Bend "Roba bez greške": Bedem je idealna prilika da nas čuje veći auditorijum

Član benda “Roba bez greške”, Rade Obradović, za “Vijesti” priča o prilici da nastupe na nikšićkom festivalu, ali i debi albumu

3943 pregleda 94 reakcija 0 komentar(a)
Roba bez greške, Foto: Privatna arhiva
Roba bez greške, Foto: Privatna arhiva

Na ovogodišnjem, XV izdanju nikšićkog Bedem festa publika je svojim glasovima obezbijedila da mjesto na bini dobiju i bendovi “Deminutiv” iz Prnjavora i “Roba bez greške” iz Podgorice. Tako će na muzičkom festivalu koji se održava od 22. do 24. avgusta publika imati priliku da čuje autorske pjesme sastava iz Podgorice, a više o njima otkrio je Rade Obradović (ritam gitara i vokal), koji uz Branka Teofilova (solo gitara i prateći vokal), Vasa Manojlovića (bas gitara) i Donata Berbata (bubanj) čini “Robu bez greške”.

U razgovoru za “Vijesti” on je otkrio kako su se članovi ove grupe okupili, ali i kako su odabrali naziv “Roba bez greške”.

“Stvari oko nastanka benda su se odvijale spontano u prostoru ‘destilerija’ gdje vježbamo, jer je sve krenulo kao druženje. Naš bivši član i jedan od osnivača benda Nikola Krušić je bio inicijator okupljana da se kako to kažemo ‘džemuje’. Iz tih druženja nastajale su pjesme i sada volimo reći da bend postoji tri godine”, počinje razgovor Obradović.

“Pjesme su počele da dolaze sasvim spontano, pa bend dugo vremena čak nije ni imao naziv. Negdje je bila ideja ‘roba s greškom’ ali smo utvrdili da je to dosta ‘trošena’ fraza u muzici i samo smo ubacili ovo ‘bez’”, prisjeća se on.

“Što se tiče žanra, uvijek nam je baza bila na panku, međutim kako su nastajale pjesme žanrovski smo počeli da zalazimo u grandž i noise”, naglašava sagovornik “Vijestu” i ističe da je Kruščić napustio bend bend zbog preseljenja.

Na pitanje jesu li prilikom prijave za Bedem fest očekivali da će biti prvi po glasovima i dobiti priliku da nastupite u Nikšiću u okviru tog festivala, muzičar odgovara odrično.

“Nismo očekivali da ćemo imati najviše glasova, ali nam znači to što je publika izabrala baš ‘Robu bez greške’. Bedem kao jedan od reprezentativnih crnogorskih festivala donosi novo iskustvo za naš bend”, zaključuje on.

“Bez obzira na mali broj nastupa stekli smo određenu publiku koja voli to što radimo i mnogo smo im zahvalni na ovoj podršci da se pojavimo na Bedem festu”, dodaje Obradović.

“Roba bez greške” imala je ranije nekoliko nastupa u Crnoj Gori, ali Bedem fest donosi priliku da “kupe” nove fanove.

“Pored par svirki gdje smo nastupali na promociji festivala kulture Zabjelo na Cetinju i promociji Music Hills festivala u Podgorici, Bedem fest smo prepoznali kao idealnu priliku da nas čuje veći auditorijum. Svakako očekujemo da neki novi ljudi čuju to što radimo i steknemo još prijatelja ‘Robe bez greške’”, smatra muzičar, te otkriva šta pripremaju za nikšićku publiku.

“’Roba bez greške’ ima materijala za 80 minuta svirke. I na festivalu ćemo izvesti sve pjesme sa albuma koji je u pripremi i nekoliko pjesama koje će se naći na drugom albumu”, nagovijestio je Obradović, a zatim podijelio više detalja o debi albumu i kada publika može očekivati objavljivanje.

“Album na kom radimo kuva se već dugo vremena i sadržaće 12 pjesama. Cilj nam je da izađe što prije kako bi krenuli dalje sa novim pjesmama. Očekujemo da izađe najkasnije do novembra ove godine”, odgovara on.

Roba bez greške
Roba bez greškefoto: Privatna arhiva

Kako kaže, uporedo sa radom na albumu, planiraju i ekranizaciju autorskih pjesama.

“Svakako, spotovi su danas sastavni dio svakog muzičkog pravca. Imamo u planu da određene pjesme sa jasnom porukom pretočimo u video-formu kako bi poruka bila kompletna”, pojasnio je on.

S obzirom na to da trenutno pripremaju album “Roba bez greške” neće imati popunjen kalendar kada su u pitanju ljetnje svirke.

“Trenutno je fokus na Bedem festu i u studiju rad na albumu. Svakako planiramo da radimo svirku i u našem gradu, ali o tome kasnije”, poručio je Obradović.

Desetodnevno glasanje za mlade bendove koji su se prijavili za učešće na Bedem festu, organizovano je u sklopu projekta “We can do it together” koji nevladina organizacija “Pro Futuro” iz Nikšića realizuje u saradnji sa Omladinskim resursnim centrom iz Tuzle.

Bonus video: