PREMIJERA: Makadam opjevao staru maslinu u Baru

Danas u 10 sati premijera nove pjesme i spota grupe Makadam na portalu Vijesti

19009 pregleda 157 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

To što dugo godina nijesu bili diskografski aktivni, grupa Makadam polako nadoknađuje, te je nakon prošlogodišnjeg novog albuma odlučila da publici predstavi novi singl. U pitanju je pjesma “Stara maslina”, koja izlazi uz prateći video za koji je bio zadužen crnogorski umjetnik Miloš Todorović.

Grupa Makadam poznata je po hitovima koje pjevaju generacije, a u novom singlu odlučili su da opjevaju i ljepote jedne od najstarijih maslina u Evropi koja se nalazi u Baru.

“Ideja mi je sinula iz više razloga. Prvenstveno, Stara maslina predstavlja kulturološko blago Crne Gore. Za mene je maslina simbol mira, ljubavi, zdravlja dugovječnosti i mene ne čudi zašto je Barani smatraju majkom”, ispričao je Vijestima autor muzike i osnivač i vokalni solista Makadama Mirsad Serhatlić. Interesantno je da je tekst “Stara maslina” nastao iz pera crnogorskog publiciste, novinara, muzičara i muzičkog kritičara Željka Milovića.

“Sa Željkom Milovićem se znam dosta dugo i odlučio sam da mi baš on napiše tekst. Živa legenda, hroničar pop& rock scene i čovjek koji uživa moje duboko poštovanje svojim pristupom i svojim pisanjem. Biće još saradnje na nekim projektima, nećemo se zaustaviti na ovom. Osim Željka koji je pisao tekst, veliku zahvalnost dugujem i profesoru sa Muzičke akademije Senadu Gačeviću koji je uradio predivan aranžman. Osim toga, želim da se zahvalim i timu koji je učestvovao u izradi spota, prvenstveno režiseru i divnom čovjeku i znalcu Milošu Todoroviću i njegovoj ekipi kao i Aleksandri Lalović, Olesji Anakovskajoj, Viliju Ferdinandiju i svima koji su doprinijeli da ovaj projekat bude na nivou koji grupa Makadam stalno apostrofira”, pohvalio se Serhatlić.

Poznati muzičar ne krije da smatra da je veoma bitno da kroz muziku čuvao zaostavštinu, te da je i to bio jedan od razloga što upravo pjevaju o Staroj maslini.

“Kao što sam već rekao, pjesma predstavlja podsjetnik na istorijski značaj, simboliku ljubavi i važnost prirode kao nepresušnog izvora života. Mene kao kompozitora baš to i dotiče”, otkriva Serhatlić te dodaje da će u naredni, projektima koje priprema biti prilike da se grupa Makadam predstavi u novoj postavi sa novom vokalnom solistkinjom Milicom Kaluđerović Kosić i novim klavijaturistom Božidarom Martinovićem.

Nakon uspješne saradnje na numeri “Spava moj grad”, nije bilo dileme kome povjeriti ekranizaciju još jedne pjesme, te je bilo logično da i ovoga puta za istu bude zadužen Todorović.

“Pjesma je rađena u stilu Astora Pjacole što samo po sebi podrazumijeva jednu prefinjenost i umjetničku elegantnost u muzici. Kroz ovaj spot i pjesmu smo se trudili da ovjekovječimo ljepote starog Bara, Stare masline, kamena, pejzaž po kome je i prepoznat ovaj kraj.

Pjesma ‘Stara maslina’ asocira na život, ljubav na ovo podneblje što samo po sebi daje kreativnost za rad. Prateći muziku i tekst, trudio sam se da na svoj način prikažem i dam doprinos kulturnoj razglednici starog Bara u čemu se nadam da sam jednim dijelom i uspio. Kao i uvijek bilo je veliko zadovoljstvo raditi sa Mirsadom Serhstlicem i grupom Makadam koji poslije toliko godina na javnoj sceni nastavljaju svoju priču i svoj profesionalizam”, istakao je Todorović i dodao da posebnu zahvalnost duguju TO Bar koji su prepoznali i pomogli realizaciju projekta na obostrano zadovoljstvo.

Bonus video: