Ljepota je u materijalima, a ne u detaljima

Kreacija Ibrahima Vukelja opet je za London Fashion Week bila izbor glumice i pjevačice Meredit Okonor

1157 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Sve se češće dešava da kreacije domaćih dizajnera nose svjetske zvijezde na crvenom tepihu, u spotovima, na raznim manifestacijama. Crnogorski dizajner s adresom u Njujorku, Ibrahim Vukelj jedan je od onih za čije se kreacije odlučuju poznate ličnosti. Još prošle godine ostvario je saradnju sa glumicom i pjevačicom Meredit Okonor koja je na dodjeli Gremi nagrada nosila njegovu haljinu.

Okonor ga “nije iznevjerila” ni ovoga puta, te je odlučila da još jednu kreaciju ponese i to na Fashion Weeku koji je nedavno održan u Londonu.

Kreacije s potpisom Ibrahima Vukelja namijenjene su, kako i sam tvrdi, ženama koje žele da se osjećaju udobno, slobodno te uvijek bira mekane materijale. Takođe, veoma mu je bitan i kvalitet, ne samo materijala, već i načina izrade.

Kreacija Vukelja koju je nosila Meredit Okonor
Kreacija Vukelja koju je nosila Meredit Okonorfoto: Privatna arhiva

I dok je za pojavljivanje na dodjeli nagrada Gremi nosila crnu kratku haljinu sa šlepom, ovoga puta Okonor je izabrala nešto drugačiji model.

“Ovog puta napravili smo nešto nalik viktorijanskom stilu. Za kreaciju koju je Meredit nosila u Londonu koristio sam svilu, sifon i streč materijal. Inače, trudio sam se da ona kreacijom koju je nosila takođe isprati događaj kojem je prisustvovala, jer se revija održala u jednoj divnoj gotičkoj crkvi. To je i razlog zašto je i ovoga puta krecija bila u crnoj boji, jer samo je tako mogla doći do izražaja”, kaže u razgovoru za “Vijesti” Vukelj, te otkriva koliko je zbog prethodnih saradnji lakše kreirati za Okonor:

“Kada radiš za ovakve događaje, moraš imati sve informacije, kako onaj ko nosi tvoju kreaciju ne bi promašio temu. Za početak bitno je znati kad i u koje doba se manifestacija održava, kao i lokaciju iste. Kad imaš te podatke lagano možeš sklopiti u tu priču i svoju kreativnost. Recimo, ako se događaj na koji taj ko nosi kreacije ide održava negdje u prirodi, najbolje je birati svijetle boje. Iako mogi tvrde da se crna, crvena i bijela svugdje uklapaju i da su za svaku priliku, donekle su u pravu, to ne negiram, međutim, ako želiš da se izdvajaš od drugih umjetnika, moraš malo rizikovati. U ovom slučaju sa događajem u prirodi izabrao bih neku blagu zelenu boju, da nije puno jaka. Personaliti se stvara vizijom kreatora. Osoba koja nosi vašu kreaciju ne mora da se muči kako bi dočarala glamur efekat. Ako se on u njoj osjeća dobro, efekat glamura se prirodno i s lakoćom sam stvori. Ima dosta slučajeva na kojima se vizija i persona nikako nisu složile, a rezultat bude pravi užas”, smatra Vukelj.

Ibrahim Vukelj
Ibrahim Vukeljfoto: Privatna arhiva

Ne krije da mu je drago što je Okonor izabrala da se na ovom događaju pojavi baš u njegovoj kreaciji.

“Bila mi je čast što je baš za London Fashion Week odabrala da nosi još jednu kreaciju s mojim potpisom i što je time pokazala da je sigurna u rad našeg ateljea, počev od vizije, preko kvaliteta, razumijevanja i povjerenja. Smatram da je uvijek plus za svakog kreatora kad mu se ukaže prilika da neko njegove kreacije nosi na ovakvim, međunarodnim događajima. Inače, svim zvijezdama vrlo je bitno šta nose i često jedni s drugima znaju da pričaju i razmjenjuju informacije o dizajnerima. Kada je neko zadovoljan tvojim radom i preporuči te kolegama, takva reklama je nama dizajnerima neprocjenjiva. Kao u svakom drugom poslu, i kod nas je upravo ta reklama ‘od usta do usta’ najbolja, jer time što neko na bitnim događajima se nekoliko puta odluči za vašu kreaciju je najbolja preporuka”, ističe Vukelj.

Kreacije sa crvenih tepiha uvijek se komentarišu, prepričavaju, kopiraju, te sagovornik “Vijesti” otkriva šta jedan model mora da ima da bi bio za crveni tepih:

“Kreacije za crveni tepih su vrlo važne. Pripreme za njih traju dugo, te tu dizajner mora biti veoma oprezan kad je izbor materijala u pitanju. Takođe, i kroj mora biti savršen, jer kao što ste rekli, o tome se priča, prepričava i bilo bi neprofesionalno kada bi vam javnost našla greške. Samim tim iza sebe gradite jednu temeljnu priču i možete se nadati da će vaš rad opet biti nečiji izbor za crveni tepih” kaže on, te dodaje da mu je pored kroja najbitniji materijal od kojeg je kreacija izrađena.

Meredit u kreaciji Vukelja na London Fashin Weeku
Meredit u kreaciji Vukelja na London Fashin Weekufoto: Privatna arhiva

“Bitno mi je da se materijal od kojeg izrađujem modele ne gužva. Takođe, ako mi se nešto na prvi pogled ne slaže, ne razmišljam puno o tome, već se trudim da to što mi se ne sviđa na nekom modelu promijenim. Ako ne može da se popravi, idem dalje. Na kraju uvijek ispadne nešto bolje. Ovo je način na koji već decenijama stvaraju italijanski dizajneri. Naime, svaka njihova kreacija izrađena je od vrhunskih materijala i to im je najbitnije. U tome je sva ljepota, a ne u detaljima”, dodaje Vukelj.

Često se upravo neobičnim kreacijama na crvenom tepihu skreće pažnja. Kako je tanka granica između glamura i kiča, Vukelj objašnjava koliko je teško ne preći je, te o čemu dizajner treba posebno da vodi računa:

“Onaj ko treba da se pojavi na crvenom tepihu sam mora da zna na koji način će skrenuti pažnju i šta kreacijom koju nosi poručuje. Kreatorov posao je da ispuni želju onoga ko će nositi njegovu kreaciju, tako da završna odluka pripada isključivo onome ko tu kreaciju treba da iznese. Naše je da im stvorimo viziju. Doduše, bude mnogo kiča na crvenom tepihu, ali kao što sam već rekao, to je odluka zvijezde, ne dizajnera. Kad god se neko pojavi u takvom izdanju i na takav način skreće pažnju, svjestan da će se o tome pričati i raspravljati, sigurno da ima svoj neki cilj. Smatram da niko ne bi tako nešto nosio, recimo na svadbi ili nekoj drugoj svečanoj prilici. Glamur ima svoj sjaj i jezik, a to je jednostavnost”, zaključuje Vukelj.

Bonus video: