Limp Bizkit tužio izdavača, tvrde da im se duguje najmanje 200 miliona dolara

Grupa, na čelu sa Fredom Durstom, tvrdi da kompanija zapravo nikada nije imala namjeru da ih isplati i da je "dizajnirala i implementirala softver i sisteme za autorska prava koji su namjerno osmišljeni da prikriju autorska prava umjetnika i zadrže te profite za sebe"

2365 pregleda 0 komentar(a)
Fred Durst, Foto: Shutterstock
Fred Durst, Foto: Shutterstock

Nu metal grupa Limp Bizkit podnijela je tužbu protiv svoje izdavačke kuće Universal Music Group, tvrdeći da je kompanija namjerno zadržala najmanje 200 miliona dolara neisplaćenih autorskih prava.

U tužbi koja je podnijeta danas u Centralnom okrugu Los Anđelesa navodi se da je, uprkos rastućem povratku popularnosti benda, UMG odbio da im isplati ono što im duguje. Grupa, na čelu sa Fredom Durstom, tvrdi da kompanija zapravo nikada nije imala namjeru da ih isplati i da je "dizajnirala i implementirala softver i sisteme za autorska prava koji su namjerno osmišljeni da prikriju autorska prava umjetnika i zadrže te profite za sebe".

Limp Bizkit, koji je dostigao vrhunac popularnosti krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, tvrdi da nije jedini bend koji je bio oštećen kada su u pitanju autorska prava i da je moguće da su stotine drugih umjetnika doživjele sličnu sudbinu.

Universal Music Group je odbio da komentariše tužbu, dok su pravni predstavnici benda izjavili da sama tužba govori za sebe, prenosi Variety.

Tužba navodi da je UMG rekao Durstu i njegovim predstavnicima da su isplate autorskih prava zadržane zbog približno 43 miliona dolara koje su potrošili na bend tokom godina koje još nisu povratili.

Durst je kontaktirao bivšeg vlasnika Flip Recordsa, koji je prvobitno objavljivao izdanja benda 1996. godine prije nego što je došlo do ugovora sa Interscope-om u decembru 2000. godine, a koji mu je rekao da Flip prima milione dolara zbog nedavnog obnovljenog interesovanja za bend. Durst, međutim, nije primio nikakav novac od toga.

Grupa tvrdi da joj se imovina tokom prošle godine povećala za 68 procenata, dok je prethodnih godina konstantno rasla za 30 do 40 procenata. Ali, uprkos porastu popularnosti, koji ističu da se desio bez objavljivanja nove muzike, kompanija ih je namjerno prevarila.

Durst traži da se ponište njegovi ugovori sa UMG-om u ime Limp Bizkita i njegove vlastite izdavačke kuće Flawless Records. Grupa tuži UMG zbog kršenja ugovora, prevarnog prikrivanja, kršenja autorskih prava i drugih razloga.

Bonus video: