Festival obilježen skandalima se vraća, cijene karata do 7.000 eura

Dok su za originalni festival najavljeni nastupi bendova Blink-182 i Migos, izvođači i događaji za Fyre II još se razmatraju

5564 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz filma "Fyre: Najveća žurka koja se nikad nije dogodila", Foto: Netflix
Detalj iz filma "Fyre: Najveća žurka koja se nikad nije dogodila", Foto: Netflix

Bio je to festivalski fijasko koji je zapanjio svijet. Moderna verzija "Gospodara muva", sa Instagram influenserima umjesto djece iz škole.

Međutim, povratak ozloglašenog Fyre festivala je i dalje u planu, najavio je njegov organizator, ali i dalje je neizvjesno kada i gdje će se održati - niti je poznato ko će nastupati.

Planovi za ponovno pokretanje nesrećnog festivala najavljeni su prošlog ljeta, ali su se pojavile bojazni da bi se istorija mogla ponoviti jer nije bilo novih informacija, prenosi Gardijan. Ipak, jedan od osnivača festivala Bili Mekfarland insistira da će se Fyre festival zaista održati. Karte su već puštene u prodaju, a cijene počinju od 499 dolara (448 eura) i rastu do 7.999 dolara (7.194 eura). "Fyre II mora uspjeti", rekao je Mekfarland za Vol Strit žurnal.

Dok su za originalni festival najavljeni nastupi bendova Blink-182 i Migos, izvođači i događaji za Fyre II još se razmatraju.

"Borbe u karateu na plaži, mislim da bi to bilo nevjerovatno. Imati ekstremne sportove, komediju i modu", rekao je Mekfarland.

Dodao je da njegovi saradnici razmatraju potencijalne lokacije u Hondurasu, Belizeu, Jamajci i Panami.

Mekfarland je rekao da će biti teško steći povjerenje ljudi ako njegov drugi pokušaj organizacije Fyre festivala propadne. "Biće veoma teško dobiti druge prilike, bilo da je to posao u marketingu, gostovanje u podkastu, TV emisija ili odnos sa nekim", dodao je.

Originalni događaj, koji je u tužbi upoređen sa "Igrama gladi" i "Gospodarom muva", Mekfarland je organizovao zajedno sa reperom Ja Rulom, a trebalo je da se održi na Bahamima 2017. godine.

Festival je prouzrokovao gubitke veće od 26 miliona dolara kada je otkazan zbog neadekvatnog smještaja, hrane i vode. Ja Rule je oslobođen krivice za fijasko Fyre festivala 2019. godine, godinu nakon što je Mekfarland završio u zatvoru.

Kako je prikazano u Netflix dokumentarcu "Fyre: Najveća žurka koja se nikad nije dogodila", organizatori su koristili influensere poput Kendal Džener i Bele Hadid da promovišu luksuzni događaj.

Festival je trebalo da se održi na udaljenom privatnom ostrvu za koje se tvrdilo da je nekada pripadalo narko-bosu Pablu Eskobaru. Nema dokaza da su Džener ili Hadid znale za stanje u kojem je festival bio.

Gostima su obećana savršena iskustva za Instagram objave, raskošan smještaj i luksuzna hrana, a karte su koštale i do 12.780 dolara. Međutim, po dolasku, zatekli su kamp natopljen kišom i šatore za vanredne situacije.

Njihov prtljag je bio bačen u mračni parking, a hrana, koja je trebalo da bude gurmanska, bila je sačinjena samo od sendviča sa sirom u plastičnim posudama. Nije bilo tekuće vode niti struje, a izvođači kao Blink-182 otkazali su svoje nastupe.

Mekfarland je zatvoren 2018. nakon što je priznao krivicu za brojne optužbe za prevaru u vezi sa festivalom i njegovom kompanijom NYC VIP Access, koja je prodavala lažne karte za događaje poput Met Gale. Vaniti Fer ga je opisao kao "poster dječaka za milenijumske prevare".

Grupa od 277 posjetilaca Fyre festivala dobila je 2021. odštetu od 7.220 dolara po osobi.

Nakon što je pušten na slobodu prošle godine, Mekfarland je počeo da planira drugi pokušaj Fyre festivala, za koji kaže da ga je osmislio dok je bio u samici. "Ovo je sve na čemu sam radio. Idemo!", poručio je svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Bonus video: