Kina: Luksuzna vila na vrhu zgrade će uskoro biti prošlost

Ljuti susjedi kažu da su se godinama žalili da ilegalna građevina od oko 80 kvadratnih metara ugrožava sigurnost zgrade i njenih instalacija
7 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 15:51h

Ono što na prvi pogled izgleda kao ogromna gomila kamenja iz koje niče drveće, na vrhu stambene zgrade u Pekingu, je u stvari arhitektonski poduhvat ekscentričnog kineskog biznismena koji je tu izgradio vilu.

Privatni planinski vrh na vrhu stambene zgrade u Pekingu, koji je izgrađivan punih šest godina, građani su nazvali "najdrskijim primjerom ilegalne gradnje."

Kad su fotografije ovog zdanja "preplavile" internet, njen vlasnik je od vlasti dobio petnaest dana da sruši vilu. Kompleks od dvadeset i šest spratova čine sobe, stijene, drveće i grmlje, i postao je pravi simbol bogataškog prkošenja zakonima.

Ljuti susjedi godinama su ukazivali da ilegalna tvorevina ugrožava sigurnost zgrade i njenih instalacija, ali lokalne vlasti nisu ništa preduzimale. Oni su se takođe žalili na buku i noćne žurke nad glavama.

"On godinama izvodi radove, obično noću", kaže jedan susjed s 25. sprata i dodaje da su svi napori da se urazumi vlasnik nailazili na njegov indiferentan stav. "Veoma je arogantan. Nije se ni osvrtao na moje žalbe", rekao je susjed koji je, iz razumljivih razloga, želio da ostane anoniman.

Građevinski inspektor distrikta Haidian, Dai Đun, rekao je danas da će vlasti srušiti dvospratnu građevinu za 15 dana ukoliko to sam ne uradi njen vlasnik ili ne pokaže papire da je to podignuto s dozvolom. Dai je dodao da njegovoj kancelariji nisu pokazani takvi dokazi.

Vlasnik vile na krovu je šef firme koja se bavi tradicionalnom kineskom medicinom i bivši je član političkog savjetodavnog tijela distrikta, koje je bilo smješteno na 26. spratu.

Tajkun je za list Beidžing tajms rekao da će se povinovati naredbi vlasti distrikta, ali nije želio da objekt nazove vilom nego samo "ukrasnom baštom".

Građevinske vlasti su preduzele akciju tek kada su se fotografije vile juče pojavile u kineskim medijima s velikim naslovima "Najdrskija ilegalna građevina Pekinga".

Galerija

Bonus video: