Sudskom odlukom, restoran "Fukyu" mora da promijeni naziv

Nazvan po tehnici u japanskim borilačkim vještinama, "Fukyu" je svoje goste privlačio nazivom koji na engleskom ima drugačije značenje
57 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2012. 10:57h

Kvebečki vrhovni sud naložio je japanskom restoranu u Montrealu da promijeni "neprikladan" postojeći naziv "Fukyu", piše montrealski list "The Gazette".

Nazvan po tehnici koja se koristi u japanskim borilačkim vještinama, nedavno otvoreni "Fukyu" je svoje goste, osim hranom, privlačio i zanimljivim nazivom koji u engleskom izgovoru ima sasvim drugačije značenje.

"Izabrali smo takav naziv jer smo znali da će privući ljude, ali nismo nikad htjeli nekoga time uvrijediti", rekao je vlasnik restorana Džon De Melo

Kako su se mnogi fotografisali ispred neonskog znaka s nazivom restorana, on je postao svojevrsna turistička atrakcija.

Vlasnika restorana sudu su prijavili vlasnici obližnjih nekretnina kojima se takva praksa nije svidjela, a sudija je stao na njihovu stranu.

Obrazloživši da je naziv neprikladan, sudija je vlasniku Džonu De Melu naložio da ga promijeni.

De Melo je kazao da je izabrao naziv "Fukyu" jer ima japansko značenje, a znao je da će i na engleskom privući pažnju na svoj restoran u gradu koji ima ogroman broj suši barova.

"Izabrali smo takav naziv jer smo znali da će privući ljude, ali nismo nikad htjeli nekoga time uvrijediti", rekao je on.

Novi naziv restorana će biti Kabuki, po tradicionalnom japanskom pozorištu.

Galerija

Bonus video: