U Normandiji se vjenčali stogodišnji američki veteran i njegova vjerenica od 96 godina: "Opet se osjećam mlad"

Terens je rekao da je "njegova religija ljubav, a ljubav pobjeđuje rat"

10218 pregleda 12 komentar(a)
Detalj sa vjenčanja, Foto: Beta/AP
Detalj sa vjenčanja, Foto: Beta/AP

Nekadašnji američki vojnik Harold Terens koji ima ravno 100 godina se danas oženio svojom 96-godišnjom vjerenicom, Francuskinjom Žan Sverlin u opštini Karantan-le-Mare u Normandiji, u blizini plaža gdje se on prije 80 godina, 6. juna 1944. godine iskrcao u savezničkim snagama u Drugom svjetskom ratu.

"To je najbolji trenutak u mom životu, imam 100 godina i moja vjerenica ima 96, a vjenčanje ovdje u Karantanu je nevjerovatno. To je moje drugo omiljeno mjesto na svijetu... Opet se osjećam mlad", rekao je Terens za AFP poslije ceremonije i pošto su on i mlada s opštinskog balkona pozdravili masu građana.

Terens je rekao da je "njegova religija ljubav, a ljubav pobjeđuje rat".

Kada je u sali za vjenčanje matičar pitao vjerenicu na engleskom da li pristaje da joj suprug bude Terens, ona je uzviknula "Da!" na francuskom, a potom je uslijedio aplauz. I Terens je odgovorio potvrdno, poslije čega je matičar rekao da su od sada u braku.

Mlada i mladoženja, koji zajedno imaju skoro 200 godina, poljubili su se uz ovacije, dok je jedna pjevačica izvela pjesmu "Ave Maria".

Mlada koja je bila u ružičastoj haljini od satena, rekla je prije vjenčanja Frans presu da je čekala 96 godina da nađe pravu osobu i da je njeno vjenčanje "kao za kraljeve i kraljice".

U sali za vjenčanje su otpjevane pesme "J'ai deux amours" Žozefine Bejker i "I will always love you" Doli Parton.

Poslije vjenčanja poslužen je šampanjac u opštini koja se potrudila da dočeka tog "američkog heroja", a ispred zgrade je bio padobran sličan onima koje su desantu koristile savezničke snage 6. juna 1944. godine.

Terens je iz američke savezne države Floride, odlikovan je 2019. godine francuskim ordenom Legije časti, a u četvrtak je zajedno s drugim veteranima prisustvovao proslavi "Dana D".

Terens se poslije Drugog svjetskog rata oženio Telmom, sa kojom je imao troje djece. Poslije smrti prve supruge sreo je Žan Sverlin, takođe udovicu, i to je bila ljubav na prvi pogled.

Bonus video: