Ovca Šon uskoro će krenuti na Mjesec

Prvi od brojnih planiranih letova, Artemis 1 neće imati ljudske pilote na brodu, ali će putovati čak i neke biljke

3672 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odlazak u svemir je čast koju malo ljudi ima da doživi, ali još manje ovaca, koje su junaci crtanih filmova. Međutim, to će se uskoro promijeniti, prenosi Science Focus.

Ovca Šon (ili barem njegova svemirska verzija) trebala bi da bude poslata u svemir kao dio predstojećeg lansiranja Artemis 1. Prvi od brojnih planiranih letova, Artemis 1 neće imati ljudske pilote na brodu, ali će putovati čak i neke biljke.

Ali kako je Šon uspio da postane prva ovca u svemiru, da li je bio obučen i da li je bezbjedno da bude unutar svemirske letjelice?

Prva ovca u Svemiru

Direktorka brenda u Ardmanu Emili Džons rekla je da je Šon uspio da bude dio ovog željenog leta zahvaljujući svojoj karijeri filmske zvijezde.

„U prošlosti, imali smo lutku Šona koji je iskusio let bez gravitacije. Ardman je od tada u kontaktu sa Evropskom svemirskom agencijom i već dugi niz godina planirano je da Šon bude dio misije Artemis 1. ”

Za razliku od većine letova u svemir, neće učestvovati ljudi. Umjesto toga, Šon je jedna od nekoliko igračaka i drugih sprava koje mogu da se uklope.

Ako se pitate zašto je Šon dobio mjesto, a ne simpatični duo Volasa i Gromita (junaci animiranog filma), Džons je imao odgovor i na ovo: „Volas i Gromit su već bili na Mjesecu u jednoj od svojih avantura, kada su otišli ​​da vide da li je Mjesec zaista od sira. Nadam se da Šon može naučiti više na svom putovanju.”

Priprema za misiju

Odlazak u Svemir nije lako putovanje. U stvari, to zahtjeva mnogo obuke i pripreme. Srećom, Šon je već prošao kroz let bez gravitacije, tako da mu to nije previše novo.

Kao i svaki astronaut, prošao je dalju obuku na raznim lokacijama Evropskih svemirskih agencija (ESA), uključujući ESTEC u Holandiji.

ESA se pobrinula da dokumentuje njegovu obuku, samo da dokaže da nije jedna od onih poznatih ličnosti koje koriste dvojnika.

Još jedan ključni faktor koji treba razmotriti je da li je bilo bezbjedno imati Šona u svemiru.

„ESA je morala da obezbijedi da su materijali od kojih je napravljena lutka prikladni. Na sreću, uspjeli su– tako da je Šon na brodu prava, nemodifikovana Ardmanova lutka“, kaže Džons.

Pošto će lansiranje Artemis 1 koristiti raketu za višestruku upotrebu i planirati povratak u svemir, ova ovca Šon će se ponovo ujediniti sa Ardmanom kada sleti.

Bonus video: