Finale Eurosonga u St. Jakobshalle areni

Švajcarskoj je ovo treći put da organizuje Eurosong

2586 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Finale 69. izdanja Eurosonga naredne godine će biti održano 17. maja u areni St. Jakobshalle u Bazelu, dok su dvije polufinalne večeri zakazane za 13. i 15. maj.

Švajcarskoj je ovo treći put da organizuje Eurosong, a ta država bila je domaćin i prvog izdanja festivala 1956. godine kada je pobijedila upravo njihova predstavnica Lis Asia. To je ujedno bio i jedini Eurosong kada su takmičari izvodili po dvije pjesme.

Asia je pobijedila sa pjesmom “Refrain”, a nije poznato kako se plasirala njena druga numera “Das alte Karussell”, jer tada glasovi žirija nisu bili objavljeni.

Sljedeću pobjedu Švajcarska je odnijela u Dablinu 1988. godine kada je, tada još uvijek nepoznata Kanađanka Selin Dion pobijedila sa pjesmom “Ne Partez Pas Sans Moi”.

Do sljedeće pobjede Švajcarci su čekali 36 godina - u maju je pobijedio Nemo sa pjesmom “The Code”.

Crna Gora, kako je nedavno saopšteno iz RTCG-a, 2025. u Švajcarskoj će imati svog predstavnika, jer je nakon dvije godine pauze raspisan konkurs. Pjesma će se birati na festivalu “Montesong 2025”, a odluku o najboljem donijeće i stručni žiri i glasovi publike. Prijave na konkurs traju do 1. oktobra, a naknadno će biti objavljeno ko su muzičari koji će učestvovati na Montesongu.

Bonus video: