Novootkriveni snimci Džimija Hendriksa daju priliku fanovima da posjeduju pjesmu koju samo oni mogu da slušaju

Kolekciju prodaje Patriša "Triksi" Saliven, koja je bila lična asistentkinja Hendriksovog menadžera Majka Džeferija između 1966. i 1973. godine

3667 pregleda 0 komentar(a)
Ploče Džimija Hendriksa, Foto: Shutterstock
Ploče Džimija Hendriksa, Foto: Shutterstock

Prošlo je 54 godine od smrti Džimija Hendriksa i tokom tog perioda svaki dio njegove arhive bio je detaljno istražen u potrazi za novim materijalom. Snimci davno zaboravljenih nastupa, rijetkih B-strana i napušteni demo zapisi već su objavljeni.

Međutim, čini se da nije sve što je ovaj američki rok gitarista, pjevač i kompozitor snimio izašlo na svjetlost dana. Novootkriveni master snimci sa do sada neobjavljenim pjesmama na našli su se na prodaju u aukciji Hendriksovih memorabilija.

Neobjavljeni demo snimci iz 1968. godine, za koje se kaže da su "vrlo različiti u zvuku i dužini" od poznatijih verzija, traju sedam minuta i uključuju pjesme "Up From the Skies", "Ain’t No Telling", "Little Miss Lover" i "Stone Free". Očekuje se da će samo ta traka dosegnuti cijenu od oko 240.000 eura.

Mark Hohman, muzički savjetnik aukcijske kuće Propstore, rekao je da će osoba koja ih kupi imati "privilegiju da posjeduje svoje vlastite pjesme Džimija Hendriksa koje samo ona može da sluša".

Hendriks je bio virtuoz koji je istraživao izražajne, eksplozivne mogućnosti električne gitare u muzici koja je spajala rok, soul, bluz i džez. Njegovi klasici uključuju "Purple Haze", "Foxy Lady" i "All Along the Watchtower".

Preminuo je 1970. godine kada je imao samo 27 godina, nakon očiglednog predoziranja. Prodaja takođe uključuje račune od doktora izdate na ime Hendriksa i članova njegovog benda, The Jimi Hendrix Experience.

"Možete samo zamisliti za šta je to bilo u kasnim 1960-im… Mislim da je to bilo za njihove droge", rekao je Hohman.

Kolekciju prodaje Patriša "Triksi" Saliven, koja je bila lična asistentkinja Hendriksovog menadžera Majka Džeferija između 1966. i 1973. godine. Ona je radila sa njegovim muzičarima, zakazivala sesije u studijima i pravila itinerere za turneje. Nadgledajući svakodnevno poslovanje muzičkog mogula, Saliven je pratila muzičare na turnejama širom svijeta.

Nakon Džefrijeve smrti 1973. godine, pokupila je materijal iz njegove kancelarije u centru Londona. Sudski izvršitelji su zaplijenili namještaj i druge predmete koje su smatrali vrijednima, ali su ostavili demo i master trake, zajedno sa ostalim arhivskim materijalom.

Sve je ostalo u njenom posjedu od tada. Ovo je prvi put da se bilo koji od tih materijala našao na aukciji.

Džimi Hendriks
Džimi Hendriksfoto: Shutterstock

Postoji više od 50 rijetkih traka, uključujući master snimke Hendriksa, kao i bendova poput Animals i Soft Machine. Neke od originalnih kutija imaju naslove napisane Hendriksovim urednim rukopisom.

Tri neobjavljena demo snimka - "Up From the Skies", "Ain’t No Telling" i "Little Miss Love" - pjesme su sa drugog albuma Experiencea, "Axis: Bold as Love", dok je "Stone Free" bila B-strana singla "Hey Joe", prvog Hendriksovog singla u Velikoj Britaniji, objavljenog 1966. godine.

"Ove verzije nikada ranije nisu slušane, dijeljene ili emitovane i vrlo su različite u zvuku i dužini u odnosu na poznatije primjere. One su mnogo čvršće. Možete čuti više gitare, po čemu je Hendriks bio poznat. Stručnjaci koji su čuli snimke slažu se da su ovo daleko superiornije verzije ovih pjesama", istakao je Hohman.

Aukcija takođe uključuje račune za hemijsko čišćenje za zeleni baršunasti sako, zlatno odijelo i narandžaste pantalone, među ostalim Hendriksovim karakterističnim psihodeličnim kostimima. Bilješka ojegove diskografske kuće obavještava ga da je deložiran iz londonskog stana Ringa Stara zbog brojnih pritužbi drugih stanara.

Postoje platni listići za The Jimi Hendrix Experience i čak prvi ugovor benda. Jedan dokument pokazuje da su imali pravo na honorar do sedam cifara za jedinstveni nastup, iako bi pola otišlo Džeferiju

Među ostalim dokumentima je američki obrazac koji je Hendriks popunio da bi dobio izvod iz knjige rođenih kako bi izvadio pasoš, itinereri turneja i detalji finansijskih poslova.

Tri kolekcionara su doputovala iz SAD-a i Evrope samo da bi pregledali kolekciju, dok su tri produkcijske kuće pregledale materijal za moguće dokumentarce i drame. Jedan planirani projekat govori o Hendriksu, njegovom životu i vremenu u Londonu.

Međutim, ko god da postane vlasnik snimaka, moraće da pregovara o njihovoj potencijalnoj upotrebi sa Hendriksovim nasljednicima. U suprotnom, mogu ih slušati u privatnosti svog doma.

Aukcija će biti održana uživo u Londonu 15. novembra.

Bonus video: