Banović: Moje ljeto je bijela boja

Crnogorska modna dizajnerka Marina Banović, prenosi utiske sa predstavljanja modela u Italiji, a otkriva i planove za prikazivanje kolekcija u Crnoj Gori

8372 pregleda 0 komentar(a)
Marina Banović, Foto: Ciccio Fumarola
Marina Banović, Foto: Ciccio Fumarola

Crnogorska modna dizajnerka Marina Banović, nedavno je imala priliku da svoje radove predstavi na italijanskoj manifestaciji Mad Mood Milano Fashion Week, koja se održala u gradu Brindisiu u regiji Puglia.

S obzirom na to da ovo nije prvi put da svoje modele predstavlja u Italiji, Banović je u razgovoru za “Vijesti” prenijela utiske, ali i uporedila manifestacije koje se održavaju u toj zemlji i one domaće, u Crnoj Gori.

“Radujem se svakoj reviji van Crne Gore. Tada predstavljam ne samo svoj rad već i kulturu zemlje iz koje dolazim. U publici imate i tamo i ovamo stvarne zaljubljenike u modu, novinare, kolege... a ono što je razlika to su modni bajeri (kupci)...Tamo sjede u prvim redovima i možete ostvariti dobre poslovne kontakte”, smatra jeda od najpoznatijih crnogorskih modnih kreatorki.

“Danas nije kao kad sam ja počinjala sa radom, pa su nam odlasci vani donosili iskustva koja smo primjenjivali ovdje. Danas crnogorski Fashion Week stoji visoko pozicionirano kada je organizacioni dio u pitanju. Nama se čini da je ‘tamo negdje’ bolje. Suština je vrlo slična, a ono u čemu smo najbolji, kažu, jeste da niko nije gostu domaćin kao mi ovdje”, ističe sagovornica “Vijesti”, a potom otkriva i šta je ovoga puta predstavila italijanskoj publici.

“Kao i uvijek, za promociju vani sa mnom putuju etno priče. Ovo je kolekcija od recikliranih djelova narodnih nošnji regiona. Urađena je od ručno tkane konoplje, lana, pamuka i svile. Sve dorade su ručno rađene i to joj daje prizvuk estetike visoke mode”, opisuje Banović.

“Ono što je plijenilo pažnjom jesu modeli inspirisani formom albanske džubeljete, kragne od jeleka, vrlo starih, iz muslimanske nošnje i naravno zlatan vez sa crnogorskog nacionalnog kostima”, dodaje modna dizajnerka.

Za razliku od predstavljanja kolekcija u Crnoj Gori, naročito kada su u pitanju samostalne revije, ovoga puta je imala ograničen broj modela koji može predstaviti na pisti, pa otkriva koliko je teško donijeti odluku koje modele će predstaviti, a koji će ostati u ateljeu.

“Da, predstavila sam samo deset modela, jer je bilo izlagača iz regiona i prosto broj je morao biti ograničen. Uvijek biram temu i mini cjelinu, kako u formi, koloritu tako i u približnoj estetici. Da priča teče”, pojasnila je Banović, dodajući da je predstavljanje kolekcije ovoga puta pratila muzika bosanskohercegovačkog umjetnika, Boža Vreća.

Kolekciju je pratila muzika Boža Vreća.

“Đevojke su šetale uz pjesmu “Po ladu, po zaladu”, prekrasnim gradovima Italije”, naglašava crnogorska modna dizajnerka, koja otkriva i koliko koristi ovakve prilike za upoznavanje i razmjenu ideja sa inostranim kolegama.

“Svako poznanstvo sa kolegama je i novo iskustvo. Moj rad je drugačiji, ne bazira se na trendu i komercijali tako da izaziva pažnju, vrlo često, znatiželju i divljenje starim zanatima”, kaže Banović i dodaje da bi ona iskustva prije mogla razmjenjivati sa terzijama, zanatlijama koji se bave krojenjem, šivenjem i ukrašavanjem narodne nošnje.

“...A nažalost ih je vrlo malo. Svi zanati su u izumiranju i trudim se da čuvam sve kontakte kako bih uspjela još da učim”, govori Banović.

Na pitanje koliko je uspjela da ispratite ostale revije, te da li joj je nečija kolekcija posebno privukla pažnju na manifestaciji Mad Mood MFW, kaže:

“Sve kolekcije su izazvale pažnju. U svakoj bih mogla pronaći dio sebe za određene prilike. Na gala večeri smo bili u svečanim haljinama i možda je to ostavilo najjači utisak...dizajneri na crvenom tepihu”, prepričava ona.

Na kraju razgovora Banović otkriva i šta je u planu kada je u pitanju njen rad u ateljeu, ali i predstavljanje novih kolekcija.

“U mom ateljeu je završena bijela ljetnja kolekcija koja će bit prikazana 6. jula na Nikki Beach plaži uz White party i ona nakon toga ide u prodaju. Moje ljeto je bijela boja. U ovom periodu privodimo posljednje pripreme oko odlaska naših olimpijaca za Pariz. A onda se nadam da ću nakon Pariza poći i ja na zasluženi odmor”, odgovara Banović.

Bonus video: