostima, ali kroz godine tu su se stvorili velika publika, novi saradnici, prijatelji i prilike za plasiranje mog rada. Energija i oslobađanje u stvari karakterišu moj put, a ženska seksualnost meni nije tabu i nerijetko je spominjem u tekstovima bez bilo kakvog ustezanja, što smatram apsolutno legitimnim”, poručuje Sajsi MC.

”Zato želim da svoj uticaj iskoristim za mlade autore, a specijalno autorke da se povezuju i ne dozvole da društvo sa odeđenim normama utiče na ograničenje njihovog izraza, jer to je jedna od najgorih stvari koje mogu da se dese stvaraocu na početku”, dodala je reperka.

Bonus video: