Podignuta optužnica protiv Šona Kombsa: Zlostavljao i drogirao žene, organizovao i snimao orgije, pa ucjenjivao žrtve

Prošlog novembra, njegova bivša djevojka, R&B pjevačica Cassie, postala je prva od nekoliko osoba koje su ga tužile za seksualno zlostavljanje. Pravni predstavnici repera i pjevačice su se nagodili već narednog dana, ali su posljedice tužbe trajale mnogo duže

7933 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja optužnice protiv Šona Kombsa, Foto: REUTERS
Sa predstavljanja optužnice protiv Šona Kombsa, Foto: REUTERS
Ažurirano: 17.09.2024. 17:57h

Nakon mjeseci optužbi za seksualno zlostavljanje i druge zločine,protiv hip hop mogula Šon Kombs, poznatijeg pod pseudonimom Diddy, danas su podignute optužnice po tri tačke: učešće u organizovanom kriminalu; trgovina seksom uz upotrebu sile, prevara ili prinude; i omogućavanje prostitucije, prenosi Variety.

Očekuje se da će se Kombs danas pojaviti pred sudijom, gdje će mu biti pročitane optužbe.

Njegov advokat Mark Agnifilo rekao je za TMZ ispred suda da će “boriti se kao vrag” da oslobodi svog klijenta uz kauciju, tvrdeći da je reper Nevin.

Kombs i njegova kompanija optuženi su za "uporan i sveprisutni obrazac zlostavljanja žena i drugih pojedinaca". Prema optužnici, Kombs je “udarao, šutirao, bacao predmete na i vukao žrtve, ponekad za kosu".

Optužnica navodi da su Kombs i njegovi saradnici prijetili i prinudili žrtve da učestvuju u višednevnim seks događajima nazvanim "frik ofovi".

“Frik ofovi su bili složeni i producirani seks performansi koje je Kombs organizovao, režirao, masturbirao tokom njih i često ih snimao", navodi se u optužnici.

Prema optužnici, reper je angažovao muške radnike za seks, ponekad organizujući njihov prevoz preko državnih ili međunarodnih granica. Na konferenciji za štampu, Demijan Vilijams, američki tužilac za Južni okrug Njujorka, rekao je da su ženama davani ketamin, ekstazi i GHB.

Tokom pretraga Kombsovih objekata u martu, istražitelji su zaplijenili "opremu za frik ofove", uključujući drogu i više od 1000 boca bejbi ulja i drugih lubrikanata, navodi se u optužnici.

Kombs je takođe optužen za kontrolisanje žrtava koristeći nasilje, kao i obećanja finansijske nagrade ili kazne. Reper i njegovo obezbjeđenje su nosili vatreno oružje, a Kombs je ponekad vadio pištolj kako bi prijetio žrtvama i svjedocima, navodi se u optužnici. Pretresi su otkrili više AR-15 pušaka sa prepravljenim serijskim brojevima, kao i municiju, navodi se u optužnici.

Kombs je takođe koristio video snimke “frik ofova” kako bi osigurao da žrtve ne govore zlostavljanju, navodi se u optužnici.

U drugoj i trećoj tački, Kombs je optužen da je izazvao neimenovanu žrtvu da “se bavi komercijalnim seksualnim radnjama” i da je “svjesno prevozio osobu preko državnih i međunarodnih granica sa namjerom da ta osoba učestvuje u prostituciji", među drugim tvrdnjama.

Kombs je uhapšen u ponedeljak uveče u Njujorku.

Šon Kombs i pjevačica Cassie
Šon Kombs i pjevačica Cassiefoto: REUTERS

"Razočarani smo odlukom da se nastavi ono što vjerujemo da je nepravda protiv gospodina Kombsa od strane američkog tužilaštva", naveo je Kombsov advokat, Mark Agnifilo u saopštenju koje je objavio.

On je dodao da je Kombs otišao u Njujork prošle nedjelje u očekivanju da će optužnica biti podnešena. "On je nesavršen čovjek, ali nije kriminalac," rekao je Agnifilo.

Federalna istraga protiv Kombsa otkrivena je kada su agenti izvršili simultane pretrese i upali u Kombsove vile u Los Anđelesu i Majamiju 25. marta.

Dan nakon pretresa, njegov advokat Aron Dajer nazvao je pretres brutalnom upotrebom vojne sile, rekao je da su optužbe bez osnova i da je Kombs nevin i da će nastaviti da se bori kako bi očistio svoje ime.

Od tada, njegova karijera je pogođena tužbama za seksualna napastvovanja i federalnom istragom.

Kombs je nekada bio jedan od najuspješnijih repera u SAD-u, sa nizom hitova kao što su "Can’t Nobody Hold Me Down", "I’ll Be Missing You" i "Shake Ya Tailfeather". Njegova produkcijska kuća Bad Boy Records bila je dom popularnim izvođačima kao što su Notorious BIG i Mase, a postigao je uspjeh i sa drugim poslovnim poduhvatima kao što su brend odjeće Sean John i brend votke Cîroc.

Međutim, optužbe koje je negirao naštetile su njegovoj reputaciji.

Prošlog novembra, njegova bivša djevojka, R&B pjevačica Cassie, postala je prva od nekoliko osoba koje su ga tužile za seksualno zlostavljanje. Pravni predstavnici repera i pjevačice su se nagodili već narednog dana, ali su posljedice tužbe trajale mnogo duže. Još tri žene ubrzo su se javile sa optužbama protiv Kombsa, uključujući trgovinu ljudima i grupno silovanje.

U maju, CNN je prikazao video snimak na kojem Kombs udara Cassie, udara je nogom i baca je na pod u hotelskom hodniku.

U junu, prestižni Univerzitet Hauard je saopštio da je prekinuo sve veze sa Kombsom i povukao sve počasti i privilegije povezane sa počasnom diplomom koju mu je dodijelio. Kombs je morao i da vrati ceremonijalni "Ključ grada Njujorka" nakon zahtjeva gradonačelnika Erika Adamsa.

U februaru, jedan muzički producent je podnio tužbu tvrdeći da ga je Kombs prisilio da angažuje prostitutke i vršio pritisak na njega da ima seks s njima. Drugu tužbu protiv Kombsa podnijela je neimenovana žena koja je rekla da je reper silovao prije dve decenije kada je imala 17 godina.

Kombs i njegovi advokati su negirali optužbe.

Prošle sedmice, muškarac koji je optužio Kombsa za seksualno zlostavljanje dobio je presudu vrijednu 100 miliona dolara nakon što muzički producent nije osporio optužbe na civilnom sudu u Mičigenu.

Bonus video: