Bob Bretal: Najveći kolekcionar stripova na svijetu

Bob Bretal (51) svoj je prvi strip dobio kao osmogodišnjak, a sada, 43 godine kasnije, njegova kuća je zatrpana kutijama punih stripova
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 10:27h

Kalifornijski ljubitelj superheroja svijetu je predstavio kolekciju stripova koja prekriva svaki kutak njegovog doma. Kolekcija teška 8,5 tona raste već pune četrdeset i tri godine.

Bob Bretal (51) svoj je prvi strip, "Amazing Spider-Man #88", dobio kao osmogodišnjak, a sada, 43 godine kasnije, njegova kuća je zatrpana kutijama punih stripova, a on ni ne pomišlja da prestane, prenosi britanski Dejli mejl.

"Stvar je jednostavna, volim stripove i planiram da ih čitam i sakupljam do kraja života. Moj brat Ras je glavni "krivac", on mi je dao novac da kupim prve stripove. Svidjeli su mi se likovi i priča i tu je sve počelo. Moj otac i stariji brat Rendi to nikada nisu shvatili, ali su mi svi ostali davali podršku. Moja supruga ne čita stripove, ali mi pomaže da ih rasporedim i održavam. Moja djeca i njihovi prijatelji misle da je kolekcija prilično 'kul', a imam dosta prijatelja koji čitaju i sakupljaju stripove. Ukoliko želim da pronađem i pročitam neki poseban strip, pogledam bazu podataka i pronađem kutiju u kojoj se nalazi bez problema", kaže programer iz Kalifornije.

Bob kaže da svakog mjeseca pročita oko 115 stripova, a Spajdermen će mu uvijek biti omiljeni junak.

"Moja kolekcija je nastala upravo zbog Spajdermena. Uvijek sam smatrao da je on heroj sa kojim se veoma lako idenfitikovati. Imao je svoje probleme sa kojima se borio, ali je uvijek uspio činiti prave stvari. Ne možete a da ne volite Stena Lija i njegovu "Sa velikim moćima dolazi i velika odgovornost". Ti rani Marvelovi stripovi nisu bili pisani samo za djecu i bili su veoma napredni. Često sam, dok sam kao dijete čitao stripove, morao da gledam u rječnik. Spajdermen će uvijek biti moj miljenik, iako više ne čitam nove stripove o njemu".

Uprkos renesansi stripa u holivudskim ostvarenjima baziranim na pričama po Marvelovim i DC stripovima, Bob ih baš i ne cijeni.

"Trenutno je moj omiljeni strip 'Harbinger', koji izdaje Valiant. Moje čitanje Marvelovih i DC-jevih junaka predstavlja tek petinu od 115 stripova, koliko čitam mjesečno", kaže Bob.

Galerija

Bonus video: