Svjež i sočan zvuk Jagoda

Jedan od najpopularnijih rok bendova sa prostora Balkana objavio novi album “Prati moje stare tragove”

3110 pregleda 0 komentar(a)
Divlje jagode, Foto: Igor Kelčec
Divlje jagode, Foto: Igor Kelčec

Legendarna rok grupa “Divlje jagode” objavila je trinaesti studijski album nazvan “Prati moje stare tragove”, pod etiketom izdavačke kuće Croatia records.

Ovaj album je sve ono što su fanovi očekivali i još više, posebno oni koji preferiraju hard & heavy zvuk po kojem je bend poznat, a sadrži deset potpuno novih pjesama. Zele i ekipa odlučili su da nov život udahnu i numeri “Da li si ikad mene voljela” s albuma “Labude kad rata ne bude” iz 1994. godine. Ova verzija donosi novi sjaj starom hitu, osvježavajući ga za novu generaciju slušalaca. Kao i na prethodnom albumu, za glavne vokale bili su zaduženi Toni Janković i Livio Berak, pokazujući kako dva potpuno različita vokalna stila mogu savršeno funkcionisati zajedno.

“Za bendove koji traju dugi niz godina, a Jagode su svakako jedan od takvih, važno je po svim parametrima biti ‘catch up in time’ i pratiti što se događa u svijetu. Ako tako promatramo, ‘Prati moje stare tragove’ donosi svježi, slatki sočni zvuk Jagoda, ali za 2024. godinu”, kazao je povodom novog albuma Zele Lipovača.

Novi album Jagoda nudi bogatstvo energičnih melodija, moćnih riffova i kvalitetnih tekstova koji će sigurni su iz benda, dopasti ljubiteljima njihove muzike. Svaka pjesma je pažljivo komponovana i producirana, tako da odražava esenciju benda, a istovremeno unosi novi i moderni zvuk.

Album “Prati moje stare tragove” je, nadaju se, muzičko djelo koje će zadovoljiti dugogodišnje fanove benda, ali i privući nove slušaoce svojim modernim pristupom i bezvremenskim zvukom.

Novi singl “Davno ljeto ‘89” je službeno predstavljen zajedno sa spotom koji je premijerno prikazan na CMC televiziji. Ovu pjesmu autorski potpisuje Zele Lipovača, dok je za miks i mastering zaslužan Zoran Švigir Švigi. Režiju i montažu spota potpisuje Pukovnik Dabrov, koji je uspio uhvatiti atmosferu pjesme i prenijeti je kroz vizuelni spektakl.

Prije pomenute pjesme, album je najavljen singlom “Ukrala je svjetlost istoka” koji predstavlja klasičnu hard & heavy pjesmu koja istovremeno obiluje melodijom, čime bend potvrđuje svoj rokerski prepoznatljivi stil.

Zele i ekipa se nadaju da će i pjesme sa novog albuma živjeti decenijama poput vanvremenskih hitova Jagoda - “Motori”, “Šejla”, “Jedina moja”, “Krivo je more”...

Divlje jagode osnovane su 1977. godine, a tokom višedecenijske karijere imali su priliku da nastupaju ne samo po Balkanu, već i čitavom svijetu. Zele sa svojim kompozicijama i danas ima veliki uticaj na regionalnu rock scenu.

Bonus video: