Velški parlament će razmatrati kriminalizovanje laži političara

"Javnost je opravdano umorna od toga da određeni političari lažu bez posljedica. Imamo moć da promijenimo pravila tako da svi političari djeluju sa integritetom, poštenjem i poštovanjem", kazao je Prajs

2481 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Članovi Seneda, velškog parlamenta, namjeravaju da donesu zakon koji zabranjuje političarima iznošenje neistina, prenosi britanski "Guardian". Ako zakon stupi na snagu, Vels bi bio prva zemlja na svijetu koja bi laži političara proglasila krivičnim djelom.

Bivši vođa velške nacionalističke partije Plaid Cymru, Adam Prajs, koji predvodi ovu "borbu protiv lažova", rekao je da je u svijetu politike postistine, populizma, dezinformacija i dipfejkova, a sa izborima koji se ove godine održavaju u Velikoj Britaniji i SAD-u, ovo pitanje vitalno.

"Javnost je opravdano umorna od toga da određeni političari lažu bez posljedica. Nije dovoljno da mi kao zakonodavci samo dignemo ruke u očaju. Imamo moć da promijenimo pravila tako da svi političari djeluju sa integritetom, poštenjem i poštovanjem", kazao je Prajs.

Price se bavio istinom i povjerenjem u politici od sredine 2000-ih kada je pokušao da pokrene opoziv Tonija Blera zbog rata u Iraku.

"Tada je to gotovo ismijano iz suda uz komentare poput: 'Nema dovoljno velikih zatvora'. Mislim da je tokom dvije decenije sa margine došlo do toga da bude viđeno kao ozbiljan predlog. U politici je uvijek postojala neka vrsta jaza u vjerodostojnosti, ali to se pretvorilo u ogroman ponor. Pokušavamo da obnovimo ono što bi trebalo da bide osnovni princip: da političari nikada namjerno ne bi trebalo da pokušavaju da zavaraju. Nadamo se da će ovo postaviti presedan koji bi mogao biti prihvaćen u demokratijama širom svijeta", poručio je Prajs.

On je podnio amandman kojim traži da bude protivzakonito za člana Seneda ili kandidata da namjerno obmane parlament ili javnost. Odbrana bi bila da se izjava može razumno shvatiti kao mišljenje, uvjerenje ili buduća namjera, a ne da je predstavljena kao činjenica.

Njegov amandman podržali su liberalni demokrati i torijevci.

Bonus video: