Bora Đorđević pred nastup u Kolašinu: Sjever čuva rok muziku

“Možda je manje bunta nego ranije, ali je to još uvijek kvalitetan main stream rok” tvdi Đorđević
238 pregleda 2 komentar(a)
Riblja čorba, Foto: Facebook/Riblja čorba
Riblja čorba, Foto: Facebook/Riblja čorba
Ažurirano: 07.08.2017. 15:45h

Srpski rok bend “Riblja čorba”, kako kaže forntmen Bora Đorđević, sa zadovoljstvom će nastupiti na “North festu” u Kolašinu 15. avgusta.

Imaju pozitivno iskustvo, kada je riječ o gostovanjima na sjeveru Crne Gore. Rado gostuju na festivalma i nastaviće da podržavaju taj način “borbe za opstanak rok muzike”. Na tim festivalima su čuli, kaže Đorđević, mnogo kvalitetnih mladih muzičara, koji onim što stvaraju, garantuju da još ima i izvođača i publike za nešto što nije šund.

“Festivali su izuzetno značajni za rokenrol. Za njegov opstanak. Svakako je najpoznatiji Lake fest u Nikšiću, a svirali smo i u Bijelom Polju. Tamo sam čuo nekoliko dobrih autora. U Kolašinu, 15. avgusta će biti, obećavam, dobro, pa dođite. Ko hoće da sluša kvazi narodnjake nek ide u Budvu”, kazao je Đorđević za “Vijesti”.

Osvrćući se na skoro četiri decenije postojanja tog rok benda, Đorđević tvrdi da je “bilo lakše popeti se na vrh nego opstati na njemu”. Od onih koji su na vrhu, očekuje se uvijek bolje i uvijek više. On je uvjeren da je “Riblja čorba” to i pružala svojoj publici.

“Na pitanje da li je manje bunta u našoj muzici nego ranije i koliko se promijenilo ono što stvaramo, nije lako odgvoriti. Ipak, neću pogriješiti, ako kažem- možda je manje bunta nego ranije, ali je to još uvek kvalitetan main stream rok”, tvrdi on.

Đorđević, koji je često isticao kako “muzika nije kompjuter”, objašnjava da nove generacije često biraju lakše načine.

Mnogo se promijenio, tvrdi, pristup muzici i muzikom se mnogo šta naziva. Ipak, kaže on, nije sve tako crno i nemoguće je ne primjeniti dobre svirače, ali i manjak dobrih autora.

“Današnji klinci idu linijom manjeg otpora. Kuckaju po kompjuteru i ubijeđeni su da komponuju. Instrumente u ruke i na put! Što više prašine i žive svirke. Aktuelna scena ima puno dobrih svirača i manjak autora”, siguran je Đorđević.

Raduje ga što će u Kolašinu nastupiti uz makedonski sastav “Ki”, pobjednike ovogodišnje zajačarske “Gitarijade”, kolašinsku „Katarzu“ , bjelopoljski sastav “G. A. D.“, u kojem su superfinaslisti šoua „Ja imam talenat“. Na rok festi, uz “Riblju čorbu” kao predstavnik stare rok garde natupiće i Dule Vujović iz “Krivog tornja”.

Đorđević kaže da je u Kolašinu bio nekoliko puta i da je svejstan pozitivne transfomacije te varoši.

“Bio sam u Kolašinu više puta i kad sam ovih dana prolazio prijatno sam se iznenadio koliko se Kolašin razvio. Takođe mi je prijalo što je kraj Mojkovca nestala ona grozna bara i što je to sada uređen prostor, prijatan za oko”, ispričao je on.

Obezbijeđen prevoz iz više gradova

Organizatori ”North festa” su zadovoljni jer je interesovanje za koncert rok sastava Riblja čorba, tvrde, veliko, i to ne samo u Kolašinu, već i u ostalim crnogorskim gradovima.

Rezervacije karata u Podgorici mogu se obaviti pozivom na broj 068-551 182. U Beranama karte se mogu kupiti u pabu Kuća bar, u Bijelom Polju u u pabu Darkwood, u Mojkovcu u prostorijama lokalnog radija i ŠABU Urošev grad.

Kolašince ulaznice za “North fest” čekaju u Turističkoj organizaciji.

Za sve on koji dolaze na rok festival 15. avgusta biće organizovan prevoz iz Berana, Bijelog Polja i Podgorice, a cijena povratne karte je pet eura.

Bonus video: