Procvat hip hop kulture u Crnoj Gori: "Domaći proizvod" mora da bude dominantan

DJ Mono (Nikola Rajović) otkriva da je pjesma “ANEMOI”, koja je okupila crnogorske reperke, početak projekta koji će biti baziran na hard-core hip-hop rap zvuku

5826 pregleda 155 reakcija 7 komentar(a)
DJ Mono, Foto: Duško Miljanić
DJ Mono, Foto: Duško Miljanić

Crna Gora kad je hip hop kultura u pitanju doživljava procvat, a sve zahvaljujući sve većem broju onih koji se odlučuju za ovaj žanr. Među njima ima i žena, a sve one okupljene su na pjesmi “ANEMOI” koja je objavljena u sklopu Vibin Wit DJ Mono projekta, iza kojeg stoji DJ i producent Nikola Rajović.

“Poslije prošlogodišnjih sjajnih iskustava koje sam imao s SOULx3000 singlovima, odlučio sam da pokrenem i Vibin Wit DJ Mono projekat. Oba projekta se baziraju na umrežavanju i kolaboraciji. Paralelno sa ‘ANEMOI’ snimljene su još dvije pjesme, ali mi se učinjelo da je najbitnije da baš ‘ANEMOI’ ide prva, što zbog stanja u kome nam se društvo nalazi, nedostatka empatije, opšte agresivnosti, nasilja i femicida…to i zbog potenciranja ženskog glasa promocije zajedništva i mladih novih hip-hop snaga. Na vokalima pored Marije Božović na refrenu, imamo i iskusne reperke Snežanu Nikčević poznatiju kao Apro i Bojanu Petrović koja je karijeru gradila kao Labia, koje su se poslije dugogodišnje pauze rado odazvale pozivu i vratile snimanju. Pored njih tu su i Đulija Perišić iliti Jutro i Sara Kurgaš aka Kurgashian, mlade nada koje su već krenule da ostavljaju svoj trag na urbanoj sceni”, nabraja Rajović dodajući da je za produkciju bio zadužen tim Knowhere2Run studio, iza kojeg stoje Todor Tadić i Marko Ćaćić.

Ekipa koja je dala doprinos u pjesmi “ANEMOI”
Ekipa koja je dala doprinos u pjesmi “ANEMOI”foto: Duško Miljanić

“Oni su, pored moje maleknosti radili na muzici i aranžmanu. Za video je bio zadužen tim Atomic Production studija iz Podgorice na čelu sa Ivanom Čojbašićem kao direktorom fotografije”, podsjetio je DJ Mono.

Singl je već nekoliko dana u etru, a ne samo sagovornik Vijesti, već i ostatak ekipe zadovoljan je songom i videom koji smo plasirali, a to je, tvrdi on, najbitnije u cijeloj priči.

“Nismo uradili ultra komercijalnu stvar, već dosta tvrd rap, tako da ni ne očekujemo pažnju od ‘širokih masa’. Inicijalne reakcije su totalno organske i veoma nam prija što je puno ljudi dijelilo i pozitivno ocijenilo pjesmu preko društvenih mreža. Tek ulazimo u promociju koja uključuje sve medije, tako da je želja da prezentujemo singl što većem broju osoba. Ono što konstantno napominjem je da crnogorski mediji treba da daju još više prostora domaćim kreativcima, posebno mediji koji su svojina građana jer ‘domaći proizvod’ mora da bude dominantan”, smatra Rajović.

Interesantan je naziv pjesme ‘ANEMOI’, koji dok se ista ne presluša teško da se može po istom znati o čemu se u njoj govori.

“Igra slovima, čisto može da bude zanimljivija i da zaintrigira. Sad vidimo da ‘ANEMOI’ ima i priču i iz grčke mitologije, koja manje-više dopunjava našu priču”. otkriva Rajović.

Žene su u sjenci muškaraca kad je većina poslova u pitanju, a reperke u pjesmi govore o nekim situacijama iz muško-ženskih odnosa gdje su okarakterisane kao ‘nježniji pol’. S obzirom na sve ono sto su žene vjekovima proživljavale, teško da se tako mogu okarakterisati.

“Nisam siguran da ja kao muškarac mogu da dam karakteristiku, a da ne pogriješim. Međutim, mogu da kažem da bi ovaj ‘muški svijet’ valjalo unaprijediti sa pravom ravnopravnošću. Djeluje da bi sve bilo bolje kad bi više žena bilo među donosiocima odluka”, siguran je DJ Mono koji već godinama sarađuje sa hip hoperima, najviše sa duom Who See. Iako je napokon ova kultura zaživjela i kod nas, još nije postala main stream.

“Zbog ograničenog crnogorskog marketa, broj konzumenata muzike kod nas bi nam sugerisao da je sva muzika kod nas underground, bukvalno zbog sitnih brojki… Kada poredimo situaciju danas i prije 30 godina, definitivno je bolje sada. Međutim, treba imati u vidu da je hip-hop, u svijetu, još od 90-ih jedan od najslušanijih žanrova i globalni muzički fenomen. Mislim da će se u budućnosti sve više brisati granice između žanrova i da će podjela biti po raspoloženju - tužno, veselo, brzo, sporo, energično, letargično… Tako da će biti interesantno na koji način će konzumenti prihvatiti i zvuke koje bi inače ignorisali”, kazao je Rajović koji je uspješan DJ i producent, te objašnjava razlikuje li se stvaranje bita za hip hop u odnosu na onaj koji pravi za matricu za svoj miks:

“Muzika je muzika, zavisi od namjene, naravno. Odavno se ‘ide na osjećaj’, na vajb, energiju i groove i to su mi osnovni postulati i početne i završne tačke”, objašnjava Rajović, te otrkiva da li je “ANEMOI” početak novog poglavlja DJ Mona:

“Prije bih rekao da je nastavak, odnosno, nadogradnja onoga što sam već uradio i konstantno radim, što kroz radio-emisije, tako i kroz menadžment, PR, promociju i podršku crnogorskoj urbanoj i nezavisnoj sceni. Paralelno sa SOULx3000 projektom (koji je više baziran na pop, soul i elektronskom zvuku) razvijam i Vibin Wit DJ Mono, koji je više baziran na hard-core hip-hop rap zvuku. Ovo je prvi u nizu singlova koji smo pripremili za ovu godinu, kao goste imamo razne vokaliste, tako da će ovo biti uzbudljiva godina što se tiče Beats per Montenegro izdavaštva”, obećava DJ Mono.

Bonus video: