Fanovi ne treba da ispaštaju zbog loših lidera

Frontmen grupe “Imagine Dragons”, Den Rejnolds, odgovorio na kritike zbog nastupa u Azerbejdžanu

1796 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Den Rejnolds, frontmen grupe “Imagine Dragons” odgovorio je na kritike koje je njegov bend dobio od kolega muzičara, a na račun nastupa u Izraelu i Azerbejdžanu.

Prošlog mjeseca, pjevač grupe “System Of A Down” Serdž Tankijan izjavio je za Metal Hammer da “ima nula poštovanja prema tim momcima” aludirajući na članove benda “Imagine Dragons”, a zbog njihovog nastupa u Azerbejdžanu.

“Gledajte, ja nisam sudija, neko ko će bendovima govoriti gdje da sviraju, a gdje ne... Razumijem da rade to za novac, da su umjetnici, da su zabavni, sve to. Ali kad je tu vlada koja se sprema da počini etničkog čišćenje, kad Azerbejdžan izgladnjuje 120 hiljada Jeremna u Nagorno-Karabaku, ne dozvoljavajući dostavljanje hrane i ljekova... Znate, kao umjetnik, shvatio sam da nema šanse da bih otišao da odsviram takav koncert. Ali neki umjetnici to rade. Ne znam šta da kažem o njima. Ne poštujem ih kao ljudska bića. Je*eš njihovu umjetnost, oni nisu dobra ljudska bića što se mene tiče”, istakao je tada muzičar.

Sada je Rejnolds, u razgovoru za magazin Rolling Stone otvoreno govorio o odluci da sa kolegama iz benda nastupi u toj državi, iako mu je Tankijan uputio i otvoreno pismo, a tom pozivu se pridružili i drugi muzičari kao što su Brajan Ino, Turston Mur i Rodžer Voters.

Kako je kazao, njihovi fanovi nisu krivi i ne treba da ispaštaju zbog onoga što rade njihove vlade.

“Ne vjerujem u uskraćivanje naših fanova za ono što žele da nas vide kako sviramo uživo zbog djela njihovih lidera i njihove vlade. Mislim da je to klizav teren. Mislim da iste sekunde kada počneš da razmišljaš o tome, shvatiš da su korumpirani lideri svuda širom svijeta, i gdje onda povući liniju?”, upitao je pjevač.

On se osvrnuo i na komentar Tankijana, inače Amerikanca jermenskog porijekla, i kazao:

“Mislim da sam upravo odgovorio. To je klizav teren i ja nikada neću zakinuti naše fanove za mogućnost da nastupamo pred njima”.

“Imagine Dragons” su krajem prošle godine nastupili u Bakuu, što su mnogi protumačili kao podršku diktaturi azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

Koncertu je prethodilo otvoreno pismo Tankijana, u kojem ih je molio da otkažu nastup na Olimpijskom stadionu u glavnom gradu Azerbejdžana, jer bi suprotno “pomoglo brisanju slike diktatorskog režima”.

“Mislim da bi koncert u Azerbejdžanu negativno uticao i na vaš bend”, napisao je tada pjevač benda “System of a Down”, te ukazao na članke u kojima se tvrdilo da ova zemlja priprema genocid na teritoriji Nagorno-Karabah.

On je dodao i da nije frustriran zbog svog ega, već zato što želi da napravi pozitivne promjene, te ih je “upozoravao za njihovu dobrobit i moral”.

Bonus video: