Odgođen nastup KIC pop hora na Korčuli

"Mi u horu nijesmo jugonostalgičari, mi poštujemo pravila, zakone i vrijednosti 21. vijeka i državne granice stvorene nakon podjela 90-tih", kazala je Burzan Vuksanović

11515 pregleda 40 reakcija 42 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koncert podgoričkog KIC pop hora na Korčuli, povodom 80 godina oslobođenja tog hrvatskog ostrva, odgođen je u dogovoru sa Udruženjem antifašista Korčule.

Iz KIC pop hora saopšteno je su već pola godine u stalnoj komunikaciji sa Udruženjem antifašista Korčule, ali i posljednjih dana intenzivno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Hrvatske oko koncerta koji je ranije prijavljen.

Menadžerka KIC pop hora Snežana Burzan Vuksanović, rekla je da se "ispostavilo da su i za neprofitna udruženja i za nekomercijalne nastupe stranih državljana u Hrvatskoj, kakav bi trebalo da bude nastup KIC pop hora, potrebne prijave za rad, koje se u ovako kratkom roku ne mogu pribaviti, uprkos svim nastojanjima organizatora.

"Naravno, prema aktuelnim zakonima, nastup bez dozvole za rad može dovesti do novčanih kazni, zabrane ulaska u Hrvatsku i slično. To do sada nije bila praksa pa se očito radi o promjeni tumačenja“, rekla je Burzan Vuksanović dodajući da je zbog tog odlučeno da koncert bude odogođen do dalje.

Nakon najave koncerta, Udruženja branitelja iz Hrvatske obratilo se pismom KIC pop horu, tražeći od njih da odustanu od nastupa na Korčuli.

"Kao udruženja podržavamo obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali nam je kao hrvatskim braniteljima neprihvatljivo da pjesme s kojima namjeravate nastupiti pjeva hor iz države iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991. Vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske", piše u otvorenom pismu.

Burzan Vuksanović je podsjetila da KIC poo hor, pjesmom njeguje kulturu sjećanja na slavnu slobodarsku istoriju Crne Gore i regiona, i naroda koji ovdje žive, a kojom se treba ponositi.

"Mi u horu nijesmo jugonostalgičari, mi poštujemo pravila, zakone i vrijednosti 21. vijeka i državne granice stvorene nakon podjela 90-tih", kazala je Burzan Vuksanović.

Ona je poručila da je misija KIC pop hora da širi dobru energiju, povezuje ljude širom regiona, da sjeća i baštini slobodarski put naroda nekadašnje Jugoslavije i najljepše, civilizacijske vrijednosti antifašizma, ljubavi među ljudima, sloge, solidarnost, suživota, dobrosusjedstva.

Ona je rekla da KIC pop hor već sedam ipo godina obogaćuje muzičku i umjetničku realnost Crne Gore i regiona i da su pjevali u većini crnogorskih gradova, kao i u Zagrebu, Skoplju, Beogradu, Sarajevu, Subotici, Vrbasu, Prijepolju, Puli, Konjicu, na Tjentištu i svuda, uvijek bili dobrodošli.

KIC pop hor prošle godine je dobio prestižno priznanje ISKRA za građanski doprinos promociji opšteg dobram a 2018. od SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Povelju za posebne zasluge u razvoju i unaprjeđenju antifašizma.

Bonus video: