Ovo su 10 djelova ljudskog tijela bez kojih bi se moglo

Korisnost im nije jača strana ili pak imaju samo estetsku ulogu, dok pojedini mogu i da izazovu probleme kada se upale
183 pregleda 6 komentar(a)
Bol, Foto: Shutterstock
Bol, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2014. 13:39h

Moglo bi se reći da je svaki dio ljudskog tijela u neku ruku bitan i da ima svoju funkciju.

Međutim nekima od njih korisnost i nije jača strana ili pak imaju samo estetsku ulogu, dok pojedini mogu i da izazovu probleme kada se upale.

    1. Umnjaci – poznati i kao "osmice" su zubi koji posljednji izrastu, uglavnom u drugoj ili trećoj deceniji života. Do njih četkica teško dopire, pa zbog loše higijene često se kvare, a ponekad se i vade jer nema prostora za njihov rast.

      2. Apendiks – u narodu pogrešno nazivan "slijepo crijevo" je ustvari crvoliki izdanak iz početnog dijela debelog crijeva (pravog slijepog crijeva). Sklon je upali pa je zbog toga čest razlog posjeta hirurgu.

        3. Krajnici – grupe limfatičnog tkiva koje imaju ulogu u zaštiti od infekcija. Međutim, ponekad ta uloga zataji pa često otiču i otežavaju prolaz kroz usta u ždrijelo. Za njihovo odstranjivanje postoje tačne indikacije pa se povodom toga treba konsultovati sa otorinolaringologom.

        4. Adenoid – još jedan krajnik na prelazu iz nosa u ždrijelo. Tokom odrastanja se smanji mada kod djece može ostati uvećan i otežavati disanje kroz nos.

        5. Plica semilunaris – mala opna u unutrašnjem uglu oka koja predstavlja rudimentarni treći kapak. Glavni je „krivac” za žućkaste naslage koje vidimo ujutro u uglu oka kada se pogledamo u ogledalo.

        6. Sinusi – šupljine u kostima glave. Imaju manju ulogu u smanjivanju ukupne težine kostiju lobanje i rezonanciji glasa, međutim često se upale kada stvaraju probleme.

        7. Vena safena – kako na jednu arteriju koja dovodi krv uglavnom dolaze dvije vene koje krv odvode, postoji veliki broj vena koje imamo “u rezervi”. Vena safena je, ustvari, jedna od korisnijih vena jer se može upotrebljavati u kardiohirurgiji kao autotransplantat, gdje je hirurg odstrani i presadi na srce koje ima zakrčenje koronarnih arterija (bajpas).

        8. Opna dlana (palmarna aponeuroza) – opna koja se nalazi iznad mišića dlana. Iako ima ulogu u zaštiti tetiva mišića kod nekih osoba sa šećernom bolesti ili cirozom jetre može doći do kontraktura, kada ta opna zateže i savija prste pa je potrebna hirurška intervencija.

        9. Arektor pili – mišići podizači dlaka, može se reći da ne ispunjavaju svoju funkciju budući da čovjek nema krzno. Mogu se vidjeti kada se koža izloži hladnoći, odnosno kada se čovjek "naježi".

        10. Dlake – uglavnom imaju samo estetsku ulogu. Kosa djelimično štiti glavu od hladnoće, obrve odražavaju emocionalno stanje čovjeka i sprečavaju da se znoj sliva sa čela na kapke, a trepavice osim estetske imaju i ulogu u refleksnom zatvaranju kapaka kako bi se spriječilo da strano tijelo upadne u oko.

        Bonus video: