Članstvo u EU prioritet Srbije, prijateljstvo sa Kinom, Rusijom i SAD, poručio Vučević

Vučević je rekao da će Srbija učiniti sve da spriječi prijem Kosova u Savjet Evrope iako su joj, kako je rekao, šanse male

5772 pregleda 13 komentar(a)
Vučević u Skupštini Srbije, Foto: Reuters
Vučević u Skupštini Srbije, Foto: Reuters

Mandatar za sastav Vlade Srbije i lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je tokom izlaganja ekspozea u Skupštini Srbije da članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj.

"Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije", rekao je Vučević, ali je dodao da se "ne može ignorisati činjenica da se proces opterećuje novouvedenim političkim kriterijumima".

Rekao je da su očekivanja EU vezana za to da se Srbija "ponizi" priznavanjem nezavisnosti Kosova i pridruži sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Naveo je da će Srbija učiniti sve da spriječi prijem Kosova u Savjet Evrope iako su joj, kako je rekao, šanse male.

Mandatar Miloš Vučević iznosio je puna tri sata svoj ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije na sjednici o izboru nove Vlade. Izbor Vlade Srbije i polaganje zakletve predsjednika i članova Vlade, jedina je tačka dnevnog reda zasjedanja koje se održava 1. maja na Međunarodni praznik rada.

Početku sjednice Skupštine Srbije prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, među kojima je bio i ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil.

Bez sankcija Rusiji

Vučević je poručio da će njegov kabinet biti Vlada kontinuiteta u najvećoj mogućoj mjeri.

U spoljnoj politici, kako je rekao, Vlada će se rukovoditi dosadašnjim principima - političkom nezavisnošću i vojnom neutralnošću.

"Doprinos Srbije regionalnom miru i stabilnosti u regionu biće aktivan i kontinuiran", rekao je.

mv
foto: Reuters

Vučević je i da se Srbija neće pridružiti sankcijama Rusiji.

"Nema sumnje da će se pritisci nastaviti, vjerovatno i pojačati, ali naše opredjeljenje da ostanemo na istim pozicijama", rekao je Vućević.

"Srbija se ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod smatramo bratskim baš kao što je to slučaj i sa Ukrajincima. Mi smo jasno osudili napad Rusije na Ukrajinu, ali smo iskazali da se nećemo pridružiti politici sankcija", naveo je.

Dodao je da za Srbiju "teritorijalni integritet Ukrajine neprikosnoven".

Kina prijateljska zemlja

Vučević je u ekspozeu "posebno istakao" značaj partnerstva sa Kinom, ocenjujući da će trgovinskim sporazumom privrednicima biti otvorena vrata kineskog tržišta.

"Uprkos oprečnim stavovima mnogih na Zapadu, za nas Kina predstavlja prijateljsku državu, partnera i pouzdanog saveznika u odbrani našeg teritorijalnog integriteta", dodao je.

Naveo je da se neće mijenjati pozicija Srbije prema politici jedne Kine i dodao je da se raduje posjeti kineskog predsjednika Si Đinpinga koji dolazi u Srbiju 7. i 8. maja.

Poručio je da će Srbija graditi najbolje odnose sa Sjedinjenim Državama.

"Tamo gdje ima neslaganja, kao oko Kosova i Metohije, ponavljaćemo svoj stav, radićemo na tome da nas naši američki partneri čuju i razumiju", dodao je Vučević.

O BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Vučević je ponovio da Srbija nikada nije dovodila u pitanje teritorijalni integritet susjedne Bosne i Hercegovine, navodeći da će svako u Srbiji imati sagovornika, ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske Bosne i Hercegovine.

"Niko nam ne može zabraniti da volimo Republiku Srpsku. Niko nam neće nametnuti krivicu ni stigmu genocidnog naroda", poručio je.

Vučević je rekao da je Hrvatska država sa kojom postoji kompleksno istorijsko nasljeđe i da brojni izazovi stoje na putu oporavka međusobnih odnosa, ali da je Beograd spreman za razgovore.

"Srbi u Hrvatskoj će uvijek moći da se oslone na svoju matičnu državu koja će ih pomagati, ne samo finansijski, nego i kulturno i tako onemogućiti njihovu asimilaciju", dodao je.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom rekao je da ta država kroz istoriju "nije imala nikoga bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo."

"Iza nas su godine vještački kreiranih podjela, a ispred nas su dani zajedničkih pobjeda. Srbija nije, niti će, osporavati crnogorsku državnost", naveo je budući premijer Srbije.

Dodao je da će Srbija uvijek insistirati na poštovanju prava srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori, u skladu sa evropskim standardima, kao što to radi i u komunikaciji sa drugim državama.

O ekonomiji, odbrani...

Ključni infrastrukturni projekat koji je pomenut u ekspozeu je specijalizovana izložba EXPO 2027.

Mandatar je poručio i da će jedan od prioriteta nove Vlade Srbije biti jačanje životnog standarda, kao i da će se posebno voditi računa o penzionreima.

Takođe je najavio da će buduća vlada nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku Srbije.

"Biće predložen kraći oblik obaveznog služenja vojnog roka od najviše četiri mjeseca", najavio je.

Mandatar je poručio da je brak zajednica muškarca i žene i da će tako biti i za njegovu vladu.

"Čvrsto vjerujem u Srbiju tradicionalnih vrijednosti. Ovo ne znači da će seksualna manjina ili pojedinac biti ugroženi", poručio je.

Opoziciji je poručio da će u njemu imati sagovornika.

"Ukoliko bude napada na predsjednika i njegovu porodicu ili poziva na rušenje vlasti na ulici, na moje partnetrstvo ne računajte", rekao je Vučević.

Incident ispred govornice za vrijeme ekspozea

Tokom predstavljanje ekspozea, dok je Vučević govorio o borbi protiv kriminala, dvojica opozicionih poslanika Borislav Novaković i Srđan Milivojević su izašli ispred govornice.

Novaković je držao fotografiju na kojoj se vidi Vučević iz vremena dok je bio gradonačlenik Novog Sada, kako se u gradskoj kući rukuje sa Slobodanom Milutinovićem Snajperom, za kojim je raspisana Interpolova potjernica.

Vučević je reagujući ranije na tu fotografiju rekao da nije vidio nijedan dokaz da je bilo šta nezakonito.

On nije prekidao čitanje ekspozea, dok su mu poslanici vladajuće većine aplaudirali.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Radoslav Milojičić Kena prišao je Novakoviću, uzeo mu fotografiju iz ruku i pocijepao je.

Predsjednica Skupštine Ana Brnabić izrekla je opomenu poslanicima Milivojeviću i Milojičiću, a potom je izrekla mjeru udaljavanja Novakovića sa sjednice.

"Niste smjeli i niko ne smije da prilazi bez pitanja ovom stolu i mandataru", rekla je Brnabić.

Vlada Srbije se formira četiri i po mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji, na kojima su naprednjaci osvojili natpolovičnu većinu u republičkoj skupštini. Rok za izbor nove Vlade je 6. maj.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA optužile su koaliciju predvođenu vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Bonus video: