Život bi valjalo da je igra, a ne briga: Braco Subotić o novom spotu Vrpce

"Ovaj video uradak obrađuje vječnu i nezaustavljivu silu ljubavi, svetu vezu između muškarca i žene", kazao je frontmen benda Vrpca, o spotu i pjesmi “Oko nje” sa aktuelnog albuma “Oko sfere”

5477 pregleda 76 reakcija 0 komentar(a)
Braco Subotić: Detalj iz spota, Foto: Printscreen Youtube
Braco Subotić: Detalj iz spota, Foto: Printscreen Youtube

Već više od deceniju podgorički sastav Vrpca u muzičkom je fokusu. Nastupaju, snimaju pjesme koje su jednako zanimljive ljubiteljima roka koji pripadaju starijim, ali i onim mlađim generacijama.

Nakon što su prije nekoliko dana objavili snimak sa koncerta održanog prošle godine u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” povodom obilježavanja decenije, juče su u podne prezentovali i video za numeru “Oko nje” sa aktuelnog albuma “Oko sfere”.

“Ovaj video uradak obrađuje vječnu i nezaustavljivu silu ljubavi, svetu vezu između muškarca i žene. Prijemčive estetike i lijepog kolorita, na jedan način preispituje prostor jave i sna. Kuda odlazimo kad sanjamo i koliko sanjamo svjesno, s namjerom”, pojasnili su članovi benda.

Vrpca je bend koji postoji od 2012. godine i koji čine: Miloš Pejović gitara, Danilo Pendo bas, Ivan Bakić bubanj, frontmen Braco Subotić, a od skoro se bendu pridružio i Dino Kapetanović na gitari. Muzika koju Vrpca stvara nije vezana striktno za jedan žanr, može se reći dream pop, cross over, grunge, ambient, indie, r’n’r ... Najjednostavnije - alternativni rok.

Vrpca je do sada održala brojne svirke među kojima su najznačajniji nastupi na festivalima: Sea Rock, Nikšićko Rocks, PAF, FIAT, Lake Fest, Rockam Dorćol, Rockstrikcija...

“Iskoristio bih priliku da pozdravim djevojku iz spota, našu kreativnu sugrađanku Hristinu Radenović koja je odradila svoj dio veoma profesionalno i prosto bih naglasio da se Vrpca trudi da bude dio života mladih ljudi novijih generacija”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Braco Subotić, te sa ponosom ističe da su prve reakcije na spot za numeru “Oko nje” pozitivne.

“Ozarile su nas. Mnogo pregleda, mnogo šerova, sviđanja. Dopala se ljudima. Da se osjeti. Uvijek volimo da kažemo da sviramo muziku za svakog kome je muzika draga. Ima raznih generacija koje su sve to podijelile i dale komentare. Svima smo zahvalni na tome i samo nastavljamo dalje i vrtimo se ‘oko nje’”, poručuje Subotić.

Ova numera našla se na njihovom prvijencu “Oko sfere” koji je objavljen prošle godine povodom decenije benda. Braco ističe da je ova numera među omiljenima sa njihovog projekta.

“’Oko nje’ nam je jedan od najvećih hitova. Od prvog dana kad smo je plasirali dobili smo veoma pozitivne komentare. Nezamislivo bi bilo da sviramo koncert bez nje na spisku. Jedan od razloga zašto smo htjeli da ekranizujemo baš nju je to što je ona jedna od onih pjesama koje su štrčale prije samog albuma. Dakle i prije izdanja stekla je jasan pečat”, otkriva Braco.

Ova pjesma donosi neobičan tekst koji je dvosmislen, te se može tumačiti na više načina. O čemu su zapravo htjeli da pjevaju i šta da poručite, sagovornik “Vijesti” otkriva:

“Direktna, osnovna poruka je ljubav. Tu ne bi moglo da se desi omaška, mada ljubav prema čemu, kome - bližnjima, prirodi, prema samoj umjetnosti. I tu slušalac ima neograničeno polje opcija, jer baza poruke je uvijek dobronamjerna. I to su te asocijacije. To bi bila zdrava mašta”.

Subotić komentariše činjenicu koliko je dobro, a koliko loše kad poruka pjesme nije jasna, te se može tumačiti na više načina:

“I kad je poruka pjesme jasna, mi je možemo interpretirati na više načina što je poželjno i dobro. Otvoriti prostor zdrave mašte i samim uključivanjem u kognitivni proces čovjek stvarno postaje svjesniji i odgovorniji, nužno bolji”, smatra muzičar koji otkriva i oko čega se Vrpci “vrti sve”:

“Brojni su motivi oko kojih se Vrti vrpca. Centralni motiv smo pomenuli kao i shvatanje igre. Život bi valjalo da je igra, a ne briga jer jedino tako gradimo bolje društvo. Dok makar težimo, što bi rekao Hese ‘dajemo šansu nečemu da se rodi’”, podsjeća Subotić.

Spot je rađen kao preispitivanje prostora jave i sna, te kako pjesma govori o ljubavi Braco komentariše jesu li prave ljubavi danas nešto poput sna i zašto smo toliko obezvrijedili najljepšu stvar na svijetu koja je pokretač:

“Po nekim učenjima život je san. Mantra ili religijsko vjerovanje, pa neka onda bude ljubav kruna tog života. Ona nikad ne odlazi od onih koji vole. Danas je teško obuzdati razna osjećanja kojima smo preplavljeni- ljudi, planeta i onda ljubav zna da se zanemari, bacimo je u zapećak. Međutim, ona nas uvijek nađe ko od nas signalizira tom ‘izvoru’. Tako da ne može ljubav prestati, niti nestati”, zaključuje Braco.

Bonus video: