Počinje Rubix festival: Od monodrame Izabele Roselini do muzičko-plesno-vizuelnog performansa Augusta

Manifestacija koja ima za cilj da poveže muziku, pozorište, likovnu umjetnost, tehnologiju ugostiće kako svjetske zvijezde iz pomenutih oblasti, tako i neke nove čije vrijeme tek dolazi

5085 pregleda 0 komentar(a)
David August, Foto: Jelena Kontić
David August, Foto: Jelena Kontić

Ljubitelji umjetnosti naredna tri dana moći će da uživaju u Tivtu, jer večeras počinje drugo izdanje Rubix festivala. Manifestacija koja ima za cilj da poveže muziku, pozorište, likovnu umjetnost, tehnologiju, na sceni Sinhro od 20 sati ugostiće kako svjetske zvijezde iz pomenutih oblasti, tako i neke nove čije vrijeme tek dolazi.

Ljubitelji opere i klasične muzike očekuje premijerni zajednički nastup operske pjevačice Petre Radulović, stipendistkinje fondacije "Miloš Karadaglić", sa gudačkim kvartetom 'New era', a kao zvijezda večeri svoju monodramu "Darwin's smile" izvešće glumica Izabela Roselini. Ona će kroz ovaj komad na humorističan način dočarati svijet životinja i njihov odnos prema ljudima. Kao posljednji tokom prve večeri nastupiće berlinski kompozitor i producent David August koji je za predstavljanje pred crnogorskom publikom pripremio sjajan performans.

Kompozitor i producent već godinama uživa status izvođača koji pomjera granice ne samo kad je elektronska muzika u pitanju, već i klasika, s obzirom na to da je imao priliku da komponuje i za simfonijski orkestar. Posljednjih godina rijetko nastupa samo za miks pultom, već se trudi da svoj rad predstavi i kroz žive instrumente. O tome šta je pripremio za večerašnji nastup za Vijesti kaže:

"Već godinama više ne nastupam klasično kao DJ. Samo ponekad, u rijetkim prilikama. Mislim da sam se promijenio oko 2015-16. godine. Tada sam odlučio da počnem da razvijam više nastupe uživo, gdje takođe želim da izrazim i to ne samo kroz muziku, već kroz sve segmente umjetnosti- scenografiju, svjetlo... Zato mi je veoma bitan i dizajn scene koliko i vizuelna i muzička naracija. A večeras će biti jedan od posljednjih nastupa koji prati moj aktuelni projekat koji se zove 'Wies', i to je album koji je izašao prošle godine. Opisao bih ga kao 'teatarski album', koji uključuje dva igrača na sceni, takođe i bubnjara koji će nastupati zajedno sa mnom, i svjetlosnu scenografiju koja je vrlo bitan dio cjelokupnog nastupa. Dakle, na kraju, to nije samo muzički nastup, već je to muzičko-plesni i vizuelni nastup. Tri discipline se spajaju, a inspiracije, rekao bih, dolaze negdje iz kosmičkih, drevnih mjesta, ali uvijek sa pogledom ka optimističkoj budućnosti. Tako da je to kao da počinje u prošlosti, prolazi kroz sadašnjost, i stiže u budućnost. Ideja za nastup je da se predloži alternativna vremenska linija evolucije", otkriva August.

Već sjutra veče, između ostalih, nastupiće francuski bend Nouvelle Vague, engleski elektronski bend - Crazy P, kao i stipendistkinja fondacije "Miloš Karadaglić" - Aleksandra Prelević Palladino, umjetničkog imena Dolce Hera, a posljednje veče rezervisano je za ljubitelje elektronske muzike - domaćeg producenta Novaka (Notsoserious) i jednog od najvećih muzičara sa preko trideset godina impozantne karijere Hernana Cattanea

Bonus video: