The Cure najavili prvu novu pjesmu nakon 16 godina

Album, na kojem će se pjesma "Alone" najvjerovatnije naći, još uvijek nije zvanično najavljen, ali izgleda da će taj naziv ostati nepromijenjen. Ispred paba u rodnom gradu benda Krouliju postavljen je poster sa natpisom "Songs of a Lost World" i datumom - 1. novembar 2024.

2104 pregleda 1 komentar(a)
The Cure, Foto: Shutterstock
The Cure, Foto: Shutterstock

Kultna britanska rok grupa The Cure najavila je svoju prvu novu pjesmu nakon 16 godina, koja će nositi naziv "Alone", a biće objavljena u četvrtak. Na društvenim mrežama benda objavljen je kratki isječak pjesme koja će premijeru imati na BBC Radio 6 Music. Tako će se završiti jedan od najduže očekivanih povrataka u rokenrolu, na koji The Cure nagovještavaju već nekoliko godina.

Posljednja izdanje benda je album "4:13 Dream" iz 2008. godine, a nastavak tog albuma je bio najavljen već za narednu godinu, ali se od njega odustalo. Frontmen Robert Smit u intervjuu za Guardian je 2018. kazao da od tada nije gotovo ništa napisao, te da je pokušao da piše o nečemu drugom osim o tome kako se osjeća, ali da nije bio zadovoljan rezultatom.

Međutim, godinu kasnije bend se vratio u studio i prema riječima frontmena snimio veliku količinu materijala - čak 19 pjesama.

"Samo smo svirali tri sedmice. I nevjerovatno je. Znam da to svi kažu, ali je zaista nevjerovatno, tako mračno i intenzivno", rekao je Smit tada za Rolling Stone magazin.

Sve je utihnulo do 2022. godine, kada je frontmen kazao da album ima radni naziv "Songs of a Lost World".

Album, na kojem će se pjesma "Alone" najvjerovatnije naći, još uvijek nije zvanično najavljen, ali izgleda da će taj naziv ostati nepromijenjen. Ispred paba u rodnom gradu benda Krouliju postavljen je poster sa natpisom "Songs of a Lost World" i datumom - 1. novembar 2024. - koji je napisan rimskim brojevima.

Engleski bend osnovan 1978. obilježio je osamdesete sa svojim gotik rok stilom. The Cure su objavili do sada 13 studijskih albuma i prodali ih u preko 30 miliona primjeraka širom svijeta. Sa bogatom diskografijom zadržali su ogromnu bazu fanova, ukljujući i mlađu publiku.Na Spotify platformi imaju više od 17 miliona slušanja mjesečno, što je znatno više od većine bendova iz 1980-ih. Nastavili su redovno da idu na turneje nakon albuma "4:13 Dream", održavajući koncerte koji često traju duže od tri sata.

Bonus video: