Hip-hop je velika ljubav

U subotu veče biće upriličen događaj na kojem će nastupiti crnogorski reperi sa gostima

2977 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hip Hop kultura uspjela je da preoblikuje muzičku scenu tokom ovih pet decenija koliko postoji. Zahvaljujući njoj uvođeni su novi stilovi i produkcijske tehnike, a danas je globalni fenomen, prisutan u gotovo svim djelovima svijeta i na različitim jezicima.

Prethodna godina bila je u znaku hip hopa s obzirom na to da se u čitavom svijetu slavilo pola vijeka od osnivanja ovog pravca koji je uključivo brojne događaje, koncerte, izložbe i tribine širom svijeta, koji su slavili njegovu bogatu istoriju i trajni uticaj. Ove proslave su podsjetile na ključne trenutke i figure u razvoju hip-hopa, kao i na njegovu sposobnost da inspiriše i ujedinjuje ljude iz različitih sredina. I reperi iz Crne Gore bili su veoma aktivni, snimali singlove, albume, a NVO MAK želi i da tokom 2024. godine da svoj doprinos promociji hip-hopa te u subotu 20. jula u klubu Itaka organizuje koncert “Hip-hop 50+1” na kojem će nastupiti podgorički reperi Wicked Ras, Ronaldo Maximum, Shtulla i Lerdifon i budvanski sastav Radio katakomba. Crnogorski reperi na ovom događaju imaće i goste iz Srbije: Sinovatiz, Konza Šnostra i Eli Džejn.

Osnivač NVO MAK Damir Ibišević smatra da crnogorski reperi iz godine u godinu napreduju, te mu je bio cilj da upravo kroz ovaj koncert da podršku autorima.

“Naša scena raste iz godine u godinu. Imamo već ozbiljnih izvođača koji se mogu uporediti sa ostalim balkanskim zemljama. Ono što je sad presudno jeste da su i producenti dobri što potvrđuje i činjenica da mnogi od njih već godinama rade sa reperima sa prostora čitavog Balkana”, smatra Ibišević.

Hip-hop je igrao ključnu ulogu u oblikovanju mode, jezika, i opšte kulture, posebno među mladima, te sagovornik “Vijesti” smatra da današnji reperi kroz svoje tekstove više moraju da vode računa o porukama koje njihova pjesme nose.

foto: Promo

“Očekujem da ćemo samo još napredovati, no volio bih da se u buduće akcenat stavi na autorskom radu, te da bude više ovakvih dešavanja i okupljanja. Moram da kažem da je ovo prvi planiran koncert posvećen hip-hopu, a ovoga puta izabrao sam izvođače koji su na sceni prisutni godinama i sarađivali su sa mnom, tačnije nastupali na događajima koje sam organizovao. S obzirom na to da znam njihov potencijal, očekujem da će njihov nastup u subotu biti na svjetskom nivou, jer Crna Gora to zaslužuje. Međutim, bitno da se istraje jer hip-hop je velika ljubav. Svi izvođači koji će nastupiti negdje spadaju u klasične repere jer pripadaju toj staroj školi hip-hopa”, objašnjava Ibišević i dodaje da trep, potpravac koji je trenutno popularan na ex-Yu prostorima, “prelazi granice one iskreni hip-hop” priče.

“Čak je i u Americi koja je kolijevka hip-hopa trep uspio da istisne klasičnu priču, tekst, poentu, pa čak i bunt koji je bio glavna karakteristika ovog pravca. Međutim, kod nas se, ne samo u Crnoj Gori već i na Balkanu pretvorio u još ružniju stranu jer donosi loše tekstove, poruke, dosadno ponavljanje... Čini mi se da svi treperi liče jedni na druge, ali nadamo se da je ovo kratkog daha te da će ga izvođači uz pomoć dobre produkcije vratiti tamo gdje je bio ‘90-ih godina i početkom ovog vijeka. Mišljenja sam da većina trep izvođača neće bit zapamćena po svom izrazu, jer se ponavlja. Zato svi koji žele da čuju dobar rep nek nam se pridruže u subotu, program počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan”, poručuje Ibišević.

Bonus video: