Podgorički bend Petrikor 1858 za "Vijesti": Nadamo se da ćemo inspirisati druge da rade autorsku muziku

Podgorički bend “Petrikor 1858” biće predgrupa na beogradskom koncertu sastava “Gladni naučnici”, a frontmen i osnivač Strahinja Lakić ne krije da im je to veliki vjetar u leđa

2487 pregleda 0 komentar(a)
Petrikor 1858, Foto: Ivan Laković
Petrikor 1858, Foto: Ivan Laković

Kada je nekoliko srednjoškolaca iz Podgorice odlučilo da napravi svoj bend i da mu ime “Petrikor 1858” (prijatan, zemljani miris koji se pojavljuje u vazduhu nakon kiše) nijesu ni slutili da će njihova muzika privući pažnju ne samo publike, već i starijih kolega. Naime, Strahinja Laković (vokal, ritam gitara, tekstovi), Rastko Laković (bubanj), Matija Mikulić (lead gitara), Andrija Milonjić (bas gitara) i Ognjen Burić (klavijatura) sviraju post punk/alt rok, a odlučili su još na samom početku da karijeru grade ne tako što će svirati obrade, već su željeli da publici u startu prezentuju autorski rad. Njihov prvi nastup bio je na Rokstrikciji u februaru, a od tada su svirali više puta u Crnoj Gori, i imali čak dvije svirke Hrvatskoj.

“Bend ‘Petrikor 1858’ osnovan je dok smo svi još bili na početku srednje škole, više kao vrsta razonode nego nešto ozbiljno. Naravno imali smo svojih ambicija i vremenom je bend više i više postajao sredstvo izražaja, a ne samo izlazak sa drugovima, mada je i taj aspekat i dalje prisutan”, kaže o tome kako su došli na ideju da osnuju bend Strahinja Laković.

Interesantno je da pank muzika i nije toliko popularna kod nas. Bendovi, posebno oni koji su se bavili alternativnim pravcima obično se osnuju, snime singl, dva, ali ne opstaju. Svirke su rijetke, uostalom kao i publika. Međutim, “Petrikor 1858” polako osvaja region jer im nije cilj da se samo zadrže na tržištu Crne Gore. Tome ide u prilog ne samo koncerti koje su imali u Hrvatskoj, već i činjenica da su snimak njihove numere “Projekcija neba” čija je demo verzija već četriri mjeseca na njihovom zvaničnom Youtube kanalu čuli i članovi benda “Gladni naučnici”, te ih pozvali kao predgrupu na koncertu u Beogradu.

“Ovo nam je prvi put da nastupamo u Beogradu. Na YouTube kanalu imamo izbačen demo snimak singla ‘Projekcija neba’ sa našeg predstojećeg albuma, koji očekujemo uskoro. Poziv od ‘Gladnih naučnika’ definitivno znači mnogo, time što do sad nismo svirali u Beogradu, što nam daje šansu da svoju muziku pokažemo na većem polju nego što smo to do sada mogli. Alternativna muzika po svojoj definiciji nije popularna, mada je podrška koju smo dobili do sad od lokalne publike od ogromnog značaja, opet je za nove i mlade bendove kao što smo mi svaka prilika da dopre do novih ušiju važna”, ne krije Laković.

Za sada je na njihovom Youtube kanalu objavljen samo pomenuti singl “Projekcija neba”, a o tome koliko će se sam zvuk promijeniti u konačnoj varijanti i koliko su ovom numerom otkrili šta se može očekivati od njihovog prvenca sagovornik “Vijesti kaže:

“Pomenuti singl predstavlja neku bazu našeg zvuka, mada se u finalnom izdanju može očekivati i malo garažniji, uslovno rečeno prljaviji zvuk. Ostatak muzike sa predstojećeg albuma dijeli osnove post punka i alt roka sa ‘Projekcijom neba’, ali se pjesme međusobno znatno razlikuju po atmosferi, jačini i osjećanju koje pokušavaju da opišu”, objašnjava Laković.

Rok je nastao kao jedna vrsta budna, te se izvođači koji se odluče da tvrđi zvuk dosta kroz pjesme obrađuju i neke društveno-aktuelne teme. U prvoj numeri “Petrikor 18582 obradio je teme poput prolaznosti, nestajanja i transformacije. O čemu će sve pjevati “Petrikor” u narednim numerama Lakić otkriva:

“Tematika pjesama se, iako svaka ima zasebnu priču, vrti oko teme sukoba unutar modernog čovjeka, koji u disbalansu realnosti u kojoj se nalazi i sopstvenog ideala traži nešto veće. Radi se o razapetosti između kontrasta koji čine njegovo postojanje, ali i o nadi koja ga ohrabruje na dalju borbu”.

Interesantan je i naziv benda. Naime, petrikor je naziv za prijatan, zemljani miris koji se javlja u vazduhu nakon kiše, a članovi benda se nadaju da će upravo svojom pjesmama osvježiti “muzički vazduh” u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori bendovi, pogotovo mladi, imaju tendenciju da se fokusiraju na obrađivanje već popularne muzike, sa idejom da će im to pružiti više šansi i veći profit. Ovo je u redu za ljude koji to stvarno vole da rade, ali zapostavljanje autorske muzike čini scenu stagnantnom i monotonom. Osim toga što svojom muzikom pokušavamo da pokažemo nešto novo, nadamo se da u procesu možemo da budemo inspiracija nekim drugim bendovima da se isto okrenu pravljenju svoje muzike, kolko god to zvučalo neprofitabilno”, zaključuje Laković.

Bonus video: