Severina: Ispitivali me na granici o Srebrenici, Oluji i Jasenovcu, neću dolaziti u Srbiju dok je Vučić na vlasti

"Pitala sam policajca ko je ovo naredio, on je pokušao me uvjeri da je ovo uobičajena redovna kontrola… Nikad mi se ovako nešto nije dogodilo; ni u Americi, ni Kanadi, ni Švajcarskoj, a pogotovo u zemljama regiona, jer me svi smatraju svojom", kazala je hrvatska pjevačica

21731 pregleda 128 reakcija 98 komentar(a)
Severina Vučković, Foto: Instagram/Severina
Severina Vučković, Foto: Instagram/Severina

Popularna hrvatska pjevačica Severina Vučković kazala je da je više od četiri sata zadržana na granici sa Srbijom prilikom pokušaja ulaska u tu zemlju, te da ju je policija ispitivala šta misli o Srebrenici, Jasenovcu, operaciji Oluja i demonstracijama protiv iskopavanja litijuma.

Pjevačica se, kako prenosi Jutarnji list, uputila u Srbiju jer je trebalo da pjeva na jednom rođendanu, ali je nju i menadžera na graničnom prelazu Bajakovo zadržala granična policija. Tu su, prema navodima pjevačice, oko dva sata čekali republičke inspektore iz MUP-a da doputuju iz Beograda.

"Prvo su 45 minuta preturali vrlo detaljno naše vozilo i naše stvari u njemu, kao zadnje sitne švercere. Kao, tražili su oružje. Ja i oružje - svakako. Pitali su me kuda idem i imam li radnu dozvolu za nastup, a potom su me odveli u zgradu policije na razgovor. Ništa sporno u autu nisu našli. Naravno.

Na ispitivanju su mi bez suvišnih pojašnjenja krenuli postavljati pitanja što mislim o Srebrenici, Oluji, zašto sam podržala demonstracije protiv iskopavanja litijuma i napisala da je to Srbija koju volim. Dotakli su se i Jasenovca, a došli su i do Tuđmana", ispričala je pjevačica.

Ona je kazala da je jednog policajca neko stalno zvao na telefon, te da pretpostavlja da mu davana uputstva. Nakon što su je, kako tvrdi, policajci ispitivali i šta misli o prognanim Srbima iz Hrvatske, Severina im je kazala da više nikada neće doći u Srbiju dok je na njenom čelu Aleksandar Vučić.

"Pitala sam ga i ko je ovo naredio, on je pokušao me uvjeri da je ovo uobičajena redovna kontrola… Nikad mi se ovako nešto nije dogodilo; ni u Americi, ni Kanadi, ni Švajcarskoj, a pogotovo u zemljama regiona, jer me svi smatraju svojom.

Srbijo, volim te… i želim da što prije postaneš demokratska. Ali neću više nikad doći u Srbiju dok vam ovaj ne sjaše s vlasti. Znamo svi dobro koji. A i kakva je to državna vlast kad se boje mog mišljenja?", zapitala se pjevačica.

Slično iskustvo krajem juna doživio bosanskohercegovački glumac i pisac Feđa Štukan, koji je zadržan na beogradskom aerodromu zbog "negativne procjene bezbjednosnog rizika", kako je prenio Radio Slobodna Evropa. "Ne znam zašto, ali mislim da mi je odbijen ulazak zbog kritika vlasti u Srbiji. Dok je ova garnitura vlasti ne znam da li ću moći da uđem u Srbiju", kazao je Štukan za Radio Slobodna Evropa nakon dolaska u Sarajevo.

On je i u julu prošle godine zadržan šest sati pri izlasku iz Srbije, nakon što je podržao proteste "Srbija protiv nasilja".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas da je granična policija zadržala Severinu, na osnovu spiskova o "verbalnim deliktima", prenosi Beta.

"Severina nije ni privedena ni uhapšena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole", kazao je Dačić.

On je najavio da će zatražiti "ukidanje spiskova kada su verbalni delikti u pitanju".

Bonus video: