The White Stripes tuže Trampa zbog "flagrantnog prisvajanja" njihovog hita

The White Stripes su se pridružili rastućoj listi umjetnika koji su osudili Trampovu upotrebu njihove muzike kao dio njegove predsjedničke kampanje 2016. i 2024. godine,

3964 pregleda 0 komentar(a)
Džek Vajt, Foto: Shutterstock
Džek Vajt, Foto: Shutterstock

Džek Vajt i Meg Vajt iz grupe The White Stripes podnijeli su tužbu protiv Donalda Trampa zbog, kako tvrde, "flagrantnog prisvajanja" njihove pjesme "Seven Nation Army" u predizbornom spotu.

U objavi na Instagramu u ponedjeljak, Džek Vajt je podijelio prvu stranicu tužbe podnesene na sudu u Njujorku, uz opis: "Ova mašina tuži fašiste".

Video koji je pokrenuo pravnu akciju objavila je Trampova saradnica Margo Mekati Martin na platformi X 29. avgusta, ali je kasnije obrisan. Video prikazuje republikanskog predsjedničkog kandidata kako se ukrcava u avion, dok u pozadini svira uvodni rif pjesme "Seven Nation Army".

"Nemojte ni pomišljati da koristite moju muziku, fašisti. Moji advokati spremaju tužbu zbog ovoga", Džek Vajt je tada odgovorio na Instagramu

Pjevač je ispunio svoje obećanje, podnijevši tužbu za povredu autorskih prava zajedno sa Meg Vajt, kao grupa The White Stripes, tražeći "značajnu novčanu odštetu" i navodeći Trampa, njegovu kampanju i Martin kao tužene, prenosi Gardijan. Tužba tvrdi da kampanja nije tražila niti dobila dozvolu od benda za korišćenje pjesme, te da nisu odgovorili na pokušaje rješavanja ovog pitanja prije pokretanja tužbe.

Advokat Ronald Kolman, koji zastupa Trampa u ovom slučaju, je preko mejla za Gardijan izjavio da tuženi još nisu dobili zvanične dokumente.

The White Stripes su se pridružili rastućoj listi umjetnika koji su osudili Trampovu upotrebu njihove muzike kao dio njegove predsjedničke kampanje 2016. i 2024. godine, uključujući Nila Janga, Bijonse, Foo Fighters i Selin Dion. Krajem avgusta, Universal Music je poslao pravno upozorenje Taumpovoj kampanji zbog neovlašćene upotrebe pjesama grupe Abba u njegovoj kampanji 2024. godine.

Tramp se trenutno suočava i sa dvije tužbe zbog neovlašćene upotrebe muzike u sklopu svoje kampanje, i to od strane Zaostavštine Ajzaka Hejza i britanskog muzičara gvajanskog porijekla Edija. Prošle sedmice, federalni sudija u Atlanti izdao je zabranu Trampovoj kampanji da pušta soul klasik "Hold On, I’m Coming", čiji je Hejz koautor.

U svojoj tužbi, The White Stripes navode da je "Seven Nation Army", "jedno od najpoznatijih i najuticajnijih muzičkih djela svih vremena", te da su Tramp i njegova kampanja pokušali da "generišu finansijsku i drugu podršku za njegovu kampanju koristeći leđa tužilaca, čiju dozvolu i podršku nije tražio niti dobio, kršeći njihova prava prema federalnom zakonu o autorskim pravima".

Dvojac takođe ističe da su već ranije javnim putem osudili Trampovu upotrebu iste pjesme tokom njegove kampanje 2016. godine, naglašavajući da se "energično protive politikama koje je Tramp usvojio i potezima koje je preduzeo dok je bio predsjednik, kao i onima koje je predložio za drugi mandat koji traži".

Bonus video: