Štene mastifa prodato za skoro dva miliona dolara

Čiste tibetanske doge su veoma rijetke i zato su cijene ovih pasa tako visoke
318 pregleda 5 komentar(a)
tibetanski mastif, Foto: Shutterstock
tibetanski mastif, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.03.2014. 17:04h

Štene tibetanskog mastifa prodato je u Kini za nevjerovatnih skoro dva miliona dolara što je najveća suma data za psa na svijetu.

Kupac je kupio psa "zlatne" boje, starog godinu dana, visokog oko 80 centimetara i teškog 90 kilograma na izložbi pasa u provinciji Zećijang za 12 miliona juana, odnosno 1,9 miliona dolara.

Tibetanski mastif je ogromna i ponekad okrutna životinja, koja svojim izgledom podsjeća na lavove, a u stanju je cijelo selo da odbrani od divljih životinja. Nazivaju ih i tibetanskim dogama i predstavljaju statusni simbol bogatstva.Čiste tibetanske doge su veoma rijetke i zato su cijene ovih pasa tako visoke.

Kineske novine pišu da je jedan odgajivač prodao prošle godine mastifa za 27 miliona juana na sajmu u Pekingu. Međutim, dobro obaviješteni izvori kažu da je razlog za tako visoke cijene tih životinja i u međusobnom dogovoru između odgajivača i kupaca, čime im povećavaju vrijednost.

Tibetanske doge koriste se za lov po nomadskih plemena u centralnoj Aziji i Tibetu, a veoma su lojalne i odlični su čuvari.

Bonus video: