Hercegnovski strip festival: 18 godina slave devete umjetnosti

Davne 2007. godine, Nikola Ćurčin je pokrenuo nešto što će prerasti u jedan od najznačajnijih festivala posvećenih stripu u regionu – Hercegnovski Strip Festival (HNSF). Zajedno sa Jovanom Subotićem i Nebojšom Mandićem,

2112 pregleda 0 komentar(a)
Foto: stripfestival.me
Foto: stripfestival.me

Ćurčin je radio na tome da ovaj festival iz godine u godinu raste i privlači ljubitelje stripa iz cijelog svijeta. Danas, HNSF slavi 18 godina postojanja, potvrđujući svoj status kao nezaobilazan kulturni događaj za sve poštovaoce devete umjetnosti.

Gorski Vijenac ima svoju strip verziju
Gorski Vijenac ima svoju strip verzijufoto: gamerslife.me

Ovogodišnje izdanje donosi izuzetne goste

Ove godine, Hercegnovski Strip Festival ugostio je preko 150 umjetnika iz više od 20 zemalja. Između ostalih, poznata imena poput Jill Thompson i Gene Ha iz SAD-a, Tony Sandoval iz Meksika i Jordi Tarragona iz Španije doprinijeli su tome da festival okupi najveća svjetska imena iz svijeta strip umjetnosti.

Iz Italije je stigao legendarni Tanino Liberatore, dok su iz drugih zemalja talenti poput Nine Vakueve, Anne Morozove i Erica Herenguela dodatno upriličili ovaj događaj. Ovaj impresivan spisak gostiju pružio je nezaboravno iskustvo za sve posjetioce, prenosi portal Gamers Life.

Podrška mladim talentima

Hercegnovski strip festival
Hercegnovski strip festivalfoto: gamerslife.me

Jedna od ključnih misija HNSF-a jeste približavanje svijeta stripa mlađim generacijama. Festival je organizovao niz radionica za osnovce i srednjoškolce, a predavači su bili međunarodno priznati stručnjaci. Među njima se ističe Đorđo Pentrali, koji je vodio master klas o storyboardu. Ovakve radionice ne samo da promovišu strip kao umjetnost, već i podstiču kreativnost kod mladih, dok im pružaju priliku da nauče direktno od vrhunskih profesionalaca.

Šta izdvaja HNSF?

Nikola Ćurčin
Nikola Ćurčinfoto: gamerslife.me

Osim impresivnog umjetničkog programa, Hercegnovski Strip Festival se ističe i bogatim muzičkim sadržajem. Festival svake godine upotpunjuju nastupi najboljih pop i rock grupa iz regiona, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja spaja umjetnost, muziku i kulturu. Gost festivala, Andrew Scott iz Velike Britanije, opisao je HNSF kao "kulturološko čudo" i izjavio da bi "svako ko pokuša da napravi veći festival morao to da uradi na Mjesecu".

Povezanost stripa i video igara

Na ovogodišnjem festivalu, posjetioci su uživali u bogatoj ponudi Strip kluba "Mr No" iz Podgorice. Klub nudi širok spektar stripova, od američkih Marvel i DC izdanja, do japanskih manga i evropskih klasika. Zanimljivo je kako se svijet stripa prepliće sa svijetom video igara – od igara za stare konzole poput Commodorea 64, do modernih naslova za PlayStation 5, povezanost između ovih medija je očigledna i sve veća.

Budućnost stripa u Crnoj Gori

Filip Andronik, jedan od predavača na festivalu, ističe važnost ovakvih događaja za razvoj stripa među mladima. Iako Herceg Novi trenutno nema stalnu školu stripa, festival igra ključnu ulogu u podsticanju interesovanja kod mladih. Andronik vjeruje da će u budućnosti, uz sve veće interesovanje, doći do osnivanja škola i radionica koje će dodatno razvijati ovaj oblik umjetnosti u Crnoj Gori.

Izvor: Gamers Life

Bonus video: