Serdž Tankijan o grupi Imagine Dragons: Oni su loši ljudi, je*eš njihovu umjetnost

"Ako si toliko slijep za pravdu da ćeš da odeš da nastupaš u zemlji koja izgladnjuje drugu zemlju... Ne znam što da kažem o tebi. Briga me za tvoju muziku", kazao je frontmen grupe System of a Down

1972 pregleda 1 komentar(a)
Imagine Dragons u spotu za "Eyes Closed", Foto: Printscreen YouTube
Imagine Dragons u spotu za "Eyes Closed", Foto: Printscreen YouTube

Serdž Tankijan, frontmen američke metal grupe System of a Down, kritikovao je odluku benda Imagine Dragons da nastupi u Azerbejdžanu, kazavši da više nema ni mrvu poštovanja za njih.

Do sukoba je došlo nakon što su Imagine Dragons otkrili da planiraju nastup u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, što su neki shvatili kao podršku autoritativnom predsjedniku Ilhamu Alijevu.

Prošlog ljeta Tankijan je pismom "ljubazno" zamolio Imagine Dragons da odustanu od koncerta, objasnivši im da će ako nastupe tamo poboljšati imidž "diktatorskog režima". Uslijedili su pritisci od drugih kolega muzičara kao što su Brajan Ino, Turston Mur i Rodžer Voters.

U intervjuu za "Metal Hammer" Tanijan je sada otkrio što misli o odluci sastava da ipak nastupi u Azerbejdžanu.

"Gledajte, ja nisam sudija, neko ko će bendovima govoriti gdje da sviraju, a gdje ne... Razumijem da rade to za novac, da su umjetnici, da su zabavni, sve to. Ali kad je tu vlada koja se sprema da počini etničkog čišćenje, kad Azerbejdžan izgladnjuje 120 hiljada Jeremna u Nagorno-Karabaku, ne dozvoljavajući dostavljanje hrane i ljekova... Znate, kao umjetnik, shvatio sam da nema šanse da bih otišao da odsviram takav koncert. Ali neki umjetnici to rade. Ne znam šta da kažem o njima. Ne poštujem ih kao ljudska bića. Je*eš njihovu umjetnost, oni nisu dobra ljudska bića što se mene tiče", istakao je muzičar.

"Ako si toliko slijep za pravdu da ćeš da odeš da nastupaš u zemlji koja izgladnjuje drugu zemlju... Ne znam što da kažem o tebi. Briga me za tvoju muziku. Ako si loše ljudsko biće, briga me. To je moj stav. Nemam ni mrve poštovanja za te momke", dodao je Tankijan.

Bonus video: