Dok pišem, pravim interne šale sa sobom

Srpski pop kantautor Luka Rajić, za “Vijesti” je pričao o svom debi albumu koji je objavljen prije nekoliko dana, ali i singlovima “Leto je gotovo”, “Rituali” i “Slobodan pad”

1757 pregleda 0 komentar(a)
Luka Rajić, Foto: Igor Rajić
Luka Rajić, Foto: Igor Rajić

Jedan od najperspektivnijih srpskih pop kantautora, Luka Rajić, objavio je ove sedmice svoj debi album pod nazivom “Deca novog milenijuma”, a pod etiketom Universal Music Serbia.

“Osjećam da će ovaj album dati smisao mom dosadašnjem radu i zaokružiti ovih prvih nekoliko godina bavljenja muzikom, kao i moj život u tom periodu. ‘Deca novog milenijuma’ je kolekcija riječi, zvukova i slika koje su ogledalo mene, ali i svih drugih koji prolaze kroz rolerkoster iskustva 20-ih godina”, kazao je muzičar povodom izlaska njegovog debitantskog izdanja.

Na albumu je sarađivao sa njegovim bratom, producentom Igorem Rajićem, producentom i multiinstrumentalistom A.N.D.R, umjetnicom Emilijom Terzić, Emilijom Đonin iz grupe KOIKOI i pijanistom Filipom Bulatovićem poznatijem kao Mapo Keys.

Rajić je prethodno objavio EP “Ludim od kluba”, sarađivao sa drugim perspektivnim izvođačima novije generacije kao što su Pocket Palma i Jymenik, a album je najavio sa četiri singla, od kojih je posljednji “Leto je gotovo” objavio u avgustu.

U intervjuu za “Vijesti” Rajić je pričao o svom prvom albumu, ali i ranije objavljenim singlovima, te otkrio kako se dogodilo da je po njemu “ljeto gotovo” početkom avgusta kada je objavio pjesmu tog naziva.

“Čekao sam da dobijem ovo pitanje! Ljeto je ljubav, a ljubav se nekada može završiti i tokom ljeta. Malo je meta, dopada mi se to”, odgovara muzičar, a potom se osvrnuo na poruku koju šalje - ljetnjoj ljubavi koja je završena, a kako je kazao, to nije jedino što ga je inspirisalo pri stvaranju pjesme.

“Veoma me zabavlja pisanje muzike jer dok pišem, pravim interne šale sa sobom. Jedni od omiljenih stihova iz pjesme “Leto je gotovo’ su ‘Kao onda kada rekao sam ti da ovo sve je stvoreno za nas. Sva putovanja, zalasci i leta koja neću videti nikada’. Osoba kojoj je ovo posvećeno vjerovatno ne zna da se radi o njima, ali ja znam da su meni obećana putovanja na koja nikada nisam otišao, a baš mi se išlo! Nisam ljut, zapravo sam jako zahvalan za taj odnos. Mada… vidim da se sada putuje”, poručuje Rajić.

Srpski muzičar prethodno je objavio i pjesme “Rituali” i “Slobodan pad”, pa izdvaja i onu koja je po njegovom mišljenju najbolje prošla kod publike, ali i koja je njegov favorit.

“Stekao sam utisak da im se ‘Rituali’ najviše dopala. Obožavam tu pjesmu. Jedna od energičnijih na albumu i mislim da je izašla u pravom trenutku, baš na početku ljeta. Ljudi su imali priliku da je slušaju tokom ljeta i da je dožive na najbolji način, uz sunce i more. Za ovaj prelazni period iz ljeta u jesen bih definitivno preporučio ‘Leto je gotovo’. Takođe je jedna od omiljenih”, odgovara sagovornik “Vijesti”.

Pored rada na novim pjesmama i albumu, Rajić je tokom ljeta imao i veliki broj nastupa, ali kako kaže “ljeto nije gotovo” kada su u pitanju svirke, ali za sada ih neće biti u Crnoj Gori.

“Volio bih da nastupam u Crnoj Gori. Još ako je nastup negdje pored mora, pa to je za mene savršen scenario! Planiramo i radimo na tome da se realizuje sve što smo zamislili, ukljujući i nastupe. U decembru ću imati prvi solistički koncert u Domu omladine Beograda. Uzbudljivo! Dođite ako se nađete u Beogradu”, poručuje muzičar.

S obzirom na to da je tek objavio prvi album, kaže da će napraviti pauzu sa studijskim radom.

“Prije nekoliko dana je izašao moj prvi album koji se sastoji od čak deset novih pjesama. Otkako smo predali album u martu nije nastala nijedna nova cijela pjesma. Ako nešto napišem, onda su to fragmenti koji nemaju puno smisla. Vidim ovaj prostor između pravljenja muzike kao igralište na kom ništa nije zabranjeno, jer još nije ozbiljno. Za sada procesuiram činjenicu da je album izašao i svako malo uđem na Spotify i gledam u album (i ponekad odslušam ‘Okreni mi svet’)”, priznaje on, a potom otkriva dalje planove za svoju karijeru.

“Prethodne tri godine sam proveo praveći album, a sada jako želim da nastupam. U Beogradu ću u decembru imati svoj prvi solistički koncert. To me baš raduje. Veliki deo bavljenja muzikom za mene je i nastupanje, uživam u interakciji sa publikom i svaki put je drugačije i neizvesno, a gotovo uvek zabavno. Jedino je manje zabavno ako je baš toplo i znoj mi kaplje u oči (jako specifičan bol, ne preporučujem nikome) ili kada se pojavi tehnički problem (klavijatura se magično isključi ili se mikrofon i kabl raskače)”, ističe Rajić.

Srpski muzičar prve pjesme je objavljivao na engleskom jeziku, ali se to u međuvremenu promijenilo, a kako kaže, trenutno nema u planu da ponovo piše tekstove i pjeva na stranom jeziku.

“Što se tiče pisanja na engleskom, trenutno nemam to u planu. Brusim naš jezik koji je jako poetičan, imamo dosta lijepih i zvučnih reči. Uostalom, verovatno bih imao manje šansi da nastupam ako bi muzika bila na engleskom”, smatra on.

Na pitanje, koliko je upoznat sa muzičkom scenom u Crnoj Gori i da li bi nekoga od kolega izdvojio, sagovornik “Vijesti” odgovara:

“Zapravo nisam toliko upoznat sa scenom u Crnoj Gori, a to sam osvijestio sada nakon ovog pitanja. Kneza obožavam zbog njegove ličnosti. ‘Lucky suit’ je i dalje jedan od najboljih momenata u kulturi”.

Vidim ovaj prostor između pravljenja muzike kao igralište na kom ništa nije zabranjeno, jer još nije ozbiljno. Za sada procesuiram činjenicu da je album izašao i svako malo uđem na Spotify i gledam u album (i ponekad odslušam ‘Okreni mi svet’)”

Bonus video: