AV47 za "Vijesti": Uskoro debi album i saradnja sa THCF-om

Podgorička reperka Anđela Vuković AV47 skrenula je pažnju regionalne publike i predstavljala Crnu Goru na projektu “She Raps”

5053 pregleda 1 komentar(a)
"Želim da motivišem sve žene koje žele da se bave hip hopom da nam se pridruže": AV47, Foto: Tin Špiljak
"Želim da motivišem sve žene koje žele da se bave hip hopom da nam se pridruže": AV47, Foto: Tin Špiljak

Donedavno žene u crnogorskom repu su bile više incident, nego nešto na što smo navikli. Ali je očigledno došlo vrijeme da se i na to navikavamo, jer je na scenu u posljednjih par godina isplivalo nekoliko imena koja su privukla pažnju publike, ali niko uz takav bum kao AV47.

Dovoljno je reći da se Anđela Vuković, koja stoji iza ovog pseudonima, samo s pjesmom “MVP”, objavljenom prije tri godine, približava cifri od pola miliona pregleda. Tu je i niz drugih singlova, saradnje sa srpskim reperima, intervjui i nastupi po regionu i podgorička reperka već je postala ime koje se prati i u širim okvirima od Crne Gore.

Ona se nedavno našla i u finalu projekta “She Raps”, koji je u Zagrebu okupio osam reperki s prostora bivše Jugoslavije, koje je odabrao stručni žiri, uglavnom hip-hop veterani iz regiona.

“Nisam imala neka specijalna očekivanja, jer na početku nisam bila sigurna ni da li želim i imam vremena da se prijavim. Uz preporuku DJ Lockda i nakon njega DJ Thiccboia, kad su mi malo više objasnili da je to super prilika da se nauči dosta novih stvari, odlučila sam da ipak snimim prijavu. I veliko im hvala na tome jer je ovo bilo jedno predivno iskustvo gdje sam upoznala veoma zanimljive i kreativne žene koje su sve tako različite i posebne, a tako slične”, priča Vuković za “Vijesti”.

Odabrane reperke bile su u prilici da nastupe u Zagrebu, gdje će se ponovo okupiti u februaru kako bi s legendarnim hrvatskim rep producentom Kooladeom snimile zajedničku pjesmu i spot.

“Energija je bila nevjerovatna, uopšte nije bio momenat takmičenja, nego smo se podržavale, bile tu jedna za drugu i napravile nevjerovatan ‘cypher’ (okupljanje repera koji zajedno stvaraju pjesmu - prim. aut.) na kojem je osam žena iz pet zemalja bivše Jugoslavije. Mnogo sam srećna što sam bila dio ove priče i što sad sve zajedno nastavljamo da kidamo”, ističe reperka.

Žene u repu često se suočavaju s predrasudama i pokušajima da ih kolege ili publika smjeste u određene ladice, a ni AV47 nije izuzetak, ali kaže da je to mnogo ne remeti.

“Nisam imala neka posebno loša iskustva, pogotovo od publike, ‘najgore’ što je bilo su neki smiješni komentari tipa ‘vrati se u kuhinju’ itd. Jedino što mi je smetalo što se tiče nekih potencijalnih saradnji je jednom prilikom kad mi je bilo sugerisano da ne bi trebalo da repujem o stvarima iz svoje svakodnevice jer to nikog ne zanima, nego kako bi trebalo da pravim ženske ljubavne pjesme. Ali naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, tako da baš me briga”, odgovara reperka u svom stilu.

Da takve sugestije nisu na mjestu sve više potvrđuje to što i na Zapadu reperke skreću pažnju na sebe više nego ikad i unose svježinu na scenu, a isto tako i na ovim prostorima. Anđela se slaže da je izgleda došlo vrijeme za procvat ženskog repa u Crnoj Gori i dodaje da joj to dosta znači.

Ističe da je veoma srećna što je preko projekta “She Raps” upoznala Eli Džejn, još jednu crnogorsku predstavnicu i jednu od dvije pobjednice finala takmičenja.

“Njenu muziku sam prvi put čula još prije deset godina. Tako da mi je drago što mi je prva ženska kolaboracija baš s njom. Dok smo bile u Hrvatskoj, vlasnik akademije United Pop, u kojoj se održavalo ovo takmičenje, a ujedno i producent pod imenom Beniducent je predložio da nam ‘skuca’ neki bit na brzinu, da mi napravimo zajedničku traku. Energija je bila tako dobra da smo za pola sata napisale tekst i napravile prejaku stvar, koju smo zatim izvele uživo na Exitu i evo sad organizujemo i snimanje spota”, otkriva reperka.

AV 47, Anđela Vuković
foto: Tin Špiljak

Ona je kazala da će publika vrlo brzo moći da čuje njihovu zajedničku pjesmu “Av Av”.

“Ovim putem želim da motivišem sve žene koje žele da se bave hip-hop muzikom da nam se pridruže”, poručuje Podgoričanka.

Anđela je prethodno napravila pauzu sa snimanjem pjesama i sada to planira da nadoknadi, tako da je najavila još dosta materijala pored saradnje sa Eli, s kojom je nedavno nastupala na Exit festivalu. Između ostalog, gostovala je i na predstojećem izdanju popularne srpske grupe THCF “Anđeli ulice”.

“Veoma sam uzbuđena i jedva čekam da čujete koliko je kvalitetnih stvari tu rečeno. Nevjerovatno mi je što nisam radila muziku skoro dvije godine i odjednom sam u pravom momentu dobila poziv od njih da im gostujem na albumu, zajedno s još par mlađih artista. Kad su me pozvali, bila sam toliko srećna, jer slušam njihovu muziku još od osnovne škole i čast mi je bila to što žele da sarađuju sa mnom”, ističe reperka.

Kaže i da uveliko radi na svom debi albumu.

“Imam neki koncept u glavi i sad treba polako da počnem da organizujem snimanje spotova. Najbitnije mi je da ide dosta nove muzike ubrzo, da se nadokandi što me nije bilo”, zaključuje ona.

Sve što mi se dešavalo bilo je potpuno spontano

Iako, kako kaže, rep sluša od malih nogu, nije oduvijek planirala da se bavi ovom muzikom. Ideju da snimi svoje rime dobila je dok je boravila u Sjedinjenim Državama, inspirisana dril podžanrom u kojem je željela da se oproba. Priznaje da nije očekivala tako dobre reakcije i praktično preko noći je prešla put od pasioniranog slušaoca do autora.

“Sve što mi se dešavalo je bilo potpuno spontano, tako neplanirano, mislim da je to jednostavno bio moj neki put. Što se tiče prijema publike, bila sam toliko prijatno iznenađena još kad sam prvu pjesmu ‘DD11’ okačila na Soundcloudu, kako su ljudi reagovali i koliko su me podržali i počeli svi masovno da kače pjesmu. To naravno mnogo znači, srce mi je puno svaki put kad mi neko priđe da mi kaže nešto u vezi s mojom muzikom, jer znam kakav je uticaj ta muzika imala na mene i čitav moj život i moje odrastanje”, kaže ona.

AV47 je sada ime od kojeg se tek očekuju velike stvari.

Bonus video: