U Ukrajini 1,9 miliona interno raseljenih, potrebna hrana, poljoprivreda ugrožena

- Petnaesti dan ruske invazije u Ukrajini - Rusija se povlači iz Savjeta Evrope, Britanija uvela sankcije za oligarhe među kojima su Abramovič, Deripaska... - Putin je rekao da će Rusija "na kraju postati jača i nezavisnija nakon prevazilaženja poteškoća izazvanih nelegitimnim sankcijama Zapada" - Evropska unija planira da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. godine

183413 pregleda87 komentar(a)
Foto: Reuters
10.03.2022. 23:17h
07:30h

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je po hitnom postupku odobrio paket u vrijednosti od 1,4 milijarde dolara za Ukrajinu, kao pomoć za podmirivanje hitnih potreba za potrošnjom i ublažavanje ekonomskih posljedica rata, prenosi Rojters.

Iz MMF-a je saopšteno da su ukrajinske vlasti otkazale postojeći stend-baj aranžman sa Fondom i da će se raditi na osmišljavanju odgovarajućeg ekonomskog programa s fokusom na rehabilitaciju i privredni rast, ali tek kada se stvore uslovi za to.

Izmjena: 07:43h
07:14h

Rusija je kazala da su navodi ukrajinskih vlasti o bombardovanju dječje bolnice u Marijupolju "lažne vijesti", zato što se radi o zgradi nekadašnjeg porodilišta koju je još ranije zauzela vojska, prenosi Rojters.

"Tako nastaju lažne vijesti. Mi smo još 7. marta upozorili da su tu bolnicu pretvorili u vojni objekat. Veoma je uznemirujuće što UN šire ove informacije bez provjere", napisao je na Tviteru Dmitri Poljanski, prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prethodno je na Tviteru osudio navodni napad na bolnicu u Marijupolju.

Izmjena: 07:44h
07:08h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba stigao je u Tursku na mirovne pregovore s Rusijom.

Današnji razgovori će se održati u gradu Antalija na poziv turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua.

Ranije u srijedu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe viđen kako stiže u Tursku.

07:08h

Za četvrtak, 10. mart, planirano je organizovanje rada šest humanitarnih koridora, rekao je ukrajinski predsjednik Voladimir Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

"Pripremamo šest koridora. Molimo se da ljudi budu odvedeni iz Marijupolja, Izjuma, Volnovahe... Da se odvezu u bezbjedne gradove naše slobodne Ukrajine", izjavio je Zelenski.

07:07h

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin odbio sve predloge Vašingtona za smirivanje sukoba u Ukrajini, već je ojačao ofanzivu svoje armije.

Putin ima jasan plan da naškodi Ukrajini, ali do koje mjere, upitao je Blinken.

On je rekao da Ukrajinci neće prihvatiti marionetski režim koji bi Putin pokušao da postavi u Kijevu, javlja Rojters.

Blinken je optužio Moskvu da ne dozvoljava povlačenje civila iz ukrajinskih gradova izloženih ruskim napadima, prenosi N1.

Predlozi Kremlja da otvore humanitarne koridore prema Rusiji i Bjelorusiji su apsurdni, ocijenio je Blinken.

07:04h

Američki Kongres izglasao je zakon o finansiranju koji će omogućiti Ukrajini 13.6 milijardi dolara pomoći u ratu s Rusijom, piše CNN.

Tako]e, Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je velikom dvostranačkom većinom zabranu uvoza ruske nafte, prirodnog gasa i ugljena u Sjedinjene Države, prenosi Indeks.

Zakonom će se preduzeti i koraci za ponovno razmatranje uloge Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i ponovno autorizovanje zakona o jačanju sankcija Rusiji zbog kršenja ljudskih prava.