Ida Prester uoči nastupa u Podgorici: Sve pjesme sa solo albuma su autobiografske

Hrvatska muzičarka za "Vijesti" govori o prvom samostalnom albumu “Sad” koji je objavila nakon dvije decenije rada u bendovima

9110 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Hrvoje Štefotić - Štef, Foto: Hrvoje Štefotić - Štef
Hrvoje Štefotić - Štef, Foto: Hrvoje Štefotić - Štef

Hrvatska muzičarka Ida Prester, koja se u regionu proslavila sa bendom Lollobrigida, ali i sa sastavima Frau Casio i Maika, nedavno je objavila i svoj prvi solo album “Sad”, a kako potvrđuje u razgovoru za “Vijesti” pjesme sa njega, kao i stare, dobro poznate hitove pomenutih sastava, podgorička publika će čuti uživo večeras u CKZ “Ribnica”.

Na pitanje da li dolazi sama, s obzirom na to da će promovisati solo album ili će ipak imati podršku na bini, kaže:

“Ej, pa cijeli bend dolazi, nas šestoro. Uvijek nastupam sa svojim bendom s kojim sviram posljednjih dvanaest godina. I moja Petra (Cigoj) stiže kao vokalna podrška, u punoj smo spremi. Ida + Lollobrigida, tako nas uvijek najavljuju”.

Iako je trenutno kod publike u prvom planu prvi solo album Ide Prester, te singlovi koji su za kratko vrijeme kupili fanove, tokom nastupa u Podgorici ostaće dovoljno vremena da izvede i dobro poznate hitove Lollobrigide, ali i drugih bendova u kojima je pjevala i radila.

“Odsviraćemo cijeli moj solo album - ‘Dodir’, ‘Kvar’, ‘70’... ali isto tako i best of i Lollobrigide i po koju pjesmu Frau Casio. Jedino Maika nam se žanrovski ne uklapa, ali biće to ta energija”, obećava sagovornica “Vijesti”.

“Za stare fanove: ‘Volim te’, ‘Sutra’, ‘Bivša cura’, a za nove sve ovo novo. Niko neće otići kući nezadovoljen i bez širokog osmijeha, obećavam”, poručuje Ida Prester, a zatim objašnjava da to koliko publika tokom svirke može uticati na njene izmjene, zavisi i od toga gdje nastupa.

“Zavisi nastupamo li solo ili na festivalu. Kad smo solo kao u ‘Ribnici’, onda je to duži set i puno smo fleksibilniji, mijenjamo set listu tokom koncerta. Na festivalima imaš to skučeno vrijeme pa nema mrdanja, tad sviramo fiksno”, ističe ona.

Iako je na muzičkoj sceni dvije decenije, tek sada se odlučila da objavi samostalni album, koji možda i simbolično nosi naziv “Sad”.

“Nemam ja planova, tako se namjestilo. Izletile su sve te pjesme iz mene, pa što da radim”, iskrena je Prester.

“Bila je korona kad je krenulo to sve, nisam se viđala sa članovima benda, sama sam bila u kreativnom procesu, pa je i album puno intimniji od Lollobrigide. Bend se nije naljutio, i dalje smo u istom sastavu, kao prava familija. Tako da je sve ‘fajn’”, uz osmijeh se nadovezuje hrvatska muzičarka.

Samostalni album “Sad” u najavi na društvenim mrežama, opisala je kao svoj audio dnevnik, pa otkriva i u kojim periodima su nastajale pjesme, te ima li nekih koje su dugo čekale da budu objavljene.

“Sve su pjesme autobiografske i govore o tome što mi se zbivalo posljednjih godina. Ko pažljivo sluša, biće mu jasno i ono čega nema na Instagramu”, sa osmijehom se nadovezuje Prester, aludirajući na to da je vrlo aktivna na društvenim mrežama i često dijeli svoje privatne momente i stavove sa pratiocima.

Kako je i sama otkrila, naziv albuma nosi poruku da treba živjeti u trenutku, a u razgovoru za “Vijesti” ističe da drugih, “skrivenih” poruka nema.

“Nemam ja skrivene poruke, sve su vrlo jasne, direktan sam lik tu su sve te ideje koje me proganjaju godinama, percepcija starosti i fašizam anti agea, borba za svijet bez nasilja, sekaualnost i fantazije, krize u ljubavi... standardne teme jedne zaigrane dame u 40-im godinama”, tvrdi muzičarka.

Ida Prester
Ida Presterfoto: MILOS LUZANIN

Kako kaže, favoriti sa samostalnog albuma “Sad” su se poklopili kada je u pitanju njen i ukus njenih fanova.

“Publika obožava ‘70’. I ja je stvarno volim. Ostali favoriti su mi ‘Dodir’ i ‘Kvar’”, odgovara Prester koja sa ponosom ističe da je sve pjesme sa albuma “Sad” već nadogradila spotovima.

“Ovo je možda jedini album sa kojeg sve pjesme imaju video. Čak i unplugged verzije. Provjeri slobodno. Potrudila sam se”, u šaljivom tonu odgovara sagovornica “Vijesti” i dodaje da je album već dostupan na svim online servisima.

“Nemamo fizičko izdanje jer smo siromašni. Kad skupimo lovu, izdajemo i vinil svakako. Do tada - slušamo se na mrežama i večeras u ‘Ribnici’”!, poručila je Prester.

Bonus video: