Eurosong iz ugla bivših crnogorskih predstavnika: Struka će uvijek glasati za najvrednije kompozicije

Sagovornici “Vijesti” Marko Perić, Dejan Dedović Dedduh, Slavko Kalezić i Ivan Maksimović komentarišu nezadovoljstvo publike u regionu zbog pobjede na Eurosongu koja je umakla hrvatskom predstavniku Baby Lasagni

10269 pregleda 103 reakcija 8 komentar(a)
Pobjednik ovogodišnje Evrovizije Nemo, Foto: Eurovision.tv
Pobjednik ovogodišnje Evrovizije Nemo, Foto: Eurovision.tv

Od Evrovizije u Malmeu i proglašenja ovogodišnjeg pobjednika prošlo je tačno sedmicu, a polemike na društvenim mrežama, naročito među korisnicima iz regiona, ne jenjavaju, bar kada su u pitanju negodovanja zbog pobjede Švajcarca Nemoa sa pjesmom “The Code”, te mišljenjima da je stručni žiri zakinuo hrvatskog predstavnika Marka Purišića poznatijeg kao Baby Lasagna, koji je hitom “Rim tim tagi dim” ujedinio ex-Yu republike.

Sagovornici “Vijesti”, bivši predstavnici Crne Gore na Eurosongu, Marko Perić, Dejan Dedović Dedduh i Slavko Kalezić, ali i česti član crnogorske delegacije na ovom muzičkom festivalu Ivan Maksimović, koji je nerijetko zadužen i za direktan prenos događaja, bili su gotovo složni u tome da je Baby Lasagna ostvario veliki uspjeh, ali i da je Nemo ipak zaslužio pobjedu.

Perić, nekadašnji član sastava No Name kaže da nije u toku sa komentarima na društvenim mrežama jer je “samo konzument događaja, a nema vremena da prati šta ljudi misle o nečemu što je već prošlost”.

“Ali mogu da pretpostavim da smo mi, kao komšije, navijali za učesnika koji je na kraju bio drugi. I da pokušavamo naći zamjerke prvoplasiranom koji je takođe bio jedan, u muzičkom smislu, savršen nastup i prije svega interpretator”, smatra on.

“Definicija je da stručni žiri ocjenjuje sve ono što neće publika i da 50-50 vrednovanje ta ‘dva žirija’ daje pošten rezultat. Ja se potpuno slažem ove godine sa stručnim žirijem, jer kompozicije koje je žiri ukupno postavio na prvih deset mjesta su uistinu bile najvrednije i kada je u pitanju vokalno izvođenje, i kada je u pitanju vokalno izvođenje, i kao muzičke kompozicije”, obrazlaže Perić.

“Publika ocjenjuje x faktor i slažem se takođe da je naš susjed bio izuzetan”, dodaje muzičar koji misli da je mnogo kontroverznija situacija bila kada je 2022. godine publika glasajući za Ukrajinu, nadjačala stručni žiri.

Eurosong, Eurovision, Evrovizija
foto: Shutterstock

“Ali ta struka će uvijek glasati za uistinu najvrednije kompozicije i pokušati da napravi ravnotežu. Ove godine je pobijedila kompozicija koja ima visok kvalitet, a vokalna interpretacija je sami vrh svjetskih standarda. Ne vidim nikakav problem u tome. Problem vidim kada stručni žiri iz hrvatske ne prepoznaje kvalitet Švajcarca i dodijeli mu nulu samo zato što je potencijalni protivnik za najveći plasman”, tvrdi Perić.

Dedduh, koji napominje da Eurosong ne gleda kao fan i navijač, već iz ugla ljubitelja muzike i poznavaoca prilika u toj industriji misli da reakcija publike nije ništa drugačija u odnosu na prethodne godine.

“Šta presuđuje, ko je koga zakinuo i koji bi bio razlog... to su pitanja koja se postavljaju iznova svake godine. Suština je da nije nužno pobijediti na tom turniru da bi pjesma bila uspješna. A na kraju krajeva neke zemlje otpadaju već u polufinalu, jer neke druge imaju zagarantovano finale kao da je njima talenat i vještina ugravirana u DNK za razliku od ostatka Evrope”, odgovara on, aludirajući na “veliku petorku” Španiju, Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i Italiju, čiji predstavnici svake godine idu direktno u finale.

Sa druge strane, Maksimović ističe da je dobra stvar kada publika negoduje oko prva dva mjesta, jer to znači da su visoki plasmani “pogođeni”.

“Da li je raspored dobar, to je stvar ukusa. Ali uz to što je Hrvatska imala najbolji nastup ikada, jer je postavila standard koji teško da će bilo koja zemlja iz regiona dostići i sa pjesmom i sa nastupom, i sa skupim scenskim efektima... koreografijom i energijom, sa druge strane imali smo Švajcarca koji je bio jednako zanimljiv, koji je sebi otežao nastup koreografijom, jer on ta tri minuta bukvalno nije stao sa trčanjem i to me je više podsjetilo na neke mjuzikle nego na pjesme karakteristične za Evrovizije”, priča on i dodaje da “The Code” i “Rim tim tagi dim” i njihovi izvođači imaju sličnu energiju, ali različitu ekspresiju iste.

“Ipak kada ti dobiješ od 36 članova žirija ukupno 365 poena to je u prosjeku 11 poena, i mi tu ne možemo da raspravljamo da li ta pjesma zaslužuje pobjedu ili ne. Nemoguće je organizovati žiri toliko zemalja na bilo koji način. Mi znamo da se to uvijek posmatra kroz nekakva lobiranja, prijateljsko glasanje komšija, ali nemoguće je, tek za pobjedu namjestiti”, tvrdi Maksimović koji poručuje da se za pobjedu mora imati dobar proizvod.

“Danima se projektovalo da će Hrvatska kod publike imati najviše i tu se pojavio Izrael, sad da li su oni kao nacija dobro organizovani ili je nešto treće ne bih u to zalazio, ali Baby Lasagna je konstantno bio prvi favorit publike. Pravio sam analizu dan prije Eurosonga i Hrvati su bili prvi kod publike, a kod žirija šesti. Na kraju su dobili bolji plasman kod žirija. Tu se radi o finesama”, ističe sagovornik “Vijesti”.

“Biću možda i grub, ali kao narod nismo preširokih shvatanja. Ne želim nikoga da vrijeđam, ali mi na osnovu nečijeg izgleda donosimo sud. Da je ovu pjesmu otpjevao neko drugi u strejt kostimu, komentar bi bio - sjajan nastup, sjajna pjesma, sve je u redu. Sa druge strane mi sa Balkana imamo specifičan ukus i stil pravljenja pjesama. Kod Nema smo vidjeli kako se pravi pjesma na neki drugi način, avangardniji, modernije, a ne strofa, refren, strofa, refren. Promjena ritma, žanrova... to je imala i Hrvatska i veoma mi se dopalo, ali ovdje je žiriju ‘The Code’ bio atraktivniji”, smatra Maksimović.

Baby Lasagna
Baby Lasagnafoto: Reuters

Na pitanje da li bi da predstavnik Holandije koji se predstavio sa pjesmom “Europapa” nije diskvalifikovan, to uticalo na krajnji ishod, Maksimović kaže:

“I ja sam o tome razmiljaš čije bi glasove pokupio, to je kao sa političkim izborima i koalicijama (smijeh). Nisam siguran da bi on išao naruku Hrvatskoj, jer je opet svojom specifičnošću vukao njihove glasove, ne bi zašao u priču Švajcarca”, siguran je on.

Kalezić, koji je Crnu Goru predstavljao sa pjesmom “Space” ipak se slaže sa regionalnom publikom, te smatra da je pobjednik Baby Lasagna.

“Mišljenja sam da umjetnik znači imati talenat uz bezgraničnu dozu X faktora. Marko aka Baby Lasagna to ima. Inteligentan, prizeman, skroman, duhovit, beskrajno empatičan... Sve čestitke Nemu (odlična pjesma i virtuozan nastup), ali smatram da je Marko apsolutni pobjednik ovogodišnje Evrovizije. Publika je rekla svoje i to je najbitnije. Glasanje žirija je relativno i umnogome diskutabilno”, smatra glumac i muzičar.

A u međuvremenu, Baby Lasagna potvrđuje riječi Kalezića, bar kada je u pitanju empatija, s obzirom na to da je prije dva dana odbio nagradu u iznosu od 50 hiljada eura od predsjednika Hrvatske Andreja Plenkovića. Muzičar je putem zvaničnih naloga na društvenim mrežama zamolio Plenkovića, ali i hrvatsku Vladu, da 25 hiljada eura doniraju Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju sa dnevnom bolnicom “Mladen Ćepulić”, a drugu polovinu Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica KBC Zagreb, a juče je dobio i potvrdu da će njegov zahtjev biti ispunjen.

Dedduhu i Kaleziću pažnju privukla grčka predstavnica

Kada su u pitanju favoriti, Kalezić kaže da je navijao upravo za hrvatskog predstavnika.

“Moj favorit je, bez sumnje bio Baby. Više volim da ga zovem Baby nego Lasagna (smijeh), javno sam ga podržao, od srca”, otkrio je on, a zatim izdvojio nastup grčke predstavnice Marine Sati, kao najbolji i po njemu najmaštovitiji i najdinamičniji.

Upravo Marinu Sati izdvaja i član hiphop dua Who See, Dedduh, koji kaže da mu je ona bila favorit, a što se tiče scenskih nastupa, po kojem su on, Noyz i Nina Žižić bili najviše i zapaženi na Eurosongu 2013. godine, nije toliko obraćao pažnju.

“...jer nisam ni gledao sam šou. Pjesme sam usput slušao prije i poslije Evrovizije. Još kao mladi blavori shvatali smo da taj vizualni dio ima svoju težinu, pa smo ozbiljno pristupili kad je naše učešće od prije desetak godina u pitanju. Pretpostavljam da razne delegacije imaju na umu taj dio priče kada šalju svoje predstavnike i da imaju podršku sa te strane. Na kraju, neke zemlje time i podignu kvalitet svog nastupa što se može odraziti i na prođu te pjesme u datom trenutku”, smatra on.

Bonus video: