Predstavnik Crne Gore na Eurosongu biraće se u novembru

Festivale Montesong i Montefon u velikom dijelu finansira Udruženje estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore, a Javni servis kao koproducent obezbjeđuje tehničku podršku

10457 pregleda 14 komentar(a)
Detalj sa konferencije za medija, Foto: Mirela Zogović
Detalj sa konferencije za medija, Foto: Mirela Zogović

Predstavnik Crne Gore na Eurosongu u Švajcarskoj iduće godine, odabraće se 26. novembra u okviru festivala Montesong 2024, a dan kasnije 27. novembra održaće se Montefon gdje će biti dodijeljene nagrade, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj juče u prostorijama RTCG-a.

Boris Šarančić, ispred Javnog servisa, iskoristio je priliku da podijeli više informacija o muzičkom festivalu koji će biti održan, ali i o konkursu za učešće koji je već raspisan.

“Nakon dvije godine Crna Gora bi trebalo da dobije svog predstavnika za Eurosong 2025. godine u Bazelu, u Švajcarskoj. Konkurs je raspisan i trajaće do 1. oktobra, a sam izbor kompozicije koje će predstavljati Crnu Goru i RTCG na sljedećem Eurosongu biće organizovan kroz festival koji se konačno vraća pod nazivom Montesong 2024”, istakao je on.

Na konferenciji za medije govorio je i Danijel Alibabić, ispred Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore, koji je direktor festivala Montesong, a koji je i sam bio učesnik na Eurosongu prije više od jedne decenije sa grupom “No Name”.

“Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili povodom lijepog događaja, a to su dva velika muzička događaja koja će Crna Gora sigurno pamtiti - Montensong festival čiji će pobjednik predstavljati Crnu Goru na Eurosongu 2025. godine i Montefon - dodjela nagrada za najuspješnije autore i izvođače iz Crne Gore”, istakao je Alibabić, koji se zahvalio Javnom servisu na interesovanju da se uključi u projekat.

Vladana Vučinić, koja je umjetnička direktorica festivala, kazala je da je veoma srećna što će Crna Gora imati predstavnika na Eurosongu nakon pauze od dvije godine, ali i zbog toga što će se odabir predstavnika organizovati u drugačijem obliku.

“Festival će biti potpuno transparentan, po evrovizijskom načinu će se birati predstavnik - pola glasova će dodijeliti publika, pola stručni žiri. Potrudićemo se da žiri bude sastavljan od eminentnih muzičara i urednika, iz Crne Gore, regiona i inostranstva kako bismo obezbijedili što transparentniji proces. Zbog toga ohrabrujem sve moje kolege autore iz Crne Gore, pošto je ovo jedinstvena prilika, da se prijave jer bez obzira ko na kraju pobijedi i ode u Bazel, imaće sjajnu priliku da predstave svoju muziku. Jer smo sa muzičkom produkcijom i promovisanjem naših muzičara negdje kao zemlja zamrli, uvijek dajemo prednost drugima iz regiona i ovo je način da to oživimo”, poručila je ona.

Vučinić je istakla i da će Udruženje estradnih umjetnika i izvođača “većinom finansirati ovaj projekat”, a da je RTCG koproducent koji obezbjeđuje tehničku podršku.

Na pitanje novinarke “Vijesti” šta se ove godine promijenilo, s obzirom na to da su iz Javnog servisa proteklih godina obrazlagali da Crna Gora ne učestvuje na Eurosongu zbog neisplativoist, Vučinić je odgovorila da je razlog finansijske prirode.

“Što se tiče RTCG-a zato što smo dobili finansijsku podršku i inicijativu od Udruženja, da nešto uradimo ne zbog samog Eurosonga, već da bi se muzičarima dala prilika da se predstave publici. Znam da smo mala država i to je moje lično mišljenje, ne RTCG-a - da imamo veoma malo muzičara i možda bismo mogli da idemo svake tri-četiri godine kako bismo prikupili ljude koji stvaraju muziku”, obrazložila je ona.

“Koristim priliku da ohrabrim sve da se prijave, kojom god vrstom muzike da se bave. Voljeli bismo raznolike muzičke pravce da čujemo, da ih bodrimo. Ima mjesta za svakoga na sceni. Posebno ohrabrujem mlade izvođače koji nikada nisu nastupali da se prijave, ukoliko to bude rezultiralo nečim kvalitetnim, mislim da će se ova saradnja itekako nastaviti. Finansije su uvijek problem, mi uvijek imamo najmanji budžet, to je smiješan budžet u odnodu na kompletan RTCG-a. Mi smo Javni servis i osim naše uloge da edukujemo, obrazujemo i zabavljamo, moramo negdje omogućiti i muzičarima da se bave muzikom. Mislim da nam je dosta zamrla scena i da je ovo prilika da je oživimo”, zaključuje ona.

Alibabić se nadovezao potvrđujući da je inicijativa krenula od Udruženja estradnih umjetnika i izvođača Crne Gore.

“Zbog toga sam istakao da sam veoma zahvalan što je RTCG prepoznao značaj da se desi festival u Crnoj Gori, iz prostog razloga što smatram da je obaveza naše zemlje da se pojavi na takvom takmičenju, jer uvijek imamo za sve budžet, a kada je muzika u pitanju uvijek je to po strani i manje je važno. Zato i nemamo stabilnu crnogorsku muzičku scenu i mislim da ćemo je ovim ojačati, a samim tim i crnogorske autore i izvođače”, smatra on.

Alibabić se prisjetio i svog učešća na Eurosongu 2005. godine.

“Tada je bilo veoma važno što je iza nas stala država, Ministarstvo turizma, Made in Montenegro... i to je negdje apel da probudimo svijest kod Ministarstva turizma da sami festival vidi i prepozna kao dobru stvar za prezentaciju naše zemlje i turizma. Tada smo pravili sjajne zabave gdje su dolazili svi takmičari iz različitih zemalja sa svojim delegacijama, gdje smo imali i muziku uživo, i pršutu, i crnogorsko vino i sve naše domaće proizvode, predstavili ljetnju i zimsku turističku sezonu... Imamo dosta toga da ponudimo, a tamo je idealna prilika da se i taj dio promoviše, a ujedno bi to pomoglo predstavniku. Za prolazak u finale je potrebno da se posklopi sve, da cijeli koncept bude dobar, originalan i ozbiljan, i vjerujem da ćemo ove godine dobiti predstavnika koji ulazi u finale”, siguran je Alibabić.

Na pitanje novinara koliko može koštati jedna pjesma sa kojom bi se učestvovalo na Montesongu, Vučinić je odgovorila da se mladi autori koji žele da promovišu svoju muziku već interesuju za učešće i raspoloženi su da svoje pjesme daju izvođačima bez novčane naknade.

“Čak sam vidjela objavu Kristine Kovač koja živi i radi u Švedskoj, a koja je pozvala sve mlade i urbane izvođače iz Crne Gore da joj se jave jer želi da napravi pjesmu za Montesong. Tako da ima ljudi koji će i bez novca napraviti pjesmu, a ima i onih etabliranih koji imaju posla preko glave i za njih sam čula da naplaćuju svoje pjesme i više od stotinu hiljada eura”, odgovorila je ona.

Bonus video: