Piter Džekson najplaćeniji zabavljač

On je zaradio 600 miliona dolara pošto je prodao dio svoje firme koja se bavi vizuelnim efektima za 1,6 milijardi dolara, takođe prošle godine

3287 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prestižni časopis Forbes objavio je listu najplaćenijih ličnosti u industriji zabave za 2021.

Muzičar Brus Springstin prodao je autorska i izdavačka prava prošle godine na svu svoju snimljenu muziku i napisane tekstove pjesama, uključujući 11 multiplatinastih albuma i pet zlatnih singlova, za, kako navode izvori, gotovo 500 miliona dolara.

Brus Springstin
foto: Shutterstock

Kupac je bio Sony Music, matična firma njegove dugogodišnje izdavačke kuće Columbia Records. Ovaj je poduhvat Brusa stavio na drugo mjesto Forbesove liste najplaćenijih “zabavljača” 2021. godine - odmah iza reditelja “Gospodara prstenova” Pitera Džeksona.

Piter Džekson
Piter Džeksonfoto: Shutterstock

On je zaradio 600 miliona dolara pošto je prodao dio svoje firme koja se bavi vizuelnim efektima za 1,6 milijardi dolara, takođe prošle godine.

U prvih pet našli su se i Džej Zi, Dvejn Džonson i Kanje Vest sa stotinama miliona dolara, od kojih većinu nisu zaradili repovanjem, produkcijom ili glumom, već prodajom šampanjca, tekile i patika.

Dvejn Džonson
Dvejn Džonsonfoto: Shutterstock

Na desetom mjestu sa zaradom od 130 miliona našao se Bob Dilan, a odmah ispod njega su članovi benda Red Hot Chilli Peppers sa 116 miliona.

Žena koja se najbolje kotirala na ovoj listi je glumica Riz Viterspun sa zaradom od 115 miliona. Zvijezda serije "Velike, male laži" prodala je svoju produkcijsku kompaniju Hello Sunshine privatnoj kapitalnoj firmi Blackstone za 900 miliona dolara u avgustu; ali i dalje ima ulog. Glumica je takođe dobila 20 miliona dolara prikupljenih iz 10 epizoda druge sezone "Jutarnjeg šoua".

Riz Viterspun
Riz Viterspunfoto: Shutterstock

Tejlor Svift, koja se našla na 25. mjestu sa zaradom od 52 miliona dolara, većinu svog novca zaradila ponovnim snimanjem albuma koji je prvi put objavila prije 10 godina.

Dvadeset i pet najplaćenijih zabavljača tako je ukupno zaradilo 4,4 milijarde dolara prije poreza i dažbina u 2021. godini, od kojih je velika većina to učinila bez da su stvorili išta novo.

Poređenja radi, u 2020. godini 25 najplaćenijih osoba ukupno je zaradilo više od 2,2 milijarde dolara.

Bonus video: