Umro američki roker Dejvid Krozbi

Godine 1967. pridružio se grupi Bafalo Sprinfild na pozornici Monterei pop festivala, što je doprinijelo njegovom odlasku iz Birdsa

3973 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Krozbi, Foto: Reuters
Dejvid Krozbi, Foto: Reuters

Američki roker Dejvid Krozbi pionir mješavine roka i folka i suosnivač grupe Birds prije nego što je zasijao u super grupi Krozbi, Stils, Neš i Jang, umro je u 82. godini, saopštila je sinoć njegova PR služba.

Prvo je o smrti ovog muzičara izuzetno uticajnog u muzičkom životu 1960-ih i 1970-ih u SAD, javio časopis Verajeti (Variety), pozivajući se na saopštenje njegove supruge Džan Dans koja je rekla da je umro poslije duge bolesti.

"Njegovo nesljeđe će nastaviti da se ovjekovječava preko njegove legendarne muzike", piše časopis dodajući da je Krozbi umro okružen članovima porodice, suprugom i sinom.

Dejvid Krozbi, rođen u Kaliforniji 14. avgusta 1941, osnovao je prije svoje 25. godine grupu Birds.

Godine 1967. pridružio se grupi Bafalo Sprinfild na pozornici Monterei pop festivala, što je doprinijelo njegovom odlasku iz Birdsa. Kasnije je osnovao grupu Krozbi, Stils i Neš. 1968. godine, sa Stivenom Stilsom (iz Baralo Sprinfilda) i Grejemom Nešom iz Holisa. S tom grupom povremeno je nastupao Kanađanin Nil Jang.

Bonus video: