Bend "Hanibal" sanja da vrati publiku domaćem rokenrolu

Članovi novog muzičkog sastava u razgovoru za “Vijesti” otkrivaju dalje planove, ali i kako su odabrali naziv benda

2781 pregleda 0 komentar(a)
Hanibal bend, Foto: Sunčica Obradović
Hanibal bend, Foto: Sunčica Obradović

Novi muzički sastav pod nazivom “Hanibal”, nedavno je predstavio crnogorskoj publici prvi singl pod nazivom “Nema vjetra do sjevera”, za koji će uskoro biti snimljen i spot, a u razgovoru za “Vijesti” gitarista Bećir Koljenović, klavijaturista Igor Perović i bas gitarista Slaven Ivanović, koji uz Kristinu Pavićević (vokal) i Nikolu Zdravkovića (bubnjevi) čine ovaj sastav, otkrili su više o daljim planovima.

Na početku razgovora Ivanović pojašnjava kako su se odlučili da njihov bend nosi naziv “Hanibal”.

“Samo ime Hanibal mnogi vezuju za lik iz filma ‘Kad jaganjci utihnu’ i glumca Entonija Hopkinsa, ali to baš i nema veze sa nama. Ideja za naziv benda je nastala kao posljedica razmišljanja i želje da i mi sami budemo osvajači, ali zvukom i energijom, kao što je i (vojni komadant drevne Kartagine) Hanibal (Barka) u svojim osvajanjima zakucao na vrata Rima”, pojašnjava Ivanović.

“U želji da bend bude ‘osvajački nastrojen’ mislim da je ime Hanibal sasvim prikladno i odgovarajuće za ovaj kvintet koji plijeni ogromnim iskustvom i energijom njegovih mlađih članova benda. Mislim da je to dobra kombinacija, jer slušamo i volimo istu muzku i odatle sve kreće, a na kraju ‘Hanibal’ je na vratima”, poručuje osnivač benda, nekadašnji basista i suoosnivač rok benda “Jesenjin”, koji je u potrazi za novom energijom i zvukom napustio ovaj sastav i formirao “Hanibal”.

Kako su i sami naglasili u okviru predstavljanja prvog singla, iza njih je iskustvo u vidu klupskih svirki, a Perović otkriva da li će njihova autorska muzika biti slična onome po čemu ih je publika upoznala.

“Hanibal je spoj različitih muzičkih ukusa njegovih članova, ali ljubav prema rokenrolu nam je svima zajednička i čini okrilje pod kojim stvaramo. Sviramo i stvaramo melodične pjesme, poneka vuče na pop, poneka na tvrđi zvuk, ali povezuje ih to što mogu da se izvode u svakoj prilici i emituju na svim radio i televizijskim stanicama. Možda će zvučati prepotentno, ali sanjamo o tome da vratimo publiku domaćem rokenrolu, a ovoj vrsti muzike odrednicu ‘zabavna’ u pravom smislu te riječi”, ističe klavijaturista “Hanibala”.

Na pitanje kada će publici biti dostupan i spot za pjesmu “Nema vjetra do sjevera” koju su nedavno objavili, Koljenović obećava da će se to desiti veoma brzo.

“Moguće do sredine jula. Sniman je u Podgorici na više lokacija, a neki kadrovi su snimljeni kod Skalina. Na snimanju smo radili kao bend, i neke kadrove smo snimili sami dok nam je za druge kadrove pomogao naš prijatelj Dragiša Pajović Gile, koji ima svoju TimeLaps produkciju”, pojašnjava on.

“Što se tiče atmosfere na snimanju, možemo reći da je bilo veoma zabavno. Svi smo uživali u procesu i zabavljali se, što je dodatno doprinijelo opuštenoj i kreativnoj atmosferi. Raditi zajedno kao bend na ovom projektu bilo je sjajno iskustvo koje nas je još više povezalo”, dodaje gitarista.

Njegov kolega, Perović, sa druge strane otkriva i da li se u skorijem periodu može očekivati još autorskih pjesama i spotova, te da li u planu imaju i snimanje albuma.

“Ljeto ćemo iskoristiti za produkciju našeg drugog singla koji će ‘Hanibalu’ donijeti značajno vedriji i razigraniji zvuk, a možda i saradnju sa vrlo aktuelnim kolegama muzičarima. Uglavnom, stihovi, muzika i aranžman su pripremljeni, sve je sada u demo fazi i određenim pregovorima koji mogu doprinijeti kvalitetu i većoj slušanosti pjesme”, smatra on.

“Što se albuma tiče, naravno da bi to bila kruna prve etape našeg autorskog rada, međutim ne želimo da trčimo pred rudu, već da se posvetimo singlovima kojima ćemo, uz ‘žive’ nastupe, slušaoce upoznati sa našim zvukom. Već imamo nekoliko pjesama koje su u radnoj fazi, a ono što je najbolje u cijeloj toj priči je da svaki član benda učestvuje u njihovom stvaranju”, nastavlja Perović.

Gitarista “Hanibala”, Koljenović, koristi priliku i da najavi svirke, odnosno otkrije gdje ih publika može čuti uživo u narednom periodu.

“Za sada imamo ugovorene nastupe, 12. jula u klubu “New York” na Cetinju, 20. jula koncert na trgu u Kolašinu, te 11. avgusta u klubu “Morison” u Podgorici. Čekamo još nekoliko datuma. Naše pratioce obavještavamo o svemu putem društvenih mreža, na Instagramu i Fejsbuku”, odgovara on.

Pjesma “Nema vjetra do sjevera” za koju je miks i mastering uradio sarajevski producent i multinstrumentalista Dino Mangafić, prvi diplomirani kompozitor filmske muzike u Bosni i Hercegovini, a koju članovi benda “Hanibal” opisuju kao “ljubavnu, energičnu i svojevrsnu posveta Podgorici”, može se poslušati na zvaničnom Youtube kanalu ovog sastava.

Samo ime Hanibal mnogi vezuju za lik iz filma 'Kad jaganjci utihnu' i glumca Entonija Hopkinsa, ali to baš i nema veze sa nama. Ideja za naziv benda je nastala kao posljedica razmišljanja i želje da i mi sami budemo osvajači, ali zvukom i energijom, kao što je i (vojni komadant drevne Kartagine) Hanibal (Barka) u svojim osvajanjima zakucao na vrata Rima", pojašnjava Ivanović

Bonus video: