Kenija raseljava slonove jer ih je sve više

Proces je uključivao tim od više od 100 stručnjaka za divlje životinje, sa opremom koja se kreće od specijalno opremljenih kamiona do aviona

2864 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kenija preseljava 50 slonova u veći park zbog velikog skoka njihovog broja, kažu zvaničnici.

Populacija slonova u nacionalnom rezervatu Mvea istočno od glavnog grada Najrobija, skočila je sa 50 na 156, što je preplavilo ekosistem i zahtijevalo preseljenje oko 100 tih najvećih kopnenih životinja.

Stručnjaci su prošle nedjelje počeli da premještaju 50 slonova u veliki nacionalni park Aberdare od 780 kvadratnih kilometara u centralnoj Keniji. U ponedjeljak su 44 slona premještena iz Mvea u Aberdare, a još šest ide u utorak.

Ministarka turizma Rebeka Miano rekla je da će "to ući u istoriju kao rekord, jer je to najveća akcija te vrste".

"Ovo je prvi put da smo svjedoci preseljenja 50 slonova odjednom".

Proces je uključivao tim od više od 100 stručnjaka za divlje životinje, sa opremom koja se kreće od specijalno opremljenih kamiona do aviona.

Avion vrši nadzor iz vazduha kako bi pronašao krda slonova, koja se prirodno kreću u malim grupama od oko pet. Letjelica je bila u stalnoj komunikaciji sa dva helikoptera, u jednom od helikoptera je posmatrač, u potrazi za slonovima, i veterinar sa puškom za uspavljivanje.

Kad se slon uspava, tim veterinara i rendžera ga nalazi i čeka transportne ekipe. Vitalni elementi životinje se prate dok drugi tim radi na podizanju na kamione životinje teške i do više toma, da bi je odvezli 120 kilometara do novog doma.

Bonus video: