VIS "BEŽ" ekranizovao pjesmu “Čekajući XXII vijek”

Sastav najavljuje i novi EP koji će biti objavljen u avgustu, kao i prvi spot za pjesmu “Bonaca”

3027 pregleda 0 komentar(a)
VIS BEŽ, Foto: Privatna arhiva
VIS BEŽ, Foto: Privatna arhiva

Barski vokalno-instrumentalni sastav “BEŽ” predstavio je juče na društvenim mrežama i zvaničnom Youtube kanalu četvrti spot za jednu od numera sa EP-a “Život u e-mollu”, koji su objavili prošle godine, a riječ je o pjesmi pod nazivom “Čekajući XXII vijek”.

“Pjesmu je u originalnoj verziji svirala grupa Božidara Gagovića ‘Ponoćni ritam’ još 1991. godine, a u reggae verziji je objavila grupa ‘AkademiA’ 2020”, podsjeća se u saopštenju VIS-a “BEŽ”.

“Verzija vokalno-instrumentalnog sastava ‘BEŽ’ je zamišljena kao antipod ‘Akademijinoj’ verziji, koja je znatno veselija i jedan je od aduta ovog odličnog benda na svirkama uživo. Naša je upravo onakva kakvu sam zamislio dok sam dopisivao tekst - atmosfera u skladu sa apokaliptičnim dešavanjima na čitavoj planeti, puna upozorenja i osjećaja nespokoja”, poručuje frontmen ovog benda, Željko Milović.

“U intru za uvod se pojavljuje glas Jane Brnjade, najstarije žive Spičanke, koja odgovarajućim narativom uvodi gledaoca u priču, a u odnosu na prvu, ‘Akademijinu’, dodati su stihovi u fejdu koji daju drugačiji smisao numeri”, dodaje muzičar.

“Spot je u montaži djelo Milice Kecojević, nakon puno peripetija oko dobijanja prava za neke od kadrova ubačenih u njega, i tačno je prenio ono što smo osjećali dok smo radili pjesmu, u mjesecima koji su nosili veliki broj privatnih i poslovnih iskušenja”, istakao je Milović.

Kako se navodi u saopštenju, muziku potpisuje Božidar Gagović, koji je sa Edinom Dibrom radio i aranžman na akustičnim instrumentima. Pjesma je snimana u studiju “Čardak”, 2023. godine, a u spotu su, kao zaštitni znak svih spotova VID “BEŽ” sa prvog albuma, korišteni i kadrovi sa Anom Pejović, materijal čiji je autor Semir Karastanović.

“Vokalno-instrumentalni sastav ‘BEŽ’ je završio snimanje novog EP-a, izdanja sa šest kompozicija, i u procesu su postprodukcije. Promocija nosača zvuka se očekuje u avgustu, u sklopu ‘Barskog ljetopisa’. Prvi singl, praćen spotom, biće pjesma ‘Bonaca’”, najavljuju iz barskog benda.

Bonus video: