Od „Himne za Tošeta Proeskog” do „Bilo kud”

Nedavno je na svom Youtube kanalu objavio četiri pjesme, a u razgovoru za “Vijesti” crnogorski muzičar Luka Đurđević najavljuje da publika uskoro može očekivati i album, ali i promociju numera, svirke i nastupe

5543 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Mihailo Miha Radonjić
Foto: Mihailo Miha Radonjić

Crnogorski muzičar Luka Đurđević nedavno je na svom Youtube kanalu objavio četiri pjesme - “Srce”, “Jedna”, “Da pođem bilo kud” i “Himna za Tošeta Proeskog”, a kako je na društvenim mrežama podijelio u najavi - u pitanju je samo dio njegovog višemjesečnog rada.

Luka Đurđević potvrđuje u razgovoru za “Vijesti” da je ukupan broj snimljenih pjesama jedanaest, pa publika uskoro može očekivati i album, ali i promociju numera u vidu svirki i nastupa.

”Da, u svojoj prvoj objavi sam napisao da objavljujem polovinu od ukupno snimljenih, mada sam kasnije ipak objavio 4 kompozicije. Isto to sam naglasio i sa konkretnim razlogom opravdao u svojoj zadnjoj objavi, iz prostog razloga jer fizički nisam sve mogao da postignem, a mislim da je ovaj broj i više nego dovoljan, kada se uzme u obzir period, odnosno velika muzička pauza od skoro jedne decenije”, pojašnjava on na početku intervjua.

”Mada svakako da pri sljedećem otkrivanju, biće objavljene sve preostale numere, tako da ipak ostaje da će druga "polovina" biti kompletno dostupna javnosti. Naime, zaista sam dugo radio na ovom kompleksnom, neobičnom i nesvakidašnjem muzičkom projektu, u trajanju od sigurno nekih pola godine, što je podrazumijevalo skoro svakodnevno studijsko snimanje - zatim produkciju i mastering, i sve to ne računajući dva mjeseca sopstvenog rada na vizuelnom dizajnu mog brenda i identiteta, kao i video-editinga. Dakle, poprilično dosta vremena, složićete se”, odgovara on na pitanje koliko dugo je trajao rad na ovom projektu.

Za razliku od drugih muzičara koji često kalkulišu sa objavljivanjem novog materijala, Đurđević nije želio da u određenim vremenskim razmacima objavljuje singlove, a komentariše i koliko je ta odluka u muzičkom svijetu isplativa.

”Veoma dobro pitanje! Smatram da u današnjici brzog protoka vremena, novca i informacija, više ne važe toliko tradicionalne norme, okviri, i sve ono što je u tom jednom periodu bilo aktuelno. Naime, sve se mijenja munjevitom brzinom, kako u drugim industrijama, pa tako i u muzičkoj. S` tim u vezi, s` obzirom da sam najavljivao na svom Facebook profilu još 11. jula da ću početi sa iznošenjem svog audio-vizuelnog materijala i sadržaja, opet kažem da nisam fizički uspio da ispunim to obećanje u tom datom trenutku, zbog samostalne izrade unikatnog cjelovitog dizajna sa mojim logotipom za kanal na YouTube-u, kao i navedenu video montažu, što mi je zaista oduzelo poprilično vremena, a na čemu sam radio svakodnevno, pa sam takoreći želio publici da nadoknadim taj period obećanja, te` sam objelodanio mnogo više kompozicija nego što je to bilo i predviđeno.

Luka Đurđević
foto: Privatna arhiva

”Istini za volju, tradicionalno gledano ovakav jedan metod vjerovatno, pa i sigurno nije put kojim bi većina mojih kolega i ostalih muzičara i pjevača pošla, već bi primarno uradili video spot za singl i objavili isti uz određeni vid promocije”, dodaje on.

”Svakako da ću i ja to isto uraditi u dogledno vrijeme, ali sam jednostavno želio da publika sazna nešto više o meni, jer muzika već duže vrijeme nije moja primarna profesija. Dakle, cilj mi je bio - da ljudi prvenstveno čuju audio verzije mog novog pop-rock zvuka, prije samog izdavanja, promocije albuma i video spotova.

”Kako sam rekao i na samom početku Vašeg pitanja, u današnjoj muzičkoj hiper-produkciji, možda ova moja odluka i nije toliko loša, i možda baš bude suprotan efekat u raznim segmentima, pa i u segmentu finansija. Mada, iskreno rečeno, kada bih gledao samo tu finansijsku stranu, i koliko je do sada uloženo novca u sav moj muzički materijal od rane mladosti pa do sada, zasigurno sam u velikom minusu (smijeh). Mada opet, gledano sa druge, one kvalitativne strane, ja nikada nisam doživljavao muziku kao način zarade, već kao moju veliku ljubav koju uživam i kao jedan veliki dar koji sam naslijedio od majke Snežane, na čemu sam joj iskreno i od srca beskrajno zahvalan. Mada bi potpuno logičan i normalan potez bio da sada sav moj trud i ulaganja i naplatim, na čemu polako, ali sigurno već i radim ” - nastavlja sagovornik “Vijesti”.

”Prije samog početka ovog umjetničkog projekta, imao sam unaprijed smišljen i razrađen plan, odnosno vizuelizaciju u svom umu kako sve ovo treba da izgleda kao finalni proizvod, i to mi je umnogome olakšalo rad”, pojašnjava muzičar koji je u najavi na društvenim mrežama otkrio da je prije, ali i tokom snimanja pjesama dobijao razne manje ili više dobronamjerne savjete.

”Nakon svega toga jednostavno sam odlučio da ne pravim tu neke kompromise, već da idem po sopstvenom planu, osjećaju, intuiciji, i u krajnjoj liniji da poslušam svoje srce, što sam i uradio!

Takođe, savjetovao bih sve naše mlade mlade nade, umjetnike, te` generalno ljude iz različitih sfera djelatnosti koji imaju smisla za "lijepo" i za umjetnost, a kojih zaista nepristrasno govoreći, u našoj državi ima jako mnogo, sa svim svojim kvalitetima ,neovisno o kojoj grani umjetnosti je riječ. Dakle, savjetujem im da pođu svojim koracima i da učine slično kao i ja, odnosno da uvijek slijede svoje snove, želje i ambicije, i mislim da je onda uspjeh zagarantovan!”, poručuje on.

Osim pomenutih savjeta, Đurđević je dobio i konkretnu pomoć prijatelja i kolega iz svijeta show-biznisa, pa otkriva ko je sve učestvovao u snimanju pjesama.

”Iskoristio bih ovu priliku da se prvenstveno zahvalim svojoj porodici na nesebičnoj i bezuslovnoj ljubavi, i ogromnoj podršci u gotovo svim segmentima mog života, pa tako i u mom profesionalnom hobiju - muzici. Potom, svojim prijateljima, autorima i saradnicima koji su bili uz mene još od mojih prvih muzičkih koraka u djetinjstvu, pa tako i sada na ovom aktuelnom muzičkom projektu, nakon decenijske pauze... Nepristrasno mogu reći da su to zaista, prije svega veliki ljudi, a isto tako i profesionalnci u svojim sferama djelatnosti! To su sljedeća imena: Bobo Stanišić, Slaven Knezović, Milan Minjo Perić, Dejan Dejo Božović, Migo i Sandra Hanjalić, Kaja Milačić, Grigor Koprov, Vladimir Dojčinovski, Ognen Nedelkovski, Nebojsa Đukanović - grupa Grim, Igor Perović, Dragan i Dražen MIljanović - grupa Krug, Dražen Bauković, dok posebna zahvalnost pripada prvenstveno mom velikom prijatelju Mihailu Mihi Radonjiću - grupa Crveno i Crno, vlasniku i producentu "M Sound" muzičkog studia, koji je tokom naše dugogodišnje saradnje (od mog djetinjstva pa do sada), pokazao zaista veliko razumijevanje, strpljenje i profesionalnost u punom i pravom smislu te riječi, a upravo kod kojeg sam radio aktuelno studijsko snimanje, produkciju i post-produkciju za svoj album prvijenac, za koji se iskreno nadam da će u uskoro biti izdat i ulgedati svjetlo dana, a na koji moram reći, da sam veoma ponosan!

Na pitanje kada publika može očekivati objavljivanje drugog dijela projekta, odnosno ostale pjesme Đurđević uz smijeh kaže: “Uh! Najteže pitanje za mene!”.

”Šalu na stranu, to zaista zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno kako će šira javnost da prihvati sve ovo što sam do sada objavio, a s' obzirom na to da imam veoma pozitivne naznake, to mi daje podstrek da nastavim dalje sa radom. Prema tome, mislim da možete očekivati drugi dio pjesama uskoro!”, nagovijestio je on, a zatim dodao da planira i promo nastupe.

Na kraju razgovora Đurđević je pristao da otkrije koja je od četiri objavljene numere koje se mogu poslušati na njegovom Youtube servisu je njegov favorit, ali i za koju misli da će najbolje proći kod publike.

”Moj lični favorit je kompozicija ‘Jedna’, autora Dejana Deja Božovića, dok smatram da će kod publike najbolje proći kompozicija posvećena Tošetu Proeskom pod nazivom “Himna za Tošeta Proeskog”, čiji tekst potpisuje jedan od najboljih tekstopisaca na Balkanu - Milan Minjo Perić, a muziku i aranžman Mihailo Miha Radonjić”, izjavio je on.

Pored CD-a razmišlja i o postavljanju na striming platformama

Iako se odlučio za neuobičajeni potez pri objavljivanju pjesama, Đurđević kaže da će ipak snimiti klasičan album na kojem će se naći sav materijal, a pored CD-a razmišlja i o postavljanju numera na striming platformama.

”Na tom polju sam jedino ostao tradicionalan (smijeh)... Zaista volim stari dobri CD sa sve fizičkim omotom, fotografijama, unikatnim dizajnom, itd., iako mislim da danas to i nije možda najvažnija i najrelevantnija stavka, za jednu uspješnu muzičku karijeru. Takođe sam razmišljao o objavljivanju svog muzičkog materijala na Deezeru, Spotifyu, Soundcloudu i slično, ali još uvijek nisam siguran kada ću, i da li ću to uopšte raditi, zbog obima svakodnevnih obaveza. Svakako, da ako odlučim da postavim svoj muzički materijal na navedenim digitalnim platformama, svi ćete biti blagovremeno obaviješteni o tome”, kazao je on.

Bonus video: