Ne umije da igra, već cupka nogama u mjestu

Novinarka, spisateljica, aktivistkinja i programska direktorka NVO "35mm" u razgovoru za “Vijesti” izdvojila je pjesme koje su obilježile njen život, od onih najromantičnijih, preko ljetnjih hitova, do onih koje više ne može da čuje

5180 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva/grafika: Jasna Kalač, Vijesti
Foto: Privatna arhiva/grafika: Jasna Kalač, Vijesti

Novinarka, spisateljica, aktivistkinja i programska direktorka NVO "35mm" Kristina Ćetković, publici poznata i pod pseudonimom Keti Radošević, kojim je potpisala svoj roman “U svoja četiri zida”, iza sebe ima niz projekata, među kojima je i “PRIME” koji u fokus stavlja perspektive manjina - LGBTIQ osoba, osoba s invaliditetom, Roma, žena, korisnika i bivših korisnika psihoaktivnih supstanci.

Odnedavno, publika Kristinu može gledati i kao voditeljku podcasta “Klofer” gdje sa novinarkom i aktivistkinjom Damirom Kalač “protresa društvene i tabu teme koje se godinama guraju pod tepih”, a koja je došla do druge sezone. Sve epizode ovog zanimljivog podcasta dostupne su na Youtube servisu.

U razgovoru za “Vijesti”, ova Baranka, izdvojila je pjesme koje su obilježile njen život, od onih najromantičnijih, preko ljetnjih hitova, do onih koje više ne može da čuje. Otkrila je da ne učestvuje rado na karaokama, ne voli čak ni da pleše, a izdvojila je pjesmu koju sluša na reapeat, ali i onu koja po njenom mišljenju ima najbolji tekst.

Prva pjesma koju pamtiš iz djetinjstva?

Ja sam od onih generacija koje su odrastale uz Muzički tobogan i Zlatnu pahulju. Međutim, kako sam djetinjstvo provela uz tetku i ujaka, uglavnom se slušala muzika jugoslovenskih izvođača. “Magazin” je bio najzastupljeniji tako da - “Kokolo”.

Prva kaseta/CD koji si kupila zbog neke pjesme?

Šanaja Tvejn i album “Come On Over” zbog pjesme “You Still The One”. Ali nisam ja kupila CD nego nagovorila majku da mi donese iz inostranstva original. Plaćena sva autorska prava, a majka i danas priča koliko ju je koštao.

Pjesma koju pjevaš na karaokama?

Izbjegavam karaoke, ali zato obožavam da odvrnem muziku u kolima i kod kuće. U posljednje vrijeme volim Ninu Badrić i njenu pjesmu “Rekao si”, jer u mojoj glavi predstavlja zrelu ženu koja se miri sa tim da ljubav može da bude završena i da se nastavi sa životom.

Pjesma koju puštaš na žurkama?

Nisam neko ko bira muziku na žurkama, jer uglavnom volim mediteransku muziku koja nije baš da se luduje. Možda “ET” i Vanna i “Tek je 12 sati”.

Pjesma koju si najviše slušala na repeat?

”Hallo” od Bijonse jer je obilježila kraj jedne ljubavi. Sestri je toliko bila dosadila da je izlazila iz kuće kada je stavim po ko zna koji put ponovno na slušanje.

Pjesma koja ti se sviđa, ali ne želiš da priznaš?

”Molitva” od Marije Šerifović.

Pjesmu koju više ne možeš da čuješ?

”Kao so u moru” od Aleksandre Radović. S obzirom da je ovo pjesma sa kojom se Aleksandra predstavila publici na Sunčanim skalama, slušala se i slušala. Meni jedna od njenih baš najsmornijih pjesama, ali njene albume i dalje kupujem.

Najromantičnija pjesma?

”Into My Arms” od Nika Kejva, jer je obilježila početak jedne ljubavi i period čežnje.

Ljetnja pjesma?

Vlado Divljan i “Vodim te na more”. Prekrasni stihovi.

Pjesma koja te asocira na neki srećan ili tužni trenutak u tvom životu?

To je numera “Frka” od grupe “Nipplepeople”. Mislim da ne treba objašnjavati stihove.

Pjesma uz koju uvijek ustaneš da igraš?

Ne umijem da igram i ne ustajem. Više cupkam nogama u mjestu. Ali ako bih morala da igram onda neka bude Nina Badrić i “Dani i godine”.

Pjesma sa najboljim tekstom?

”Simple The Best” od najbolje ikada. Šteta što od svih zvijezda Tinu Tarner nismo doveli na naše prostore da napravi koncert.

Bonus video: