Probudiće plamen za bluz muziku

Tokom tri dana nastupaju bendovi “Barbara blue”, Vlatko Stefanovski trio, Zona B, Yu grupa, kao i crnogorski bendovi Autogeni trening, Rudolf, Parampaščad, Bubnjivi i psi, Štrajk mozga, Punkreas

1958 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za novinare Bluz rok festa, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare Bluz rok festa, Foto: Svetlana Mandić

”Bluz je lako svirati, ali teško osjetiti”, govorio je Džimi Hendriks. A kako to izgleda kada bluz, ali i rok, sviraju i pjevaju oni što ga osjećaju, publika će imati priliku da se uvjeri već narednog vikenda, kada će na nikšićkoj tvrđavi biti održan prvi bluz rok festival u Crnoj Gori. Ako se po jutru dan poznaje, lista izvođača garantuje dobar zvuk, još bolji glas i odličan provod.

”Ideja da napravimo festival koji će se bazirati na bluz muzici postoji više od deceniju i iako smo sebi dali težak zadatak, s obzirom na ovogodišnji line up, mogu da obećam da će festival napredovati iz godine u godinu. Obećavamo dobar zvuk, dobru produkciju, najbolju opremu i sigurno neće izostati dobar provod”, kazao je na konferenciji za novinare Predrag Nikolić, direktor festivala i glavni krivac što će sa Bedema ovoga juna odjekivati zvuci bluza i roka.

Fort bluz rok fest otvoriće članovi muzičke škole “Oktava” iz Kragujevca, zatim će nastupiti Crossroads blues band iz Prilepa, Barbara blue iz Memfisa, poznatija kao Queen Of Beale Street i Vlatko Stefanovski trio. Drugo veče otvara Rudolf, nakon njih scenu zauzima Zona B, dok veče zatvara legendarna Yu grupa.

”Treću noć smo odlučili da posvetimo crnogorskoj rok sceni koja je prošla vjerovatno kroz vrlo težak period za vrijeme pandemije. Biće to prilika da predstave albume koje su pravili u zadnje dvije-tri godine. Nastupiće prvo Štrajk mozga, zatim Punkreas, onda Parampaščad i Bubnjivi i psi, dok će festival zatvoriti Autogeni trening”, kazao je Nikolić i dodao da su se potrudili da festival bude pristupačan svima pa je cijena trodnevne karte u pretprodaji, koja će moći da se kupi do 15. juna, deset eura, dok su jednodnevne karte po pet eura.

Mitar Goranović, potpredsjednik Opštine Nikšić, koja je generalni pokrovitelj festivala, kazao je da mu je drago što je nikšićka porodica muzičkih festivala dobila još jednog člana.

”Spisak izvođača garantuje svim ljubiteljima dobre muzike nezaboravan provod i dobru zabavu. Organizacija ovog događaja pripada pravim ljudima, ljudima koji poznaju i vole muziku, a ovaj festival je još jedan kulturni sadržaj koji će Nikšić učvrstiti na ljestvici gradova koji afirmišu ovu vrstu muzike, a s druge strane dati i dodatni impuls u valorizaciji turističkih potencijala našeg grada”, kazao je Goranović i dodao da mu veliko zadovoljstvo pričinjava to što će i crnogorski bendovi dobiti pravu priliku da zauzmu mjesto koje im pripada.

Direktor lokalne turističke organizacije, Mitar Barać, kazao je da su festivali značajan dio turističke ponude i Nikšić polako, ali sigurno, zauzima značajno mjesto na tom turističkom tržištu, a Fort bluz rok fest samo je potvrda toga.

”Nikšićka tvrđava, osim što sa sobom nosi taj kulturno-istorijski značaj, predstavlja i izuzetnu lokaciju za ovakvu manifestaciju. Nadam se da je ovo samo jedna u nizu manifestacija koje će biti tamo organizovane, jer mogućnosti za ovakve manifestacije na Bedemu su velike”, kazao je Barać.

Iako je treće veče festivala rezervisano za crnogorske bendove, grupa Rudolf će druge večeri “braniti boje” Crne Gore. Frontmen benda Bojan Peko Minić, u ime kolega iz Crne Gore koji će nastupiti na festivalu, obećao je da će svi biti na “nivou iznad onoga što bi inače ponudili”, a Rudolf će na Fort rok bluz festu premijerno izvesti dvije pjesme. Kazao je da mu je posebno drago što će nastupiti Barbara blue jer je uvjeren da će dobrim glasom kod publike “probuditi plamen” za bluz muziku.

Realizaciju festivala pored Opštine Nikšić i Turističke organizacije, pomogli su i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Pivara “Trebjesa”, Elektroprivreda Crne Gore i Hipokrat poliklinika.

Cilj da tvrđave žive preko cijele godine

Festival je, prema riječima PR-a, Radoja Mijuškovića, zamišljen ne samo kao festival dobrog zvuka, već i kao promocija i oživljavanje nikšićke, ali i ostalih tvrđava i autentičnih kulturno-istorijskih spomenika širom Crne Gore.

”Festival je zamišljen kao priča koja će da oživljava drevne tvrđave i autentične spomenike kulture po različitim gradovima u Crnoj Gori, tako da neće biti vezan za jednu lokaciju. Nikšić će biti baza, ali će se narednih godina širiti i po drugim gradovima. Poenta je da te tvrđave žive preko cijele godine, da se stalno nešto dešava. Mislim da bi to, ne samo turistički, već i ekonomski moglo da bude isplativo”, kazao je Mijušković.

Prema njegovim riječima, veliki uspjeh festivala je što njegovo prvo izdanje ima međunarodni karakter i dovodi značajna imena kako iz regiona tako iz svijeta.

”Priča je zamišljena kao jako velika i globalna i namjera nam je da dovodemo velika i zvučna imena iz čitavog svijeta, kada su u pitanju žanrovi muzike koje će ovaj festival da obuhvata”, istakao je Mijušković.

Festival će imati i brojne prateće programe - izložbe, promocije, performanse, a za njih će biti zaduženi lokalni umjetnici.

Bonus video: