Žižek: Treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti

U tekstu za zagrebački "Jutarnji list" Žižek piše da se "uživanje toleriše, čak i podstiče, no pod uslovom da je zdravo
379 pregleda 11 komentar(a)
Slavoj Zizek, Foto: Boris Pejović
Slavoj Zizek, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2014. 16:23h

Slovenački filozof Slavoj Žižek ocijenio je u današnjem članku da je "zdrava hrana glupa moda", i da "treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti".

U tekstu za zagrebački "Jutarnji list" Žižek piše da se "uživanje toleriše, čak i podstiče, no pod uslovom da je zdravo i da ne prijeti našoj psihičkoj ili biološkoj stabilnosti: čokolada, da, no bez masnoća; kola, da, ali dijetalna; kafa, da, ali bez kofeina; pivo, može, ali bez alkohola; majonez, da, ali bez holesterola; seks da, ali siguran...".

U posljednjih desetak godina kada je nastao "kulturalni kapitalizam", kupujemo "organsku hranu", ali ne kao proizvod, nego kao "iskustvo zdravog, ekološkog stila žvota' ".U stvari, "kupujemo sve manje proizvoda (stvari) koje želimo da imamo, a sve više životnih iskustava - iskustava seksa, ishrane, komunikacije, kulture, sudjelovanje u stilu života. Kupujemo formu u gimanstičkim salama, duhovno prosvjećenje upisujući tečajeve transcendentalne meditacije i svoju javnu personu idući u restorane u koje zalaze ljudi s kojima želimo biti povezani", piše u članku.

I "antikonzumeristička ekologija" je slučaj kupovanja autentičnog iskustva, pise Žižek jer "skloni smo da se ludački opsesivno uključimo u razne aktivnosti, da recikliramo stari papir, kupujemo organsku hranu, bilo šta, samo da bismo bili sigurni da nešto radimo, da dajemo svoj doprinos - poput fudbalskog navijača koji viče i skače pred svojim TV-om, kao da će to nekako uticati na ishod utakmice", piše Žižek.

"Ne kupujemo li organsku hranu iz istog razloga? Ko zaista vjeruje da su polutrule i skupe organske jabuke zaista zdravije? Stvar je u tome da, kupujući ih, ne samo da konzumiramo proizvod, nego i pokazujemo svoje brižno lice i globalnu svijest, te sudelujemo u velikom kolektivnom projektu", ističe u članku slovenački filozof.

"Ne kupujemo prozvode zbog korisnosti ili kao statusne simbole. Kupujemo ih da dobijemo iskustvo koje nam pružaju, konzumiramo ih da bi nam život bio ugodniji i smisleniji". Ali, "kako to onda da u našoj eri produhovljenog hedonizma, kada je cilj života jasno definisan kao sreća, eksplodiraju tjeskoba i depresija?", pita Žiežek na kraju članka u Jutarnjem listu.

Bonus video: