Drugo veče Bedem festa podsjetilo na zlatne godine festivala

Nastupili Nele Karajlić, Denis & Denis, bendovi Azilanti, Deminutiv, Artan Lili i Liga Vega

8638 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nakon što je, prethodne večeri, promovisao književno stvaralaštvo, Nele Karajlić je ovoga puta podsjetio publiku kako je to bilo 2019. godine na Bedem festu. Kao da mu je predodređeno da proslavlja jubileje Bedem festa – nastupio je na desetom, a sada i na 15. izdanju festivala. Karajlić i njegov bend su, kao i prije pet godina, izazvali „eksploziju“ na tvrđavi, a Nele je još jednom opravdao „doktorat“.

Podsjetio je da je prvi put u gradu pod Trebjesom nastupao prije četiri decenije i da uvijek ima „neku obavezu“ kada dođe u Nikšić da publiku, koja dobro poznaje njegovo stvaralaštvo, na novi način oduševi.

"Moj zadatak je da svaki put budem malo drugačiji, da donesem nešto novo, da bude pomaka u tom mom predstavljanju u Nikšiću i tako to traje 40 godina“, kazao je nakon koncerta.

Ali, nije publici uopšte smetalo što je ponešto i ponovio – pa je opet bio neuhvatljiv, peo se na stubove, publiku polivao vodom, na scenu je izveo "djevojčice kojima miriše koža" i ponovo priredio nastup za pamćenje. A publika mu je uzvratila istom mjerom i opet je Bedem „goreo“ i podsjetio na one stare dane.

Novina koja je oduševila publiku, bilo je pjevanje mladog Nemanje Crnatovića, momka iz Beograda za koga kažu da pjeva bolje od Bočelija. Raskošan talenat, nestvarno lijep i snažan glas osvojio je publiku na Bedemu, pa su, prilikom predstavljanja, svi skandirali njegovo ime.

"Mislim da je Nemanja jedan biser i nešto što svijet nema. Radim 40 godina u muzici i imam komunikaciju u svijetu i nigdje nijesam imao prilike da čujem takav jedan talenat kakav ima Nemanja. Duboko sam uvjeren da ću ja za par godina njemu kablove razvoziti po pozornici, jer on je zaista velika zvijezda", kazao je Nele u čijem bendu već nekoliko godina bas gitaru svira Nemanjin otac, Aleksandar.

Publika je još jedno ime skandirala - ime direktora Bedem festa, Petra Šundića. Pozvao je Nele Šundića na scenu da se javno zahvali čovjeku zbog koga, kako je kazao, rokenrol i dalje živi na tvrđavi.

Nekako je broj 40 ove godine vezan za Bedem fest. I grupa Denis & Denis je nastupila na festivalu u godini kada obilježavaju 40 godina od izlaska albuma "Čuvaj se" i pjesme "Program tvog kompojutera".

Podsjetili su Marina Perazić i Davor Tolja na hitove kojima su osvojili publiku od Vardara pa do Đevđelije, a publika na tvrđavi je pokazala da i dalje odlično reaguje na Davorovu muziku i Marinin "performans" i energiju.

"Mislim da ljeto treba provesti na moru, ali Petar i moj menadžer su mislili drugačije i dogovorili ovaj nastup. Čak su uspjeli Davora nagovoriti", kazala je Marina koja je bila seks simbol osamdesetih.

Istakla je da voli tvrđave, pa je i nikšićki bedem odmah osvojio, jer i sama potiče "sa stare kule, Trsat".

"Volim bedeme oko Kotora, Budve, sve mi je to drago. Nije ni čudo. Ipak sam ja, uz moje dvije kćerke, jedini potomak Stjepana Mitrova Ljubiše i posebno sam ponosna na to. Zaista mi je čast nastupati na ovom festivalu i ogriješila sam se što nijesam došla ranije", kazala je pjevačica koja je sa građevine prešla u elektro-pop jer je shvatila da je odabrala pogrešan fakultet i da sebe ne vidi u građevini.

Ali zato vidi u elektro-popu. Priznaje i da je rokenrol nikada nije privlačio i to iz dva razloga – niti je voljela tu vrstu muzike, niti je mislila da se njen glas može uklopiti u rokenrol.

Drugo veče Bedem festa otvorio je nikšićko-podgorički sastav "Azilanti", koji postoji dvije godine. Nakon njih nastupio je bend "Deminutiv" iz Prnjavora. Bend je nastao 2019. godine i osim po energičnim nastupima, što su pokazali i na nikšićkoj tvrđavi, prepoznat je i po humanitarnom radu.

Azilanti
foto: Svetlana Mandić

"Azilanti" i "Deminutiv" su pobjednici konkursa koji je NVO „Pro futuro“, organizatori Bedem festa, realizovala sa Omladinskim resursnim centrom iz Tuzle. Pomenuta dva benda su nastupom na Bedem festu pokazala da su zaslužili da se pojave na velikoj sceni tvrđave.

Deminutiv
foto: Svetlana Mandić

Jedan od najpopularnijih bendova novog talasa u Srbiji i regionu, "Artan Lili", koji je prošle godine proslavio deceniju postojanja, pokazao je da su tokom turneje "10 godina teškog andergraunda" s razlogom punili sale širom regiona, poput Doma omladine u Beogradu i Tvornicu kulture u Zagrebu.

Artan Lili
foto: Svetlana Mandić

"Uvijek nam je lijepa saradnja sa nikšićkom publikom i Bedem festom gdje smo već nastupali prije nekoliko godina. Moje zadovoljstvo je još veće jer sam Crnogorka iz Bijelog Polja. U mnogim gradovima u Crnoj Gori smo nastupali, ali u u Bijelom Polju nijesmo", kazala je Romana Slačala.

Drugo veče Bedem festa zatvorio je beogradski bend "Lira Vega" koji čine Zoja Borovčanin (vokal) i Vladimir Đorđević (gitara). Grupa je nastala 1998. godine kao dio alternativne pozorišne grupe "Pozorište Šešira".

Lira Vega
foto: Svetlana Mandić

Nakon dvije predstave i serije koncerata pod ovim imenom, 2002. godine bend se odvaja od pozorišne trupe i mijenja ime u “Lira Vega”. Prvi album su objavili 2004. godine, "Lira Vega", a zatim slijede albumi - "Sreća i ljubav", "Duhovi", "Posledice rada I", dok "Posledice rada II" publika sa nestrpljenjem očekuje.

Bonus video: